Перейти к содержимому


Фотография

Milletchilik


  • Авторизуйтесь для ответа в теме
Сообщений в теме: 29

#1 Zerger

Zerger

    Raqib Awwal – Master Seargeant

  • Murid
  • 200 сообщений

Отправлено 25 апреля 2009 - 19:19

salam aleykum.
islamin milletchiliye baxishi necedir?
menfi ve musbet milletchilik haqda yazardiz zehmet olmasa.
Baxiram yollara.....

#2 Nezaket1983

Nezaket1983

    Raqib Awwal – Master Seargeant

  • Murid
  • 250 сообщений

Отправлено 29 апреля 2009 - 13:49

salam aleykum.
islamin milletchiliye baxishi necedir?
menfi ve musbet milletchilik haqda yazardiz zehmet olmasa.

:hi:
Insanın vücudu üç hisseden ibaretdir. Bunların biri Allaha aid, digeri özüne aiddir, o biri ise ilan-çayır ve heşeratlar üçündür. Allaha aid olan hisse ruhdan ibaretdir. İnsanın özüne aid olan hisse onun emelleridir. İnsanın bedeni ise (ölenden sonra) ilan-çayır ve heşeratlara qalar. İlan-çayırdan ötrü (yeni öz cismani istekleri üçün) çalışan adam ziyan çekmişdir.

#3 fidan

fidan

    Muqaddam – Lieutenant Colonel

  • Emir
  • 1 549 сообщений

Отправлено 29 апреля 2009 - 13:56

salam aleykum.
islamin milletchiliye baxishi necedir?
menfi ve musbet milletchilik haqda yazardiz zehmet olmasa.

:hi:


:rose:

Öncə :wow1: sonra :smartass:
Şah Xətai seyrə çıxdı, açdı Hürrün qəbrini,
Bar-İlaha, əfv qıl kim, tövbəkaram doğrusu.


Nə çoxdur ibrətlər. Nə azdır qəbul edənlər.

#4 Nezaket1983

Nezaket1983

    Raqib Awwal – Master Seargeant

  • Murid
  • 250 сообщений

Отправлено 29 апреля 2009 - 16:41

salam aleykum.
islamin milletchiliye baxishi necedir?
menfi ve musbet milletchilik haqda yazardiz zehmet olmasa.

:unsure:


:appl:

Öncə :appl: sonra :)

Vətəni sevmək özü də ibadətdən doğur,o da imandandır.Eşq olsun
Insanın vücudu üç hisseden ibaretdir. Bunların biri Allaha aid, digeri özüne aiddir, o biri ise ilan-çayır ve heşeratlar üçündür. Allaha aid olan hisse ruhdan ibaretdir. İnsanın özüne aid olan hisse onun emelleridir. İnsanın bedeni ise (ölenden sonra) ilan-çayır ve heşeratlara qalar. İlan-çayırdan ötrü (yeni öz cismani istekleri üçün) çalışan adam ziyan çekmişdir.

#5 Şair

Şair

    Forumun faktiki Ali Məqamlı Rəhbəri

  • Emir
  • 2 087 сообщений

Отправлено 29 апреля 2009 - 18:30

Ifrat nmilletchilik pisdir
Yeri gelmishken yuxarida yazildi ki veteni sevmek imnandandir. Bu hedisi eshitdiyime gore zeif adlandirirlar. Her halda bu barede melumati olan xahish edirem yazsin. Bu hedis Mizanul Hikmetde de var.

#6 Black knight

Black knight

    Aqid – Colonel

  • Emir
  • 2 006 сообщений

Отправлено 29 апреля 2009 - 21:51

Mence veten sevgisi ayri sheydir, milletchilik ayri. Bunlari qarishdirmaq lazim deyil. Islamda olan shexs milletchi fikirleri aglina bele getirmemelidir.
Я сам себе судья и никто на этом Свете не может меня судить

#7 Zerger

Zerger

    Raqib Awwal – Master Seargeant

  • Murid
  • 200 сообщений

Отправлено 30 апреля 2009 - 18:50

Menfi ve Musbet milletchilik


Nasionalizm ve milletchilik meselesi 2 son esrlerde dillere dushmush meselelerdendir ve onun xysysunda bir chox kitablar,meqaleler yazilib,nitqler soylenib.
Meqsedimiz Ellame Tebatebainin baxishini Islam ve Quran nezerini beyan etmekdir.
Nasionalizm hem musbet ve yaradici hemde pozucu ve viran edici ola bilen 2 agizli qilincdir.
Islam milletlerinin ayriligini isteyen milletchiliyin menfi yonlerinden behrelenmish onunla 1.500 000 00 milyard ehalisi olan muselnman olkeleri bir birinden ayirmishdir ve xalqlar arasinda "Panarabizm","PanTurkizm",PanIranizm"tayfachiligini dirchelderek bu yol ile islam ve iman vasitesiile birleshen muxtelif tayfalari bir-birinden ayirmaq istediler.
Bu meqalede islamin tesdiq etdiyi nasionalizmin musbet cehetlerine ishare olacag.
Nasionalizm haqla batilin qarishigindan yaranmsihdir,Onun zeif ve guclu noqteleri vardir: Yaradici ve pozucu,lakin islam olkelerinde onun pozucu yonu,huclu yonlerinden chox olmushdur.Qerbin onu islam milletleri arasinda dircheltmeye chalsihmasinin sebebi budurki onun pozuculug yonunun vasitesi ile islam birliyini pozmag,muselmanlar arasinda ayriliq salmaq,iki qardash xalqi bir birine dushmen ve reqib etmek isteyir ve onlarin muselman yerine muxtelif milletlere ayrilmalarini arzulayirlar.
Indi heqiqetin ustunden ortuk goturulsun deye bir neche movzunu xatirladaq.
Siyasi meseleler yazichilarinin "Nasionalizm" etdiyi tefsirde bele cumleler vardir:
1-Insanin ana torpaga ve yurda mehebbeti
2-ichinde bioyuduyu xalqa qarshi sevbgisi
3-Oz xalqinin medeni ve tarixi irsi ve yadigarlarini qorumag
4-Ozune hakim olmaq ve istiqlaliyyeti elde etmeye regbet.
Bu kimi anlayishlari nasionalizm ile elaqelendirmek olmaz,chunki bele bir duygular fitri olaraq insanda vardir.Insan mueyyen bir el oba ve torpagda ve bir xalq arasinda boyudukde,onlara ve onlarin medeni ve tarixi eserlerine qarshi sevgisii tebii mesele olacagdir.Her insan bu sevgini ozunde hiss edir.Neceki kolelik zencirini qirmag ve azad olmag fitri meseledir.
Islamin Eziz Peygemberi(s,a,a,s) Mekkeden Medineye hicret ederken yolun yarisinda dogma yurdu Mekke yadina dusherek,ozunde qayitmag regbeti hiss etdi,Allahin vehyi nazil olaraq ona bele vedd etdi: Quranin tebligini sene vacib eden Allah seni oz dogma yurduna qaytaracag.Allahin vedesi 7-ci hicri ilinde heqiqete chevrildi.8-ci hicri ilinde Mekke,muselmanlarin eline kecherken Allah resulu ana yurduna daxil olaraq ona qarshi mehebbetini gosterib buyurdu: Ey Mekke sheheri men seni sevirem.Eger buradan chixmaga meni mecbur etmeseydiler hech zaman seni terk etmezdim.
Nasionalizmin orneklerinden biri insani oz kokleri sayilan ata babalar ve tayfalara mensub etmekdir.
Misal uchun biri deyer,men filan tayfadanam,yaxud ozunu mueyyen birine mensub ede,bele bior ish islamda qadagan olmamishdir.Lakin insanin fexr etmesi uchun deyil,insanin hurriyyet ve kimliyini tanimaq vasitesi olmasi sherti ile onu tesdiq edir.
Quran bu heqiqeti bir ayede beyan etmishdir.
Bir birinizi taniyasiniz deye sizleri tayfalara ve qebileler sheklinde yaratdig.(hucirat 13)
Yeni bir qebileye mensub olmag fexr etmek vasitesi deyil,bir shexsin bashqasindan taninma vasitesidir.Churuk sumuklere mensub olmaq fexr vasitesi deyil eslinde teqvaya mensub olmag fexr vasitesidir.Her insan onu qazanmali ve onunla ozune zinet vermelidir.

Nasionalizmin pozgunchulugu

Lakin diqqet etmek lazimdirki,bu siyasi mektebin islam ve yaxud Asiya ve Afrika olkelerinde ortaya atilmasindan meqsed onun pozucu yonudur.bu ise alimlere aydindir,indi onlarin bezilerine ishare edek:
1- Islam birliyini legv etmek.
Islam baximindan dil,soy,qan,torpag kimi milletin qurulmasina sebeb olan amiller ve faktorlar arasinda yalniz "fikir",dil,inamligi vahid bir milleti yarada bilib onlari bir birinin xeyr ve sherrinde ortaq ede biler ve dil,soy,qan ve torpag baximindan ferqli olan tayfalar vahid "ummet"adi vererek deyir:
Bu sizin ummetinizdir vahid bir ummet,men sizin rebbinizem,mene ibadet edin(enbiya 92)
ve yaxud buyurur:
Bu sizin ummetinizdir vahid bir ummet,men sizin rebbinizem,menimle muxalifet etmekden chekinin(mominun 52)
ve yaxud hamini qardsash sayaraq buyurur
innemel muminune ixvetun,butun muminler qardahsdir(hucirat 10)
Bir gun Selman farsi mescidde eyleshmishdi Peygember(s,a,a,s) dostlarindan beziside orada idi,esl nesebden soz dushdu.
Here oz esl nesebinden bir soz deyirdi.Novbe Selmana chatdigda ona dedilerki,oz esl nesebinden danish.
Selman dedi:Men Allah benmdesi oglu Selmanam,azmishdim,sonra Allah,Muhemmed(s,a,a,s) vasitesi ile meni hidayet etdi,yoxsul idim,onun vasitesi ile meni zengin etdi,qul idim,onun vasitesi ile azad etdi.Budur menim eslim Kokum.
\bu arada,Allah resulu(s,a,a,s)mescide daxil oldu,Selman ne oldugunu hezrete erz etdi.Hezret hamisi Qureyshden olan camaata uzunu tutaraq buyurdu:Insanin olchusu onun dinidir.Onun yashayishindaki ustun exlaqi,onun koku,agli vbe dushuncesidir(rovzeyi Kafi,seh 181)
Islam Tarixinde yazilmishdirki,Uhud savashinda muselmanlar arasinda bir Iranli doyushchu var,Bu muselman iranli dushmen esgerlerinden birine bir zerbe endirerek qurur uzunden dedi:Al bu Zerbeni menden,Men Bir iranli gencem)
Resul(s,a,a,s) onun ve bashqalarinin teccubunu alovlandira bilen sozune diqqet yetirerek buyurdu:Ne uchun men bir Ensarli bir Gencem demedin?

Bu islamin ve Eziz Islam Peygemberinin nezeriyyesidir.Halbuki Nasionalizm eqide birliyi yerine,bashqa faktorlardan faydalanmag isteyir.Bu vehdetli kesret(choxluga)chevirmek isteyir.
Ereb,Ecem,Turk,Fars ve bashqa muselman tayfalarinin birliyini,soz ve dilleri ixtilafa ve ikiliye chekmek arzusundadir.
Ve Nehayet regabet,dushmenchilik ve nifaq toxumlarini bir vahid ummetin arasina sepib,Islam Gucunu ezmekle bu xalqlar uzerinde fovqel qudretlerin hakimiyyetini asanlashdirmahg isteyir.
Bir xalqin medeni ve tarixi irsi,ve xezinesine fexr etmesi,eger bele bir fexre layiqdirse qinanilmaz,mesele ele ortaya atilirki,deyesen bizim bashqa dunya muselmanlari ile bagliligimizi kesmek isteyirler.Tekce bununlada kifayetlenmir.
Bizim xalqimizin islam tarixinden bu 14 esrde elde etdiyi ixtilaflari mehv edib,milletchilik adi ile butun fikri,elmi,medeni shereflerimi xerraca qoymag isteyirler.
Halbuki muselman xalqlari bu 14 esrlik,elmi,medeni ve siyasi islami eserrlerden ayirmAG ILE,onlartin kimliklerini mehv ede bilmeyecekler.
2-ci dunya muharibesinden sonra.ABs-in o vaxtki cumhur resi Vilson Dunyada sulhun qorunmasi uchun 10 maddelik ve maddelerden biri milli istiqlal olan elanini ortaya atmishdir.Onun neticesinde Osmanli xelifeliyi parchalanib dagilaraq,ozude musteqil olan bir neche kichik olke shekline dushdu.onun ise bedbextchilik,ugursuzluq,ve muzdur dovletlerini qul olmasindan ve islam olkelerinde israil kimi haram toxumu ekilmesinden bashqa bir semeresi olmadi.

Tugyanchiliq ruhunu cucertmek

Milletchgilikde tugyanchiliq ruhu butunlukle ya tamami ile cucerir ve guclu dovletler olkelerinden xaricde yashayan soydash eyni irgli ve eyni dilli xalqlarin torpagini oz torpaglarina qatmag isteyirler,bununlada razilashm,ayir tabeliklerinde olan azliq teshkil eden xalqlari ozlerinde eritmek istyirler.
Nasionalizm Avropada imperializm ve azliq teshkil eden xalqlara qarshi zulm vasitesi olurdu.Irqchilik mesleklerini ve efsanelerini dirildir,pozgunchuluqdan bashqa bir netice vermeyirdi,Nehayetde ise nachizm ve fashizm diktatorlugunun meydana chixmasina sebeb oldu.
Sozun qisasi,Nasionalizm musbet ve menhfi yonlere malikdir.Onun insani ve musbet Cehetlerini alqishglayib,Menfi ve insanliga zidd olan yonleri ile mubarize lazimdir.
Bir chox hallarda Nasionalizm onun musbet yonlerine dayanaraq bashlanir,Lakin nehayetde onun menfi ve kobud yonlerinin dirchelmesi ile neticelenir.

Vessalamu aleykum ve rehmetullahi ve bereketuh
Qum Din elmleri hovzesi


Cefer Subhani Tebrizi


Baxiram yollara.....

#8 ясер

ясер

    Jundi Awwal – Soldier 1st class

  • Murid
  • 29 сообщений

Отправлено 30 апреля 2009 - 20:16

Assalam aleykum bagi ve gardasler.Her bir millet numayendesinin milli gururi olmalidir sozun yaxsi menasinda.Milli gurur eline silah alarag ve kuceye cixib saga-sola ates acmag degil eksine hemin milletin tarixini kulturasini adet-ananelerini bilmek ve ona rayet etmekdir. Her bir saxs
muayyen hereket edirken avvelge fikirlesmelidir ki o milleti temsil edir .yaxsi-pis hereketle onu tengide maruz edir.Men artig 25 ildir ki rusiyada yasayiram ve muayyen kollektivde isleyirem.Oz hereketimle calisiram Azeri milleti hagginda musbet fikir yaradim Avveller xatirlayiram ki Azeri milleti hagginda gayri-duzgun fikirler var idi.Esas sohbet ermeni-azerbaygan konflikti baresinde gederdi.Sahsen men deye bilerem ki menim kollektivimde azerbaygana karsi fikir musbet terefe deyisilib.Bah bele menim zennimge casticno milletcilik budur.
َسَّلَم الَيكُم رَحمَتُللهِ وَ بَرَكَة اَظِيظ بَقِ وَ كَردَشلَر الله حَمِيشَ ثِزيِن وزونُزُ اَغ باَشِينِزِ وقاَ اِلَسِ

#9 fidan

fidan

    Muqaddam – Lieutenant Colonel

  • Emir
  • 1 549 сообщений

Отправлено 01 мая 2009 - 09:47

Salam Aleykum. Bu din ve milletchilikle bagli meselelrde en xoshagelmez odur ki, dinden xeberi olmayanlar ele bilirler ki, dindar insanlarda veten sevgisi ve ya millet sevgisi anlayishi chox zeif inkishaf edib, ve chox vaxt da "dindar olanlar, vetene ve millete bagli olmazlar ve s" bu kimi yanlish fikirler soyleyirler. Amma her sheyden evvel yaddan chixarilmamalidir ki, islam beraberlik ve qardashliq dinidir. Burda ummet anlayishini arxa plana salmaq duzgun deyil.
Şah Xətai seyrə çıxdı, açdı Hürrün qəbrini,
Bar-İlaha, əfv qıl kim, tövbəkaram doğrusu.


Nə çoxdur ibrətlər. Nə azdır qəbul edənlər.

#10 Shemsi

Shemsi

    Muqaddam – Lieutenant Colonel

  • Murid
  • 1 723 сообщений

Отправлено 01 мая 2009 - 17:02

Men milletciyem, irqciyem, ummetciyem.
Her halda, yaponlarin icinde yashasam, ozume oxshar bir insan gorsem sevinecem. Eger bu irqcilikdirse.
Milletimi basqa milletlerden cox sevirem, Basqa milletleri asagilamiram, ozumuzu de ustun gormurem, sadece sevirem. Eger bu milletcilikdirse.
Avropada yasasam bir muselman gorsem sevinerem her halda. Bu da o muselmani tanimaq merhelesine qederdi. Eger o muselman canidirse, qatildise, ogrudusa onda menden ona qarsi hec bir gozel hiss olmaz, biz eyni ummetdenik deye. Eger ummetcilik budursa.

Ummetcilik Felestinde sehid edilen din qardasimin halina yanmaqdirsa men ummetciyem. Kafirin ve ya xristianin haqqini muselmana yedirtmekdirse men ummetci olmamaga raziyam. Xristian qaqauzla muselman erebin mubahisesi dusubse, kim haqdir onun yaninda olaram.

Eger bir muselman olkesi menim vetenime hucum edirse, men ummetci deyilem, sevmirem o muselman olkesini + kin de var qelbimde o olkeye qarsi.

Her birlikde, her vehdetde bir meqsed olmalidir. Milli birlik neye lazimdir? Veteni qorumaga, milli servetlerimize sahib cixmaga.
Ummetcilik de dini qorumag ucun vacibdir, dini deyerleri qorumaq ucun.
Bir de islam dini her seyden evvel humanizm dinidir, insanliq dinidir. Insanlari sevmek dinidir. Men istemerem Xocalida ermenilerin menim milletimin basina getirdiklerini, biz de onlarin basina getirek. Amma isteyerem ermenini taniyaq, onlara qarsi ehtiyatimizi elden vermeyek. Yeri gelende de vurushaq.

Konkret veziyyete baglidi menim milletci ya ummetci olmagim :(

Qarisiq fikirlerim bu qeder :kavkaz:

Sormaz ki bilsin,
sorsa bilirdi.
Bilmez ki sorsun,
bilse sorardı.


#11 vusal114

vusal114

    Aqid – Colonel

  • Emir
  • 2 429 сообщений

Отправлено 01 мая 2009 - 19:10

Vətəni sevmək özü də ibadətdən doğur,o da imandandır.Eşq olsun



əhli-sünnə bu hədisi zəif sayır. əslində bu hədis tamamilə başqa məna daşıyır.

اللهم عجل لولیک الفرج واحفظ قائدنا الخامنه ای


#12 Black knight

Black knight

    Aqid – Colonel

  • Emir
  • 2 006 сообщений

Отправлено 01 мая 2009 - 19:28

Men milletciyem, irqciyem, ummetciyem.
Her halda, yaponlarin icinde yashasam, ozume oxshar bir insan gorsem sevinecem. Eger bu irqcilikdirse.
Milletimi basqa milletlerden cox sevirem, Basqa milletleri asagilamiram, ozumuzu de ustun gormurem, sadece sevirem. Eger bu milletcilikdirse.
Avropada yasasam bir muselman gorsem sevinerem her halda. Bu da o muselmani tanimaq merhelesine qederdi. Eger o muselman canidirse, qatildise, ogrudusa onda menden ona qarsi hec bir gozel hiss olmaz, biz eyni ummetdenik deye. Eger ummetcilik budursa.

Ummetcilik Felestinde sehid edilen din qardasimin halina yanmaqdirsa men ummetciyem. Kafirin ve ya xristianin haqqini muselmana yedirtmekdirse men ummetci olmamaga raziyam. Xristian qaqauzla muselman erebin mubahisesi dusubse, kim haqdir onun yaninda olaram.

Eger bir muselman olkesi menim vetenime hucum edirse, men ummetci deyilem, sevmirem o muselman olkesini + kin de var qelbimde o olkeye qarsi.

Her birlikde, her vehdetde bir meqsed olmalidir. Milli birlik neye lazimdir? Veteni qorumaga, milli servetlerimize sahib cixmaga.
Ummetcilik de dini qorumag ucun vacibdir, dini deyerleri qorumaq ucun.
Bir de islam dini her seyden evvel humanizm dinidir, insanliq dinidir. Insanlari sevmek dinidir. Men istemerem Xocalida ermenilerin menim milletimin basina getirdiklerini, biz de onlarin basina getirek. Amma isteyerem ermenini taniyaq, onlara qarsi ehtiyatimizi elden vermeyek. Yeri gelende de vurushaq.

Konkret veziyyete baglidi menim milletci ya ummetci olmagim :(

Qarisiq fikirlerim bu qeder :kavkaz:


Heqiqeten de senin fikirlerin qarishiqdir. Gah nala vurursa, gah mixa.
Я сам себе судья и никто на этом Свете не может меня судить

#13 hizbollah

hizbollah

    Raqib Awwal – Master Seargeant

  • Murid
  • 207 сообщений

Отправлено 02 мая 2009 - 00:18

bir gramda millatchilliyim yoxtur :victoryL: mancha millatchiliydan pis shey yoxtur
LA FATA ILLA ALI, LA SEYFA ILLA ZULFAQAR!

#14 hizbollah

hizbollah

    Raqib Awwal – Master Seargeant

  • Murid
  • 207 сообщений

Отправлено 02 мая 2009 - 00:23

Men milletciyem, irqciyem, ummetciyem.
Her halda, yaponlarin icinde yashasam, ozume oxshar bir insan gorsem sevinecem. Eger bu irqcilikdirse.
Milletimi basqa milletlerden cox sevirem, Basqa milletleri asagilamiram, ozumuzu de ustun gormurem, sadece sevirem. Eger bu milletcilikdirse.
Avropada yasasam bir muselman gorsem sevinerem her halda. Bu da o muselmani tanimaq merhelesine qederdi. Eger o muselman canidirse, qatildise, ogrudusa onda menden ona qarsi hec bir gozel hiss olmaz, biz eyni ummetdenik deye. Eger ummetcilik budursa.

Ummetcilik Felestinde sehid edilen din qardasimin halina yanmaqdirsa men ummetciyem. Kafirin ve ya xristianin haqqini muselmana yedirtmekdirse men ummetci olmamaga raziyam. Xristian qaqauzla muselman erebin mubahisesi dusubse, kim haqdir onun yaninda olaram.

Eger bir muselman olkesi menim vetenime hucum edirse, men ummetci deyilem, sevmirem o muselman olkesini + kin de var qelbimde o olkeye qarsi.

Her birlikde, her vehdetde bir meqsed olmalidir. Milli birlik neye lazimdir? Veteni qorumaga, milli servetlerimize sahib cixmaga.
Ummetcilik de dini qorumag ucun vacibdir, dini deyerleri qorumaq ucun.
Bir de islam dini her seyden evvel humanizm dinidir, insanliq dinidir. Insanlari sevmek dinidir. Men istemerem Xocalida ermenilerin menim milletimin basina getirdiklerini, biz de onlarin basina getirek. Amma isteyerem ermenini taniyaq, onlara qarsi ehtiyatimizi elden vermeyek. Yeri gelende de vurushaq.

Konkret veziyyete baglidi menim milletci ya ummetci olmagim :victoryL:

Qarisiq fikirlerim bu qeder :flowers1:



:victoryL: mancha bela olmaz ya adam millachidir yada ummetchi
LA FATA ILLA ALI, LA SEYFA ILLA ZULFAQAR!

#15 Shemsi

Shemsi

    Muqaddam – Lieutenant Colonel

  • Murid
  • 1 723 сообщений

Отправлено 02 мая 2009 - 13:09

Heqiqeten de senin fikirlerin qarishiqdir. Gah nala vurursa, gah mixa.


Black knight,
Fikirlerimin qarisiq olsa da mövzuya münasibetim konkret ve birmenalıdır. Bu qarışıqlıq mövzuya müxtelif aspektlerden yanaşmağımdan doğdu. Hansı meqamda hara vurmaq lazımdırsa, men ora vurdum.
Menim fikrime münasibet bildirdiniz, teşekkur edirem. Amma mövzuya münasibet bildirmediniz.
Sualım var size. Efiopiyada yaşayırsız, tutaq ki. Ele bir yerde ki, orda ağ derili yoxdur. Uzun müddet sonra ağ derili qarşınıza çıxır, siz onu görende hansı hissler keçirersiz? Maraqlıdı. Hele bir az sonra siz öyrenirsiz ki, o adam sizin hemyerlinizdir.
Mence, siz de sevinersiz bu hala.

Tutaq ki, İran dövleti Azerbaycana müharibe elan edir. (Allah qorusun bele şeyden) Siz hansı dövletin qoşununda vuruşacaqsız? İran İslam Respublikasının, yoxsa Azerbaycan Demokratik Respublikasının?

Tutaq ki, sizin doğmalarınızın içinde ateist de var (Allah qorusun) , müselman de var. Bu ateistin inancı sehv olsa da edeb-erkani, merifeti, exlaqı yerindedi. müselmanınsa eqidesi haqqdı, amma ne sözünü bilir, ne emelini ve bir cinayet edir. Cinayeti ateistin boynuna qoyurlar, siz de bu işden xeberdarsız. Mövqeyiniz nece olar?

Sormaz ki bilsin,
sorsa bilirdi.
Bilmez ki sorsun,
bilse sorardı.


#16 Shemsi

Shemsi

    Muqaddam – Lieutenant Colonel

  • Murid
  • 1 723 сообщений

Отправлено 02 мая 2009 - 13:10

bir gramda millatchilliyim yoxtur :victoryL: mancha millatchiliydan pis shey yoxtur

Siz ümmetçilikde ifrata varmısız deyesen :victoryL: Orta heddi saxlasaydız yaxşı olardı, amma heç olmazsa birce qram milletcilik olsun da

Сообщение отредактировал Shemsi: 02 мая 2009 - 13:10

Sormaz ki bilsin,
sorsa bilirdi.
Bilmez ki sorsun,
bilse sorardı.


#17 Shemsi

Shemsi

    Muqaddam – Lieutenant Colonel

  • Murid
  • 1 723 сообщений

Отправлено 02 мая 2009 - 13:15

Vətəni sevmək özü də ibadətdən doğur,o da imandandır.Eşq olsun



əhli-sünnə bu hədisi zəif sayır. əslində bu hədis tamamilə başqa məna daşıyır.


Qardas, zehmet olmasa, bu hökmün sehihliyi barede mene melumat verin.

"Kim canı, malı ve ailesi ugrunda oldurulerse shehiddir."

Bu hedisdir, ya ayedir, ya şeri hökmdür?

Сообщение отредактировал Shemsi: 02 мая 2009 - 13:15

Sormaz ki bilsin,
sorsa bilirdi.
Bilmez ki sorsun,
bilse sorardı.


#18 Koti

Koti

    Arif – Corporal

  • Murid
  • 96 сообщений

Отправлено 02 мая 2009 - 14:06

Qarisiq fikirlerim bu qeder :victoryL:

Yazdiglarinin menfi milletchilikle elaqesi yoxdur.Allahin her insanin fitretine qoydugu hisslerdir.
P.S: sukani bele saxla.
Men Sen olmusham ey dust !

#19 vusal114

vusal114

    Aqid – Colonel

  • Emir
  • 2 429 сообщений

Отправлено 02 мая 2009 - 18:34

Qardas, zehmet olmasa, bu hökmün sehihliyi barede mene melumat verin.

"Kim canı, malı ve ailesi ugrunda oldurulerse shehiddir."

Bu hedisdir, ya ayedir, ya şeri hökmdür?


ümumiyyətlə, insan öz haqqı uğrunda ölsə şəhiddir. bura həm canı həm malı həm ailəsi daxildir. bu barədə hədislər də var.

اللهم عجل لولیک الفرج واحفظ قائدنا الخامنه ای


#20 Shemsi

Shemsi

    Muqaddam – Lieutenant Colonel

  • Murid
  • 1 723 сообщений

Отправлено 04 мая 2009 - 14:30

ümumiyyətlə, insan öz haqqı uğrunda ölsə şəhiddir. bura həm canı həm malı həm ailəsi daxildir. bu barədə hədislər də var.


Onda bu mentiqle fikirleshsek, Azerbaycan bizim neyimiz olur? Malimiz, ata-baba mirasimiz, hansi ki onlardan aldigimiz kimi qoruya bilmemishik ve + namus, sherefimiz, bir sozle haqqimiz. Bizim haqqimizdir bu Veten. (Bir az pafoslu cixsa da)
Dusmen hucum edende tekce bir nefer ucun tehluke olmur (aile ucun, ogul ucun, qiz ovladi ucun ve s.). Her kesin ailesi ucun tehluke oldugundan bir yerde-toplu halda (bir Vetenin ordusu kimi) vurushmaq daha meqsedli olur ve o zaman da oldukde shehidlik meqamina yukselir insan.
Demek istediyim odur ki, hetta eger o hedis sehih deyilse bele yene de dolayi yolla Veten sevgisi imandan gelir.

Сообщение отредактировал Shemsi: 04 мая 2009 - 14:31

Sormaz ki bilsin,
sorsa bilirdi.
Bilmez ki sorsun,
bilse sorardı.


#21 everybody will know me

everybody will know me

    Jundi – Soldier

  • Ibtidai
  • 1 сообщений

Отправлено 04 июля 2009 - 22:50

tupurum milletcliye

#22 al-Fath

al-Fath

    Amid – Brigadier General

  • Naib
  • 3 239 сообщений

Отправлено 05 июля 2009 - 00:06

tupurum milletcliye

Siz küçədə deyilsiz. Forumda tüpürmək qadağandır. Özünüzü yaxşı aparın.
Пархаю как бабочка , жалю как пчела (Мухамед Али)

#23 palchiq

palchiq

    Naqib – Captain

  • Murid
  • 809 сообщений

Отправлено 06 июля 2009 - 10:15

Bu mövzu ilə əlaqədar bir sulal vermək istərdim. Düzgün cavab verən doslardan Allah razı olsun.

Yəhudi millət adıdır, yoxsa din adı??
Tərbiyənin kimdən öyrəndin?....-Tərbiyəsizdən ( müdrik kəlam)

#24 fidan

fidan

    Muqaddam – Lieutenant Colonel

  • Emir
  • 1 549 сообщений

Отправлено 06 июля 2009 - 12:09

Yəhudilər millətdir, dinləri iudaizmdir, musəvilik
Şah Xətai seyrə çıxdı, açdı Hürrün qəbrini,
Bar-İlaha, əfv qıl kim, tövbəkaram doğrusu.


Nə çoxdur ibrətlər. Nə azdır qəbul edənlər.

#25 palchiq

palchiq

    Naqib – Captain

  • Murid
  • 809 сообщений

Отправлено 06 июля 2009 - 13:58

Yəhudilər millətdir, dinləri iudaizmdir, musəvilik


Onda belə bir sual meydana çlxır. Qurani-Kərim də "Maidə" surəsinin 51-ci ayəsində Allah-təala həm Yəhudiləri və həm də Xaçpərəstləri özünüzə dost tutmayin deyir. Məlumdur ki, İslam dinidə Mİllətşilik anlayışı yoxdur. Yəhudiləri bir millet kimi qərar versək onda belə çıxır ki, İslam dini (nəuzu billah) millətə qarşı düşmənçilik edir? Mümkünsə bu suala aydinlig getirin.


"Ey iman gətirənlər! Yəhudi və xaçpərəstləri (özünüzə) dost tutmayın! Onlar bir-birinin dostudurlar. Sizdən kim onlarla dostluq edərsə, o da onlardandır. Allah zalım tayfanı düz yola yönəltməz!" ( Maide, 51)
Tərbiyənin kimdən öyrəndin?....-Tərbiyəsizdən ( müdrik kəlam)

#26 salafi abubakir

salafi abubakir

    Jundi – Soldier

  • Ibtidai
  • 4 сообщений

Отправлено 06 июля 2009 - 15:39

Quranda yevreyler hem millet hem de din kimi verilir, millet kimi verilmir.

#27 Shemsi

Shemsi

    Muqaddam – Lieutenant Colonel

  • Murid
  • 1 723 сообщений

Отправлено 06 июля 2009 - 18:41

Musanın (əs) dini ancaq yəhudilər üçün gəlmişdi. Buna görə də yəhudilik deyəndə həm o millət həm də onların dini nəzərdə tutulur yerinə gorə.

Maidə 51-ə gəldikdə, islamda dost anlayişi çox böyükdür. Iman dostluğu nəzərdə tutulur, necə ki, hədisdə buyrulur, elə insanları dost seçin ki, onlara baxanda Allahı xatırlayın. Peyğəmbər (s)buyurur: "Mən kimin mövlasıyam, Əli də onun mövlasıdır." " Dost dostunun imanı üzərədi." Kimlə dostluq etdiyimiz haqqında da haqq hesab günü cavab verəcəyik.
Quran bizim yehudi ve xristianlarla munasibetimizi mehdudlasdirmir. qonsuluqda, iş birliyinde, ticari münasibetlerde, hetta evlenmekde bele. Birce dostluğa gələndə qadağa gəlir. Çünki dostluq sadə dostluq məfhumu deyil. İman dostluğudur.

Sormaz ki bilsin,
sorsa bilirdi.
Bilmez ki sorsun,
bilse sorardı.


#28 palchiq

palchiq

    Naqib – Captain

  • Murid
  • 809 сообщений

Отправлено 07 июля 2009 - 12:37

Yəhudi adında millət yoxdur. Yəhudilik dindir. tsk edirem cavablara görə.
Tərbiyənin kimdən öyrəndin?....-Tərbiyəsizdən ( müdrik kəlam)

#29 Şair

Şair

    Forumun faktiki Ali Məqamlı Rəhbəri

  • Emir
  • 2 087 сообщений

Отправлено 07 июля 2009 - 17:25

İfrat milliyətçilik insanı çox pis hala salır. İnternetdəcə bəzi ifrat milliyətci saytlara rast gəlmişəm və oradakı məqalələri, istifadəçilərin rəylərini görüb bu nəticəyə gəlmişəm. Nəzərə almaq lazımdır ki, insanın hansı millətdən olması ondan asılı bir şey deyil. Ancaq hansı dindən asılı olması ondan da asılıdır. Demək ki, milliyətçilik etmək çox böyük səhv addımdır

#30 YASEMEN

YASEMEN

    Raqib – Seargeant

  • Murid
  • 173 сообщений

Отправлено 29 июля 2009 - 19:51

Salam əlekuma allah razi olsun yaxsi movzudu Məhəmməd peyğəmbər (s)buyurub; Xalqin haqqini itirməyənlər, Allaha ən çox şükür edənlərdi.
У имама Садыка (ДБМ) спросили: "Не означают ли слова Пророка, что "Фатима - госпожа женщин в раю", относится только к женщинам её времени?" На что имам отвечал: "Это относится к Марьям, однако Фатима - госпожа женщин рая от начала и до конца"




Количество пользователей, читающих эту тему: 1

0 пользователей, 1 гостей, 0 скрытых пользователей

Рейтинг@Mail.ru