deyende ki , sən ərəbcə bilmirsən ,anlamaq istəmirsən. gətir orda
ibadət edirik sözünü !
əslində isə , ayədə
, biz onlara ibadət etmirik مَا نَعْبُدُهُمْ .
amma Allaha yaxınlaşaq diyə إِ
لَّا لِيُقَرِّبُونَا إِلَى اللَّهِ Qaldı ki, "tanımaq" ilə, "yaxınlaşmaq" başqa başqa anlayışlardı.Övliya vasitəsilə Allahdan nəsə istəmək həmin övliyanın diri olduğu dövrdə də mümkündür. Biz "ölü-diri" məsələsindən danışmırıq
bunlar tehvid ayələridir,və bir birinə zəncirvari bağlıdır. məs Allahı onun istədiyi kimi tanımadığınız üçün , batini aləmdən kimisə çağırıb, onuynan Allaha yaxınlaşmaq istəyirsiz.
hetta deyim yaxınlaşmaq olmasa sən tanıya bilməsən ALLAHI. yani 1 ci yaxınlaşmaq olmalıdır ki, sən tanıyasan.
cahil sizlər siz ki, müdiridən istəməyi ,Allahdan istəmək ki, anlayırsan.
mən səndən bir şey xahiş edirəm ki,filan şeyi mudirdən istə, mən desəm o məni eşitməz,qəbul etməz.
səndə bunu eleyirsən,o da razılaşır. amma ibadət də isə ,batini aləmdən çağırmaq isə tam başqadır.
mən durub özümü tanımaq üçün ,sonra da Allahı tanımaq üçün yəni səni,səni batini Aləmdən cağırıram, və deyirəm ki, ey nun ,mən Allaha yaxınlaşdır ki, onu tanıyım !
siz "saxta şiyə" lər deyirsiz ki, ancaq bu cür olmalıdır, Nəbilər .ə. allaha yaxınlaşdırır, və sonra da onun vasistəsiynən tanıyırıq Allahı.
və Allahda bu cür yaxınlaşıb ,onu tanımağı qəbul etmir . yani batini aləmdən yaratdığını çağırıb, ona yaxınlaşmaqı.
buna aid bir dənə də ayə baqara 186
وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ ۖQullarım səndən Mənim barəmdə soruşsalar, Mən yaxınam,
ayədə Allah öz peyğəmbərinə demir ki,
de ki, yaxınam.çünkü kimki batini xəbərdalıqı görsə,ona Allahın yaxın olmasını anlatmaqa lüzüm yoxdur.sizin bədbəxçiliyiviz ondadır ki, batini aləminizdən yani özüvüzdən xəbəriviz yoxdur,
yani Allah yaxın,və onu tanımaq üçün , de sözü gəlmir ayədə,amma tərcümədə ziya bunyadav səhvə yol verib.və ora
de !sözünü əlavə edib.
indi siz nə qədər desəz ki, biz nubuviyyəti Allahdan irəli bilmirik...lakin peyğəmbəri tanimasan Allahı taniya bilməzsən deməniz , yani övliyalara tanımadan, onları köməyə çağırmadan, Allahı taniya bilməzsən deməniz mən dediyimi təsdiq edir,övliyaları tanımadan Allahı tanıya bilməzsən, və ya övliyaları çağırmasan köməyə,Allaha yaxınlaşa bilməzsən sözlərini ALLAH öz kitabında bizlərər izah edir.
yani nubuviyyət tövhiddən irəlidir anlamına gəlir.
Bil ki, xalis din (sırf ibadət, təmiz itaət) ancaq Allaha məxsusdur. Allahı qoyub ondan başqasını özlərinə övliya tutanlar: “Biz onlara yalnız bizi Allaha yaxınlaşdırsın deyə!” (deyirlər). Şübhəsiz ki, Allah ixtilafda olduqları məsələlər barəsində (qiyamət günü) onların arasında hökm edəcəkdir. Allah yalançı, nankor olan kimsəni doğru yola müvəffəq etməz!zümər 3və sizin övliyaları çağırmasan köməyə,Allaha yaxınlaşa bilməzsən sözləri bu ayədə batil olduğu bizlərər bildirilir.bu məsələ çözüldü.
indi izin ver mən sual verim.
Сообщение отредактировал abdhalim: 19 февраля 2014 - 13:15