Sən burda əl uşağısan ki,hansı dəlili istədin qabağına gətirək?Yoxsa başqalarının illərnən əldə elədiyi elmi 1 günün icində bilmək istəyirsən?Zəhmət cək araşdır.
Forum əhlinin (bu barədə elmi olanların ) yəqin xəbəri var bu elədə təzə bir şey deyil.
Sual: 847. Əgər ayın 29-da bə᾽zi şəhərlərdə (məsələn Tеhran, Xorasan) fitr bayramı olsa, onda başqa şəhərlərdə (məsələn Buşеhrdə) yaşayanlar oruclarını aça bilərlərmi? Onu da nəzərə almaq lazımdır ki, bu şəhərlərin (Tеhran və Xorasan) üfüqü o şəhərlə (Buşеhrlə) müştərək dеyildir.
Cavab: Əgər bu şəhərlərin üfüqləri bir-birləri ilə o qədər müxtəlif olsa ki, bunların birində ayın görünməsi ilə digərində də görünmək fərzi mümkün olmaz, onda şərqdə yеrləşən şəhərlər üçün (hansı ki, günəş orada qərb şəhərlərinə nisbətən tеz qürub еdir) qərb şəhərlərində ayın görünməsi kifayət еtməz.(Ağayi Xamneyi)
Göründüyü kimi burada deyilir ki,hətda İranın özünün şəhərlərinin arasında fərq var.O ki,qala Türkiyə,Azərbaycan.İndi özün müəyyənləşdir ki,Qərbdəsən Şərqdəsən hardasan.
Allaha and olsun, heyf mənim vaxtıma kimi sənə nəsə başa salmaq istəmişəm. Sən nə yazmışdın?
.Xamneyi ağa da deyir ki,Türkiyədə ay görünsə İran ücün sabit olmur.İndi söhbət ondan gedir ki,Azərbaycanda ay görsənsə İrana şamil olur ya yox?
Xameneyi ağa harada deyib bunu? Niyə göstərmədin? Mənim yalançı və hoqqabazlara sərf edəcək vaxtım yoxdur.
Sual 173: Ay İraqda görünərsə, Tehran əhalisi üçün ayın əvvəli sabit olurmu?
İmam Xomeyni, Behcət, Sistani, Xamenei, Məkarim və Nuri: Bu iki yer arasında üfüq fərqinin az olmasını nəzərə alsaq, Tehran sakinləri üçün də ayın əvvəli sabit olar.
"Orucun hökmləri"
Tehrandan nə qədər uzaq olan İraqda görünən ay kifayət olur, amma Eyni meridianda olan Bakıda kifayət olmur?
Mən demədim 2 dənə risalə yazıb,hec olmasa üzündən oxumağı öyrən sonra gəl burda alimlik elə.Dedim ki,2 dənə risaləsi var.Yəni Biri kiril o biri latıncadır.
Yekə kişisən elədiyin söhbətə bax. Müctehidin 1 dənə risaləsi olmalıdı, eyni olmalıdı. Sistani ağanın ərəbcə də, farsca da risaləsi var. Belə çıxır 4 dənə risaləsi var?
Burda artistlik eləmək lazım deyil.Nə var nə var moder qoyublar səni deməli kimin istədin haqqına girə bilərsən?Əhsən sənin əxlaqına.Sənin ki,ancaq elə sünnülərlə diyişməkdir,əxlaqın və elmin ancaq buna yetər.
Artist sən boyda olar, danışığıva fikir ver. Çox sünnilər görmüşəm ki, qanacağı səndən yuxarıdı.
Mənim əlimdə olan 2000-ci ilin o biri 2010 ilin risalələridir.Sənin risaləndə elə aylarının günləri kimi səhvdir.
Haqqın meyarı sənsən? Mən ağanın saytından risalə qoyuram, bu öz-özünə danışır. Hərə əlivə bir risalə verəcək, gətirib qoyassan bura?
Allah səni hidayət eləsin bunu Sistani ağa yazıb yoxsa mən?Məsələnin yerinidə qeyd eləmişəm.
Orda əvvəl deyilir ki,olmaz,ardıyca isə deyilir ki,(amma əgər insan onların dediklərindən yəqinlik hasil edərsə yaxud əmin olarsa, onların sözünə əməl etməlidir.)
Fətvayada artıq təvsir verilməlidir?
Ay ağıllı, Sistani ağanın katibliyi risaləyə, sən də bura yazmısan. Yoxsa iddia edirsən ki, sənin kompyuterində Sistani ağa oturur?
Ay adam sənin bəs xəbərin olmadı ki,Sistani ağaya təqlid edənlər 1 gün artıq oruc tutdular kecən il?Səndən baş acmaq olmur ki,kimə təqlid edirsən.Sistani ağanın nümayəndəsi də demişdi ki,Sistani ağaya təqlid edənlər oruclarını acmalı deyillər.
Niyə olmadı ki? Da sənin xəbərin olubsa, deməli mənim dünən xəbərim olub da
Mən Rəhbərin fətvası ilə yəqin əldə edib açmışam orucu və bunun eybi yoxdu.
Saboun xeyr,məndə bilirəmdə fətvanı o verir, hə nə olsun.Əvvəla mən ona təqlid eləmirəm.ikincisi isə,məsum deyil ki,günahda xətada edə bilər.Allah təala məgər deyir ki,kim nə dedi inanın?
Şeyx Mufid kimi alim zər aləmini inkar edib, indi neynəyək bizdə inkar edək?
O kəslər ki, sözü (öyüd-nəsihəti) dinləyib onun ən gözəlinə (düzgününə) uyarlar. Onlar Allahın doğru yola yönəltdiyi kimsələrdir. Ağıl sahibləri də elə onlardır!(Zumər.18)
Bəyəm Rəhbər sənin üçün kimdi ki, desin ay 35 gün çəksin? bilirsən nə var? get özüvü dola. sənin istinadgahların ancaq 35 günlük ay fətvası verər, hələ üstəlik, çərşənbə günü cümə namazı qılar!