Перейти к содержимому


zz79

Регистрация: 13 июл 2008
Offline Активность: 04 сен 2008 13:36

Мои сообщения

В теме: Имамат

04 сентября 2008 - 13:35

Вы мне хотите доказать, что кроме Аллаха никто не ведает сокровенное? Но Вы же видите, что Хизр знает сокровенное и объясняет его пророку Мусе, который этого не знал! Вы спросите как это возможно? Ответ в аяте 65: которого Мы одарили милостью от Нас и обучили из того, что Нам известно


"...из того...",а не "...тому...",что Нам известно.т.е. часть сокровенного...

И чем же отличаються в данном случае "...из того..." и "...тому..." ?


я искренне надеюсь,что Аллах(с.т) когда-нибудь одарит вас милостью и вы начнете понимать различия подобных выражении.Амин.

В теме: Şiələrə suallar

04 сентября 2008 - 13:21

Kitabı sənə nazil edən Odur. O Kitabın bir qismi mənası aydın ayələrdir ki, bunlar da Kitabın anasıdır. Digərləri isə mənası aydın olmayan ayələrdir. Qəlblərində əyrilik olanlar fitnə-fəsad törətmək və istədikləri kimi yozmaq məqsədilə mənası aydın olmayanın ardınca düşərlər. Onun yozumunu isə Allahdan başqa heç kəs bilməz. Elmdə qüvvətli olanlar isə deyərlər: “Biz onlara iman gətirdik, hamısı bizim Rəbbimizdəndir”. Bunu isə ancaq ağıl sahibləri dərk edərlər.[/b]


bu achig-aydin shirkdir.sen,Allaxa(s.t) mexsus olan bir meselede Peygemberi(s.a.s) ve Imamlari(r.a) sherik goshursan...

Neuzu billah! Sozlerinden Allaha penah apariram! Eslinden senin bele danishmagivin cemi bir sebebi var - SAVADSIZLIQ! Bir balaca savadin olsaydi shirkin ne oldugunu anlayardin. Gel men sene Qurani Kerimden 1-2 misal gosterim, gor sen dediyin kimi ne geder «shirke» rast gelirik.

Birinci misal:
Yehudiler ve xaçperestler: “Biz Allahın oğulları ve Onun sevimlileriyik”– dediler. De: “Onda ne üçün (Allah) size günahlarınıza göre ezab verir? Xeyr, siz de Onun yaratdığı bir beşersiniz”. O, istediyini bağışlar, istediyine de ezab verer. Göylerin, yerin ve onların arasında olanların selteneti Allaha mexsusdur. Dönüş de ancaq Onadır. (5:18)

Diger bir aye:
De: “Özüne heç bir övlad götürmeyen, mülkünde heç bir şeriki olmayan, aciz qalmamaqdan ötrü (Özüne kömek edecek) heç bir dosta möhtac olmayan Allaha hemd olsun!” Onu terifleyerek Uca tut. (17:111)

Bu ayeler varliq aleminde hakimiyyetin ve malikiyyetin yalniz Allaha mexsus oldugunu gosterir. Yani Onun bu ishde hech bir sheriki yoxdur. Malikiyyet ve hakimiyyet yalniz Allah Tealaya mexsusdur. Indi diger bir ayeye bax:

De: “Ey mülkün sahibi Allahım! Sen istediyin kese mülkü verirve istediyinden de onu geri alırsan; istediyin kimseni yükseldir ve istediyini de alçaldırsan. Xeyir (yalnız) Senin elindedir. Heqiqeten, Sen her şeye qadirsen. (3:26)

Indi de gorum, muteal Allah Oz bendesine malikiyyet ve hokumet verdiyi zaman, bende malikiyyetde Allahin sheriki olur? Yani (neuzu billah!) Allah Ozune sherik teyin edir? Allah Tealanin bir kese verdiyi nemet ve bilik yalniz ve yalniz Onun ixtiyarinda olan bir ishdir. Eger Allah Teala Peygemberi (s) ve yaxud imamlari (a) en yaxshi tefsirchi kimi qeleme verirse bu Ona sherik qoshmaq demekdir? Allah Tealanin elmi ile Peygember (s) elmi hech vaxt bir ola bilmez ve bunu hech kim iddia da etmeyib. Men her sheyi duz yazmisham, Peygemberden (a) ve imamlardan (a) bashqa hech bir shexs Qurani Kerimin tam tefsiri (tebii ki insan ve shexsiyyet agli cherchivesinde) onlardan yaxshi bilmir. Ustelik Allah Teala bize verdiyi elmnen Peygember (s) ve imamlara (a) verdiyi elm bir deyil. Gel bashqa bir misal da gosterim.

Ikinci misal:
Dirilden de, öldüren de Odur. Gece ile gündüzün bir-birini evez etmesi Ona aiddir. Meger (bunu) anlamırsınız? (23:80)

Ey insanlar! Allahın size verdiyi lütfünü bir xatırlayın. Allahdan başqa size göylerden ve yerden ruzi veren bir xaliq varmı? Ondan başqa heç bir mebud yoxdur. Nece de (haqdan) dönderilirsiniz! (35:3)

Onlar özlerine (Allahdan) başqa himayeçiler götürdüler. Herçend ki, Himayedar ancaq Allahdır. O, ölüleri dirildir. O, her şeye qadirdir. (42:9)

Bu ayelerde achiq shekilde deyilir ki, oldurub-diriltmek yalniz ve yalniz Allah Tealaya mexsusdur. Xaliqiyyet ve diriltmek meselese tam shekilde Allah Tealaya mexsusdur. Indi diger ayelere bax:

Allah deyecekdir: “Ey Meryem oğlu İsa! Sene ve anana olan nemetimi xatırla! O zaman seni müqeddes ruhla qüvvetlendirmişdim. Sen hem beşikde iken, hem de yetkin çağında insanlarla danışırdın. Sene yazmağı, hikmeti, Tövratı ve İncili öyretmişdim. Sen Menim iznimle palçıqdan quşa benzer bir şey düzeldib ona üfürürdün, o da Menim iznimle quş olurdu. Sen Menim iznimle anadangelme koru ve cüzam xesteliyine tutulanı sağaldır ve Menim iznimle ölüleri dirildirdin. Sen İsrail oğullarının yanına açıq-aydın delillerle geldikde Men onları senden def etmişdim. Onlardan kafir olanlar ise demişdiler: “Bu, açıq-aydın sehrdən başqa bir şey deyildir”. (5:110)

Diger aye:
(Allah onu) İsrail oğullarına bir elçi edecekdir. (O deyecekdir:) “Men size Rebbinizden (elçi olduğumu tesdiqleyen) bir elamet getirdim. Men sizin üçün palçıqdan quşa benzer bir şey düzeldib ona üfürerem, o da Allahın izni ile quş olar. Allahın izni ile anadangelme koru, cüzam xesteliyine tutulanı sağaldar ve ölüleri dirilderem. Evlerinizde yediyiniz ve saxladığınız şeyleri size xeber vererem. eger möminsinizse, şübhesiz ki, bunda sizin üçün delil vardır. (3:49)

He, indi denen gorum Isa (a) Allahin izni ile olunu dirildende ve yaxud xesteye shefa verende (neuzu billah!) Allah Tealaya sherik qoshub? Allah Teala ona shefayet ve xaliqiyyet istedadi verende Ozune (neuzu billah!) sherik qoshub? Oldurmek ve diriltmek mehz Allah Tealaya mexsusdur axi. Malikiyyet ve hakimiyyet, elm ve qudret mehz Allah Tealaya mexsusdur axi. Sen bir sheyi anlamirsan ki, Allah Teala Oz izni ile kime isteyirsen elm, mulk, quvvet ve hetta xelq etme emelini bexsh ede biler. Bunlarin her biri Allah Tealanin ozunde tam mukemmel shekildedir, amma Oz sechilmish bendelerine oz elminden, oz mulkunden, oz quvvetinden bir hisse bexsh ede biler. Bu yalniz Allah Tealanin izni ile olan bir ishdir. «Tovhid...tovhid» deyirsiz, amma «Tovhid»-den hech primitiv anlayishiniz yoxdur. Bele misallardan ureyin istediyi geder getire bilerem, amma sen bunun muqabilinde hech olmasa bir balaca da olsa beyin hucerelerini ishletmelisen ki camaati anlayasan. Basha dushurem elmin yoxdur, amma hech olmasa yazdiglardan bir ibret gotur.
Ramazan ayin mubarek!

tam tefsiri bilmek,yani Quranin butun ayelerinin menasini bilmekdir.Allah(s.t) 3:7-de buyurur ki,menasi aydin olmayan ayelerin menasini ancag Allah(s.t) bilir!
elm ve butun elm,tefsir ve tam tefsir,qadir olmag ve her sheye qadir olmag ve s. kimi xususiyyetlerin arasinda fergi basha dushmek chetin olmamalidir.

sen,daha basha dushmelisen ki,sozu firlada bilmeyeceysen...

Gəlin Siz özünüzü güldürməyin və heç olmasa öz əqidənizə əsasən yazın.
Məgər Allah-təala Quranı Özü üçün yaradıb? Ya insanlar üçün. O, Quranı insanlar üçün nazil edibsə, niyə elə ayəlri də nazil edib ki, onun mənasını Özündən başqa heç kəs bilməyəcək?
Siz necə də böş sözlər yazırsız?
Allah-təala Quranı nazil edəndə onun məmasını da peyğəmbərimizə açıqlayıb. Peyğəmbər üçün batil mənalar olmayıb, o Quranı mükəmməl bilir. Bu mənası aydın olmayan ayələr sizin üçündür, çünki elminiz hələ o səviyyədə deyil.
Quran yalnız 7-ci əsr üçün yazılmayıb ki, o bütün əsrlərdə aktual olacaq, çünki o bütün elmləri əhatə edir. Buna görə də peyğəmbər 7-ci əsrdə yaşayan bədəvilərə insanın yaradılışı və ya ana bətnində inkişafı haqda deyə bilməzdi, onlar onu başa düşməyəcəkdilər. Buna görə də o bəzi ayələrin təfsirini verin, bəzilərinin isə yox.


eger Allahin(s.t) dediyini shubhe altina aparirsinizsa,sohbeti davam etdirmek menasizdir...

В теме: Vəhabilik.

04 сентября 2008 - 13:07

fitne,mehz bilmeyib danishan insanlarin dilleri ile yayilir...

В теме: Имамат

04 сентября 2008 - 12:47

Вы мне хотите доказать, что кроме Аллаха никто не ведает сокровенное? Но Вы же видите, что Хизр знает сокровенное и объясняет его пророку Мусе, который этого не знал! Вы спросите как это возможно? Ответ в аяте 65: которого Мы одарили милостью от Нас и обучили из того, что Нам известно


"...из того...",а не "...тому...",что Нам известно.т.е. часть сокровенного...

В теме: Şiələrə suallar

04 сентября 2008 - 12:38

5:3.Leş, qan, donuz əti, Allah-dan başqasının adı ilə kəsilmiş, boğulmuş, döyülüb öldürülmüş, (hündürbiryerdən) yıxılıb gəbər-miş, buynuzlanıb öldürülmüş, yırtıcı heyvan tərəfindən parçalanıb yeyilmiş, – ölməmiş kəsdikləriniz istisnadır, – dik qoyulmuş daşlar (bütlər və s.) üzərində kəsilmiş heyvanlar və fal oxları ilə qismət axtarmanız sizə haram edildi. Bunlar günahdır. Bu gün kafirlər (sizi) di-ninizdən (döndərməkdən) əllərini üzdülər. Onlardan qorxmayın, Məndən qorxun. Bu gün dininizi sizin üçün kamil etdim, sizə olan nemətimi tamamladım və bir din olaraq sizin üçün İslamı bəyənib seçdim. Hər kəs günaha meyl etməyərək aclıq üzündən (haram olanlardan istifadə etməyə) məcbur olarsa, (bilsin ki,) Allah Bağışlayandır, Rəhmlidir.

eger Peygemberden(s.a.s) sonra vehy gelibse,demeli din tamamlanmamishdi?!!ya size inanmaliyig,ya qurana... :blink:

Qurani Kerim bize tam nazil olub ve Peygember (s) bize kamil bir din saxlayib gedib, amma misal uchun Qurani Kerimde ayeler var ki, hansilarinin heqiqi tefsiri muemmalidir. İndi biz deyek ki İslam dini yarimchiq dindir? Deyek ki din tamamlanmayib? Din tamamlanib, Peygember (s) Qurani Kerimi millete tam xitab edib ve dunyadan gedib, amma dinin heqiqi meyari tamamlanmayib. Peygemberden (a) ve Imamlardan (a) bashqa mene Qurani Kerimin tam tefsirini bilen bir shexs ve yaxud shexsler gosterin. Gostere bilmeseniz, demeli size gore din yarimchiqdir. Qurani Kerimde defelerle deyilir ki, eger bir sheyi bilmesenizse, zikr ehlinden sorushun. Sizun uchun kimdir o zikr ehli? O zikr ehlinizi mene deyin, menim onlara 1-2 sualim var ve cavablarda konkret olmalidir, chunki Qurani Kerim bir sheyi bilmedikde onlara muraciet etmeyi vurgulayib. Gosterin mene o zikr ehlin...



3:7.Kitabı sənə nazil edən Odur. O Kitabın bir qismi mənası aydın ayələrdir ki, bunlar da Kitabın anasıdır. Digərləri isə mənası aydın olmayan ayələrdir. Qəlblərində əyrilik olanlar fitnə-fəsad törətmək və istədikləri kimi yozmaq məqsədilə mənası aydın olmayanın ardınca düşərlər. Onun yozumunu isə Allahdan başqa heç kəs bilməz. Elmdə qüvvətli olanlar isə deyərlər: “Biz onlara iman gətirdik, hamısı bizim Rəbbimizdəndir”. Bunu isə ancaq ağıl sahibləri dərk edərlər.


bu achig-aydin shirkdir.sen,Allaxa(s.t) mexsus olan bir meselede Peygemberi(s.a.s) ve Imamlari(r.a) sherik goshursan...

Neuzu billah! Sozlerinden Allaha penah apariram! Eslinden senin bele danishmagivin cemi bir sebebi var - SAVADSIZLIQ! Bir balaca savadin olsaydi shirkin ne oldugunu anlayardin. Gel men sene Qurani Kerimden 1-2 misal gosterim, gor sen dediyin kimi ne geder «shirke» rast gelirik.

Birinci misal:
Yehudiler ve xaçperestler: “Biz Allahın oğulları ve Onun sevimlileriyik”– dediler. De: “Onda ne üçün (Allah) size günahlarınıza göre ezab verir? Xeyr, siz de Onun yaratdığı bir beşersiniz”. O, istediyini bağışlar, istediyine de ezab verer. Göylerin, yerin ve onların arasında olanların selteneti Allaha mexsusdur. Dönüş de ancaq Onadır. (5:18)

Diger bir aye:
De: “Özüne heç bir övlad götürmeyen, mülkünde heç bir şeriki olmayan, aciz qalmamaqdan ötrü (Özüne kömek edecek) heç bir dosta möhtac olmayan Allaha hemd olsun!” Onu terifleyerek Uca tut. (17:111)

Bu ayeler varliq aleminde hakimiyyetin ve malikiyyetin yalniz Allaha mexsus oldugunu gosterir. Yani Onun bu ishde hech bir sheriki yoxdur. Malikiyyet ve hakimiyyet yalniz Allah Tealaya mexsusdur. Indi diger bir ayeye bax:

De: “Ey mülkün sahibi Allahım! Sen istediyin kese mülkü verirve istediyinden de onu geri alırsan; istediyin kimseni yükseldir ve istediyini de alçaldırsan. Xeyir (yalnız) Senin elindedir. Heqiqeten, Sen her şeye qadirsen. (3:26)

Indi de gorum, muteal Allah Oz bendesine malikiyyet ve hokumet verdiyi zaman, bende malikiyyetde Allahin sheriki olur? Yani (neuzu billah!) Allah Ozune sherik teyin edir? Allah Tealanin bir kese verdiyi nemet ve bilik yalniz ve yalniz Onun ixtiyarinda olan bir ishdir. Eger Allah Teala Peygemberi (s) ve yaxud imamlari (a) en yaxshi tefsirchi kimi qeleme verirse bu Ona sherik qoshmaq demekdir? Allah Tealanin elmi ile Peygember (s) elmi hech vaxt bir ola bilmez ve bunu hech kim iddia da etmeyib. Men her sheyi duz yazmisham, Peygemberden (a) ve imamlardan (a) bashqa hech bir shexs Qurani Kerimin tam tefsiri (tebii ki insan ve shexsiyyet agli cherchivesinde) onlardan yaxshi bilmir. Ustelik Allah Teala bize verdiyi elmnen Peygember (s) ve imamlara (a) verdiyi elm bir deyil. Gel bashqa bir misal da gosterim.

Ikinci misal:
Dirilden de, öldüren de Odur. Gece ile gündüzün bir-birini evez etmesi Ona aiddir. Meger (bunu) anlamırsınız? (23:80)

Ey insanlar! Allahın size verdiyi lütfünü bir xatırlayın. Allahdan başqa size göylerden ve yerden ruzi veren bir xaliq varmı? Ondan başqa heç bir mebud yoxdur. Nece de (haqdan) dönderilirsiniz! (35:3)

Onlar özlerine (Allahdan) başqa himayeçiler götürdüler. Herçend ki, Himayedar ancaq Allahdır. O, ölüleri dirildir. O, her şeye qadirdir. (42:9)

Bu ayelerde achiq shekilde deyilir ki, oldurub-diriltmek yalniz ve yalniz Allah Tealaya mexsusdur. Xaliqiyyet ve diriltmek meselese tam shekilde Allah Tealaya mexsusdur. Indi diger ayelere bax:

Allah deyecekdir: “Ey Meryem oğlu İsa! Sene ve anana olan nemetimi xatırla! O zaman seni müqeddes ruhla qüvvetlendirmişdim. Sen hem beşikde iken, hem de yetkin çağında insanlarla danışırdın. Sene yazmağı, hikmeti, Tövratı ve İncili öyretmişdim. Sen Menim iznimle palçıqdan quşa benzer bir şey düzeldib ona üfürürdün, o da Menim iznimle quş olurdu. Sen Menim iznimle anadangelme koru ve cüzam xesteliyine tutulanı sağaldır ve Menim iznimle ölüleri dirildirdin. Sen İsrail oğullarının yanına açıq-aydın delillerle geldikde Men onları senden def etmişdim. Onlardan kafir olanlar ise demişdiler: “Bu, açıq-aydın sehrdən başqa bir şey deyildir”. (5:110)

Diger aye:
(Allah onu) İsrail oğullarına bir elçi edecekdir. (O deyecekdir:) “Men size Rebbinizden (elçi olduğumu tesdiqleyen) bir elamet getirdim. Men sizin üçün palçıqdan quşa benzer bir şey düzeldib ona üfürerem, o da Allahın izni ile quş olar. Allahın izni ile anadangelme koru, cüzam xesteliyine tutulanı sağaldar ve ölüleri dirilderem. Evlerinizde yediyiniz ve saxladığınız şeyleri size xeber vererem. eger möminsinizse, şübhesiz ki, bunda sizin üçün delil vardır. (3:49)

He, indi denen gorum Isa (a) Allahin izni ile olunu dirildende ve yaxud xesteye shefa verende (neuzu billah!) Allah Tealaya sherik qoshub? Allah Teala ona shefayet ve xaliqiyyet istedadi verende Ozune (neuzu billah!) sherik qoshub? Oldurmek ve diriltmek mehz Allah Tealaya mexsusdur axi. Malikiyyet ve hakimiyyet, elm ve qudret mehz Allah Tealaya mexsusdur axi. Sen bir sheyi anlamirsan ki, Allah Teala Oz izni ile kime isteyirsen elm, mulk, quvvet ve hetta xelq etme emelini bexsh ede biler. Bunlarin her biri Allah Tealanin ozunde tam mukemmel shekildedir, amma Oz sechilmish bendelerine oz elminden, oz mulkunden, oz quvvetinden bir hisse bexsh ede biler. Bu yalniz Allah Tealanin izni ile olan bir ishdir. «Tovhid...tovhid» deyirsiz, amma «Tovhid»-den hech primitiv anlayishiniz yoxdur. Bele misallardan ureyin istediyi geder getire bilerem, amma sen bunun muqabilinde hech olmasa bir balaca da olsa beyin hucerelerini ishletmelisen ki camaati anlayasan. Basha dushurem elmin yoxdur, amma hech olmasa yazdiglardan bir ibret gotur.
Ramazan ayin mubarek!



tam tefsiri bilmek,yani Quranin butun ayelerinin menasini bilmekdir.Allah(s.t) 3:7-de buyurur ki,menasi aydin olmayan ayelerin menasini ancag Allah(s.t) bilir!
elm ve butun elm,tefsir ve tam tefsir,qadir olmag ve her sheye qadir olmag ve s. kimi xususiyyetlerin arasinda fergi basha dushmek chetin olmamalidir.

sen,daha basha dushmelisen ki,sozu firlada bilmeyeceysen...

Рейтинг@Mail.ru