Abu Osman bu adlara diqqət elə.Abuosman salam.Mən hər şeyi ,qardaş,çox gözəl başa düşürəm.Ər-Rəhman (və) ər-Rəhim Allahın adı ilə.
Aburza! Siz, niyə başa düşmək istəmirsiniz ki, icma ilə seçilən və idarə etməsində adil olan Osmanı (ra) haram bir yerdə, haram bir ayda və haram bir gündə, zülmlə öldürdülər. Onu öldürənlər məlum idi və onlar Əlinin (ra) qoşununa qatılmışdılar. Muaviyyə, Aişə, Zubeyr, Talha (ranhum əcməin) və başqaları yalnız, Osmanın (ra) qatillərinin cəzalandırmasını tələb edirdilər. Onlar, Əlinin (ra) xəlifə olmasına qarşı deyildilər. Lakin, bəzi şübhələr var idi ki, bununda səbəbi Osmanın (ra) qatillərinin Əlinin (ra) qoşununda olmaları idi.
Cəməl döyüşünə gəlincə, Aişə, Zubeyr, Talha və başqaları Bəsrəyə Əli (ranhum əcməin) və onun qoşunu ilə döyüşmək üçün gəlməmişdilər. Onlar, Osmanın (ra) qatıllərinin cəzalandırmasını istəyirdilər. Lakin, xəbər gələndə ki, artıq, Əli (ra) qoşunu ilə Bəsrəyə tərəf gəlir. Onlar, məcbur olub, şəhər kənarına çıxıb, orada düşərgə qurdular. Əlinin (ra) qoşunu da Bəsrə yaxınlığına yaxınlaşıb, orada düşərgə qurdu. Bundan narahat olan, Əlinin (ra) qoşununda olan Osmanın (ra) qatilləri və başqa xəvariclər bir yerə yığışıb, məsləhət etdilər və qərara gəldilər ki, gecə ilə Aişəgilin (ra) çadırlarına hücum etsinlər. Belə də etdilər. Cəməl döyüşünün baş verməsinin səbəbi də bu idi.
Amma, Siffeyn döyüşünə gəlincə, onun baş verməsinə səbəb də, Cəməl döyüşü idi. Bunlar tarix kitablarında sabıtdır. Niyə başa düşmürsünüz!
Amma, səhabələrin arasında olan ixtilafa gəlincə, bu ixtilaf olmuşdur. Bunu, heç kim inkar etmir və edə də bilməz. Amma, uca Allah və Rəsulu səhabələrin arasında olan qəttlərə baxmayaraq, hər iki tərəfi mö`minlər adlandırır. Uca Allah demişdir:
{ وَإِنْ طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا }
"Əgər, mö`minlərdən iki dəstə bir biri ilə vuruşarsa, onların arasını islah edin ..." (Əl-Hücurat surəsi, 9-uncu ayə).
Həmçinin, peyğəmbərdən (sas) də bu barədə hədis rəvayət edilmişdir: Əbu Bəkrədən (ra) rəvayət edilmişdir ki, demişdir: "Günlərin bir günü peyğəmbər (sas) minbərin üzərində, xitab edərkən, Həsən gəldi və minbərə qalxdı. Peyğəmbər (sas) (onu qucağına alaraq) dedi: "Mənim bu oğlum, seyyidir. Ola bilsin ki, uca Allah, müsəlmanlardan iki dəstə arasındakı (ixtilafı onun əli ilə) islah edəcəkdir". Bu hədisi əl-Buxari və başqaları rəvayət etmişlər.
O ki qaldı, əgər, mən, Siffeyndə və Cəməldə olsaydım, kimin tərəfində olardım. Birincisi, bu mümkün deyil. İkincisi isə, mən elə indi də ədalətli olaraq, hər iki tərəfi müsəlman və mö`min hesab edirəm. Onlardan heç kimi söymürəm və təkfir etmirəm. Bu mövqe, yuxarıda qeyd etdiyim ayəyə və hədisə də müvafiqdir.
O ki, qaldı Xomeyninin fikirlərinə, inşAllah hər kəsən nə edibsə və nə deyibsə uca Allaha hesab verəcəkdir.
Aburza! Mən, sənə, böyük şiə alimi, əllamə Heydər Əli Qələmdaranın (Allah rəhmət etsin) tövbə edib, əhli sünnəni qəbul etdikdən sonra, şiə məzhəbini rədd etmək üçün yazdığı kitabları oxumağı məsləhət görürəm.
Necə yəni şübhə var idi ki,Şübhə nədi.Sən nə danışırsan!?.Onda belə çıxır ki,bu şübhəyə görə 80000 müsəlman şəhid olmalıydı.heç belə ümmətin taleyinə münasibət bəsləyərlər?Olmadı ki,bu!!!
Sən Cəməl haqqında məlumatı haradan almısan.Həzrət Əli nədi gecə hücumu nədi.?!
Artıq mən sünni ilə yox nasibi ilə danışdığımı başa düşdüm.
XOMEYNİ haqda oxumaq istəmirsənsə özün bilərsən.Amma yadında saxla əsrlərlə din adamlarının,xadimlırinin,alimlərinin edəbilmədiyi inqilabı,heç kimin qura bilmədiyi (Allah, peyğəmbər,imamlar bəyənən)hökümət qurdu İranda. Siz vəhhabilər,nasibilər,Amerikaya,İsrailə satılmış səudlar nəm kimlər,kimlər bunu həzm edə bilmirsiz biz buna nə edək!!!
Mən bilmirəm sən bu alimi haradan tapıb yazmısan mən isə sənə əhli sünnə alimləri ki,şiəliyi qəbul ediblər(hələ bir neçəsinin)adlarını yazıram ki,onların kitabların oxuyasan.Mən sənə hələlik Yuzer Semihin yazdıqları alimlərin adını yazıram az olsa burda hamısı haqda yazılıb. Əhli-beyt məzhəbi sayilan şiəliyi qəbul edənlər
Men burada ehli beyt mezhenini qebul etmis ehli sunne alimlerinin bir qismini yaziram.
1.Ellame Sheyx Mehemmed Meri Emir Entaki
2.Ellame Sheyx Ehmed Emin Entaki
3.Doktor Mehemmed Ticani Semavi
4.Muasir yazichi Sahib Ebdul-Hemid
5.Ustad Saleh El-Virdani
6.Ustad Motesim Seyid Ehmed Sudani
7.Meshhur vekil Demirdash Misirli
8.Ellame Doktor Mehemmedhesen Shehate
9.Felestinli Alim Sheyx Mehemmed Ebdul-Al
10.Felestinli Mubariz Lider Mehemmed Shehade
11.Felestinli hekim Esed Vehid Qasim
12 Sheyx Mahmud Sheltun (Misir).
13. Sheyx Behir Malik (Misir).
14. Efendi El-Qeddari (Seyid Ezim Shirvani cenaze namazini qilib).
15 Muhemmed ibni Sedd.
16. Tacik alimi Eyyashi.
17. Ibni Uteybe Dinaveri.
18 Hafiz pasha (Shaver sheheri).
19. Sheyx Ebdul Heyy (Pakistan)