Перейти к содержимому

Фотография

Şiələrə suallar

• Закрытая тема Тема закрыта
Сообщений в теме: 2322

#2131 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 16:32

39:67
(Müşriklər) Allahı lazımınca qiymətləndirmədilər (uca tutmadılar). Halbuki qiyamət günü yer bütünlüklə Onun ovcunun içində olacaq, göylər isə Onun sağ əli ilə büküləcəkdir (yerin də, göyün də hökmü ancaq Allahın əlindədir, bütün kainat Allahın qüdrətinə tabedir). (Allah müşriklərin Ona) aid etdikləri sifətlərdən tamamilə uzaq və ucadır!

Bu məsələyə gəlincə isə... Əhli-sünnə alimlərinin bu barədəki təfsirlərinə bax, tərcümə elə yerləşdir burda. Eybi yoxdur. Tərcümə etməsən də olar. Oxu gör burda Fəxri Razi siz deyəni təsdiq edir ya biz deyəni ?

Zəməxşərinin bu ayə barədəki təfsiri və fikri

Allah səni islah eləsin!

Əgər sən təfsir oxumamısan, əhli-sünnənin təfsirlərindən xəbərin yoxdursa, deməli, sən kor-koranə öz vahabi alimlərivə təqlid edirsən.

Bəs bizim özümüzü təqlid etməkdə iddiham edirdin ? :rolleyes:

"Nun. And olsun qələmə və qələmə alınanlara!
Məhz Rəbbinin mərhəmətinə görə sən dəli deyilsən.
Şübhəsiz ki, sənin üçün tükənməz bir mükafat hazırlanmışdır.
Həqiqətən də, sən böyük əxlaq sahibisən!
Sən də görəcəksən, onlar da – hansınızın dəli olduğunu.
Şübhəsiz ki, Rəbbin Onun yolundan azanları və haqq yolda olanları daha yaxşı tanıyır.
Elə isə (haqqı) yalan sayanlara güzəştə getmə!
Onlar istəyirlər ki, sən (onlara) güzəşt edəsən, onlar da (sənə )güzəşt etsinlər.
İtaət etmə hər tez-tez and içənə, alçağa, qeybət edənə,söz gəzdirənə, xeyrə mane olana, həddi aşana, günahkara, daş ürəkliyə,(anlamaza və eyni zamanda) əsli-nəsəbi bilinməyən haramzadaya – o (adam) var-dövlət və oğul-uşaq sahibi olsa belə!"
Qələm : 1 - 14.

#2132 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 16:37

Burada “Onun ovcu” və “Onun sağ əli” ifadələrinin sünnə ilə yozumu deyə bilərsən?
Xüsusilədə “sağ” sözü lazımdır, sünnə ilə yoz.

Sənin Azərbaycan dilində başa düşdüyünü ümid edərək deyirəm ki, buyur sənə təfsir vermişəm, ordan oxu görək sənin alimin bu məsələni SƏNİN ƏQİDƏVƏ UYĞUN OLARAQ YOZUB YA YOX ? :rolleyes:

BU adresi bir də sənə verirəm :
Zəməxşərinin haqqında bəhs edilən ayə haqqındakı təfsiri

Şübhəsiz ki, Rəbbin Onun yolundan azanları və haqq yolda olanları daha yaxşı tanıyır.
Onlar istəyirlər ki, sən (onlara) güzəşt edəsən, onlar da (sənə )güzəşt etsinlər.
İtaət etmə hər tez-tez and içənə, alçağa, qeybət edənə,söz gəzdirənə, xeyrə mane olana, həddi aşana, günahkara, daş ürəkliyə,(anlamaza və eyni zamanda) əsli-nəsəbi bilinməyən haramzadaya – o (adam) var-dövlət və oğul-uşaq sahibi olsa belə!"

#2133 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 16:45

Mən burada sənin iki müxtəlif yazıda yazdığın fikirləri birləşdirmişəm ki, özüvün nə qədər mənasız şeylər yazdığını başa düşəsən.

Sələfi Turan, istəyirsən lap 2000 müxtəlif yazımı birləşdir, sən yenə də mənim nəyi mənasız, nəyi mənalı yazdığımı başa deşə bilməyəcəksən. Bilirsən niyə əxican ? Çünki, vallahi, billəhi, təllahi sən cahilsən! Yəni, sənin haqla batil , mənalı ilə mənasız arasında seçim etmək üçün bir meyarın yoxdu :rolleyes:

Belə bir seçimin olmadığı üçün də sənin beynivə hansı proqramı yükləyiblərsə əxilərün , hər dəfə ona "perezaqruska" verib burda işlək vəziyyətə salırsan. :rolleyes:

Bundan qabaq da sənin cahilliyini sübut etmişik, irəli də yenə də sübut edəcəyik biiznilləhi təala!

İkincisi : Sən nə qədər ki, Allahın izni ilə hidayət olmamısan bizim yazdıqlarımızı mənasəz və batil görəceysən. Mən səni qınamıram. Sizin kimi xəvaric də Əlinin (ə) bu qədər onlara nəsihət eləməsinə baxmayaraq elə hesab edirdilər ki, Əlinin (ə) danışdıqları mənasız və batildir. Bəs Xəvaric nəyin iddiasında idi ? Onlar da zahirən özlərini QURANA RİAYƏT EDƏN kimi göstərirdilər və buna inanırdılar. AMma, bədbəxtçiliklərinin nə həddə çatması məsələsində qəflətdədirlər.
İndi sən də düşünürsən ki, Qurana uyğun bir əqidəyə sahibsən. Amma, nə dəəcədə cahil olduğundan və qəflətdə olduğundan da qəflətdəsən . :rolleyes:

Yəni, xəvaric Əliyə (ə) qarşı belə münasibət bəsləyirdi. İndi mən kimək ki ?

Sənin mənə qarşı etiraz etməyin təbiidir və öz cəhalətinlə özünü haqlı hesab etməyin təbiidir.

#2134 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 16:46

Allahın izni sənin suallarına bir-bir cavab verəcəm.

Bunu artıq yazmısan . Nəticə! Nəticə hardandır ? :rolleyes: Gözləyirik inşaALlah!

#2135 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 17:04

Burda özün etiraf edirsən ləfzi ifadənin təsdiqini qəbul edirsən. Əgər ifadənin hansı anlamda gəlməsi sünnədə gəlməyibsə onda nə etməlisən?
Məntiqə uyğun yozmalısan?
Sizdə hədisdə gəlir ki, “Allahın əli” qüdrət və qüvvət mənasındadır. Əgər hədis səhihdirsə onda bu yozumu qəbul etmək olar. Əgər hədisdə belə bir yozum gəlməsəydi onda nə edəcəydiniz? Öz ağlınızdan yozacaydınız?
Yenə deyirəm ki, insan məntiqi nöqsanlıdır. Əgər hədisdə belə gəlməsəydi biri “elm və qüvvət” kimi yozardı, digəri “elm və hikmət” kimi yozardı. Əksəriyyət isə səhv edərdi.

Əxican , ALlah səni islah eləsin!

Böyük ehtimalla sən heç başa düşmürəsn biz nədən danışırıq. Ona görə də, bildin , bilmədin , sevincək olub "etiraf edirsən" və s. kimi sözlərlə guya, nə isə bir şeyi sübut elədiyini , mənim də sənin əqidəvi etiraf elədiyimi hesab edirsən!

Ağıl nemətinə görə Allaha şükür edirik!

Həqiqətən də cahillik böyük bəladır mənim əziz qardaşım. Niyə bu cəhalətin və kor təəssübün daşını atıb elm öyrənmirsən əxi ?

ALlahdan qorx! ALlahın ayələri haqqında bilmədiyin şeyi iddia etmə!

Hal-hazırda sənin qəlbin o qədər möhürlənib ki, əxican, çətin ki, sözümdən nəticə çıxarasan. Nə isə... Allah səni hidayət eləsin!

2. Mən sənə dəfələrlə qeyd edib bildirmişəm ki, əxican, hədislərin Huccət olma və olmama məqamı var. TƏKCƏ SƏHİHLƏRİ HUCCƏT hesab edirsənsə, başqa huccətin hasil olmasını bilmirsənsə həqiqətən də cahilsən. Öz cəhalətində niyə görə inad edirsən qardaşım ? Yəni, bir SƏHİH eşitmişsən bir də ZƏİF ? HÖKMÜ bu iki anlayışdan başqa olan hədislərin nə anlama gəldiyini bilmirsən ? Hansı halda doğru , hansı halda yalnış olduğunu bilmirsən!

SubhanAllah! O zaman nəyə görə bu məsələləri öyrənmirsən ?

3. Qardaşım, ƏGƏR OLSA, ƏGƏR OLMASA NƏDİR ? Ayələrdə keçən bu sözlərin təvilə ehtiyacı olması, QURAN VƏ SÜNNƏT ilə sabitdir. İstər sünni alimləri olsun, istər şiə alimləri olsun bu nəzərdədilər.

Deməli, sən heç bir halda " BU BARƏDƏ MÖTƏBƏR XƏBƏR YOXDUR" deyə bilməzsən.

4. Bundan əlavə, əgər qəbul etsək ki, məsələ sən dediyin kimidir və bu barədə heç bir mötəbər hədis yoxdur, o zaman sən niyə görə " mövcudluğu VAR, KEYFİYYƏTİ MƏLUM DEYİL" əqidəsindəsən ? Hansı səhih hədislərə dayanaraq deyirsən ki, ayələrdə "əl" və s. kimi sözlər sözün ilkin mənasındadır. Yəni, "mövcudluğu həqiqətən də var, amma, keyfiyyəti məlum deyil" əqidəsinə necə gəlmisən ?

Axı, bu müqəddəs kitab ərəb dilində nazil olub və ərəb dilində də təvil ( bizim anladığımız tərzdə - məcaz) və sözün ilk mənasının başa düşülməsi var.

Bəs sən nəyə görə məhz bu qərara gəlmisən ki, ayədə nəzərdə tutulan məhz SƏN DEDİYİNDİR ?
Yəni, bu iki varıantdan nəyə görə məhz ikincisini seçmisən !

Böyük ehtimalla cahil olduğun üçün nə dediyimi də başa düşməyib, "ayədə necə gəlib elə qəbul edirik" kimi sözlər işlədəcəksən.

AMma, yenə də deyirəm : Ayədə ləfz gəlib. Amma, onun ilkin mənada, yoxsa, belə deyək, ikinci dərəcəli mənada gəlməsini isbat edəcək - desək ki- HEÇ BİR ŞEY YOXDUR.

Bundan əlavə, "BÜTÜN SÖZLƏRİN BİRİNCİ , YAXUD, İKİNCİ DƏRƏCƏLİ MƏNADA İŞLƏDİLMƏSİ MƏLUM OLMASA ONU BİRİNCİ DƏRƏCƏLİ MƏNADA İŞLƏTMƏK LAZIMDIR" deyə MÜTLƏQ OLARAQ BİR QAYDA DA yoxdur.

Çünki, belə bir qaydanı hər dəfə , hər yerdə tətbiq eləmək olmaz.

Yaxşı bəs sən hansı əsasla BİRİİNCİ DƏRƏCƏLİ mənanı götürmüsən ?

Deməli, sən bu ayələrin "BİRİNCİ DƏRƏCƏLİ MƏNALARDA, YAXUD, İKİNCİ DƏRƏCƏLİ MƏNALARDA "işlənib - işlənmədəyini bilmədəyinin, üçün, bununla da ayələrin mənalarını bilmədiyin üçün ən yaxşı halda ümumiyyətlə bu fikirlərin ikisindən də uzaq durasan.
Yəni, " birincil dərəcəli mənada yox, məsələn, ikinci dərəcəli mənada" işlənib fikriylə müvafiq olan təvil ( məcaz) anlayışından da, "məhz birinci dərəcəli mənada işlənib, amma, biz keyfiyyətini bilmirik" fikriylə müvafiq olan fikirlərdən , anlayışlardan da da uzaq durasan .

Niyə ?

Çünki, sən bu ayələrin mənası ( birinci dərəcəli mənada, yoxsa, ikinci dərəcəli mənada olduğunu bilmədyin üçün əsl mənasını ) bilmirsən.

O zaman sənin məntiqinlə götürsək,

Ürəklərində əyrilik olanlar fitnə-fəsad salmaq və istədikləri kimi məna vermək məqsədilə mənası aydın olmayan ayələrə uyarlar. Halbuki onların yozumunu Allahdan başqa heç kəs bilməz. Elmdə qüvvətli olanlar isə: “ Biz onlara iman gətirdik, onların hamısı Rəbbimizin dərgahındandır”, - deyərlər. Bunları ancaq ağıllı adamlar dərk edərlər.

ayəsini özüvə şamil eləmirsən ?

Axı sən həqiqətən də bu ayələrin yozumunu bilmirsən! :rolleyes:

Niyə , "biz onlara iman gətirdik, onların hamısı rəbbimizin dərgahındadır" deməyib, öz nəfsivə tabe olub "bu ayədə sözün ilk mənasını qəbul etmək lazımdır, amma, keyfiyyətini biz bilmirik" deyirsən ? :rolleyes:

Əgər bu əqidəni götürmüsənsə, sənin bu əqidəvi, bu STANDART FİKRİVİ ayələrə tətbiq etsək HAŞA ziddiyyət əmələ gələr.

İstəsən bunu ətraflı müzakİRƏ EDƏ bilərüy!

İrəlidə sənin əqidəvin batilliyini yenə də biiznilləh sübut edəcəyik.

#2136 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 17:14

İndi aydın görsənir ki, kimin əqidəsi Quran və Sünnətə uyğun gəlir!

Əlbəttə ki aydın görsənir!

Aydın görsənir ki, şiənin əqidəsi Quran və sünnətə uyğun gəlir, sizin - yəni, özünə sələfi deyən vahabilərin əqidəsi Quran və sünnətə uyğun gəlmir

#2137 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 17:30

Uydurma və təhrifdən başqa bir şey yazmarsan. "Turan, mən sənə qulaq asıram" ifadəsində “qulaq” qeyri müəyyənlikdədir, mənsubiyyət şəkilçisi yoxdur ki, bilinə ki, kimə məxsusdur. Ancaq "mən sən dediyin sözün LƏFZinə iman gətirirəm ki. sən qulağıvı mənə asırsan. Amma, qulağıvın necəliyi, və onu mənə necə asmağın barədə soruşmuram" bu ifadəni necə təhrif edibsənsə qulaq sənə məxsus olub.
Düzgün şəkildə “sən mənə qulaq asırsan” olmalıdır. Gördüyün kimi "Turan, mən sənə qulaq asıram" ləfzini təsdiq etdikdə “sən məni dinləyirsən” mənası itmir.

Mənim əziz qardaşım. Yenə də deyirəm ki, axı, sənin elmin yoxdur ki, nəyin uydurma, nəyin təhrif olduğunu ayırd edə biləsən. O zaman xahiş edirəm sən elmin olmadığı təqdirdə qazilik eləmə! :rolleyes:

keçək əsas mətləbə :

1.Əvvəla, "qulaq" qeyri müəyyənlikdə də olsa, müəyyənlikdə də olsa, Sən onu mənə də məxsus etsən, özüvə də məxsus etsən yenə də burda "qulaq"-dan və "onu asmaqdan" söhbət getmədiyi açıq-aşkar məlumdur.

Lap deyək ki, sənin deməyə çalışdığın kimi mən bu "qula"-ı haqsız yerə qəsb eləmişəm ! ))
SubhanALlah!

Gör sənin cahilliyin nə həddədir ki, sənə bu incəlikləri də izah eləməyə məcbur oluram.. Hər bir halda...

Deyək ki, mən bu "qula"-ı haqsız yerə qəsb edib , mənanı təhrif edib özümə məxsus etmişəm. Qulaq heç mənim deyil, qeyri-müəyyən bir adamın qulağıdır.

Görürsənmi hər məsələdə və hər vəziyyətdə sözün ilkin mənasını qəbul edəndə vəziyyət necə anormal hal alır ? :rolleyes:

Halbuki, "qulaq asmaq" sözündə "qulaq" sözü ləfz olaraq işlənsə də, "asmaq" ləfz olaraq işlənsə də, nə o ( qeyri-müəyyən ) qulaqdan, nə də o qeyri-müəyyən qulağı asmaqdan söhbət getmir. Bəs "qulaq asmaq" ləfzlərindən məqsəd nədir ? - DİNLƏMƏK.

Amma, sənin məntiqinlə götürsək belə nəticəyə gəlmək olar ki, məsələn, Əhməd Ruslana deyir ki, "mən sənə qulaq asıram" ..
Sənin məntiqivə uyğun olaraq Ruslan da deyir ki, "sən nəyə görə qeyri-müəyyən qulağı, kiminsə , nəyinsə qulağını mənə asırsan ? " ))

İNdi çatdı ? ))

2. Əgər bir nəfər "mən sənə qulaq asıram" deyirsə, məsələni bir az da izah etsək bu "qulaĞIM səndədir" mənasındadır. BU ifadədən zatən məlum olur ki, "qulaq" zahirən qeyri-müəyyənlikdə olsa da təqdirdə müəyyənlikdədir. Çatdı əxican ?

Lap sən bu ikinci variantı qəbul etməsən belə, dirənsən belə, elə sənin qəbul etdiyin variantla götürsək belə, yenə də mənim yazdığım variant sənin batil fikrivin izahıdır və hər bir halda sənin və sənin məntiqsizliyin göz qabağındadır.

3. Təbii ki, "qulaq asmaq" ifadəsinin başqa mənaları da var. Məsələn, " etina etmək" , "əməl etmək" və s. bu kimi mənaları da var.

Məsələn, "adam böyüyün sözünə qulaq asar" sözündən məqsəd yuxarıda dediyim kimi mənalara gəlir.

Yoxsa, burda məqsəd o deyil ki, SƏNİN MƏNTİQİNLƏ DESƏK, " adam aparar ( öz qulağını, yaxud, qeyri-müəyyən bir qulağı) böyüyün sözündən asar" ))

Burda məqsəd budur ki, adam böyüyün sözünə etina edər , yaxud əməl edər və yaxud başqa bu kimi fikirlər.

4. Sənin üçün başqa bir misal çəkim. Sən danışanda , mənim səni dinləyib dinləmədiyimi bilmək istəsən , mən də sənə "qulağım səndədir" desəm və bunu həqiqi mənada qəbul etsək, sən sözüvü bitirəndən sonra sənin məntiqivə uyğun olaraq "qulağımı qaytar desəm" və sən də mənim qlağımı qaytara bilməsən, səni məhkəməyə verə bilərəm ya yox ? :rolleyes:

Yəqin ki, sən nəyinki islami elmlərdə , hətta,öz dilində adicə anlayışları dərk eləməkdə də cahilsənmiş. Çünki, bu vahabilik mikrobu sənin beynivi o qədər yeyib ki, artıq baş-beyin qalmayıb. Həqiqi mənada yoxaa, məcazi mənada! :rolleyes:

#2138 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 17:36

Ayənin ləfzi ifadəsinin təsdiq edilməsi düzgün deyilmi?
Əgər ayənin ləfzi ifadəsinin təsdiqi düzgün olmasa idi, onda ayənin olduğu kimi tələffüz edilməsi də düzgün olmazdı.
Məsələn “Allah Adəmi əlləri ilə yaratdı” demək səhvdir?
Əgər bunu demək səhvdirsə onda “(Allah) buyurdu: “Ey İblis! Sənə mənim Öz əlimlə yaratdığıma səcdə etməyə nə mane oldu?” ayəsini tələffüz etmək də səhv olardı.
“Allah Adəmi əlləri ilə yaratdı” ifadəsini Allahın maddiləşdirilməsi kimi qəbul edən insan “Ey İblis! Sənə mənim Öz əlimlə yaratdığıma səcdə etməyə nə mane oldu?” ayəsini də Allahın maddiləşdirilməsi kimi qəbul edər.

Belə çıxır ki, ayənin tələffüz etmək də düzgün deyil. Əuzu billəh.

Bu məsələni biiznilləh artıq sənə ətraflı izah etmişəm.

Daha ətraflı məlumat üçün sünni təfsirlərə müraciət elə heç olmasa, öz alimlərivin təfsirlərinə yox. Çünki, sizin alimlərin fikirləri etibarsızdır və ədalətləri olmadığına görə onların nəzərinə və "elmi" nəticələrinə etina edilməz. Səbəbini irəlidə izah edəcəyəm inşaALlah!

Qaldı ki, sənin cahilcə , "Belə çıxır ki, ayənin tələffüz etmək də düzgün deyil. Əuzu billəh."

Bir şeyin ilkin mənada yox, sonrakı mənada işlənməsi demək, həmin sözün tələffüzünün düzgün olmaması demək deyil.

Məsələn, yenə də sənə sadə misal, sənin başa düşəcəyin səviyyədə misal çəkirəm.

"Qulağım səndədir" sözünün ilkin mənasında yox, "səni dinləyirəm" mənasında başa düşülməsi, o demək deyil ki, "səni dinləyirəm " mənasına gələn " qulağım səndədir" sözünü tələffüz etmək düzgün deyil.

Amma, bu o da demək deyildir ki, söhbət "qulaq"-dan və onun "kimdə olmasından" gedir.

Həmçinin "qulaq asmaq" anlayışını və s. bu kimi anlayışlar da bunun kimidir.

Yəni, bir sözün ikinci dərəcəli mənasını götürmək onun tələffüzünü batil eləmir.

#2139 Muheqqiq

Muheqqiq

Raqib Awwal – Master Seargeant

• Murid
  • 205 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 17:40

[quote name='N_ن_N' timestamp='1334151369' post='90228']
[font="Palatino Linotype"][size="3"]

Daha ətraflı məlumat üçün sünni təfsirlərə müraciət elə heç olmasa, öz alimlərivin təfsirlərinə yox. Çünki, sizin alimlərin fikirləri etibarsızdır və ədalətləri olmadığına görə onların nəzərinə və "elmi" nəticələrinə etina edilməz. Səbəbini irəlidə izah edəcəyəm inşaALlah!

exi uzr isteyirem mudaxile etdiyime gore, eger heqiqeten bunlarda tevil qebul olunmursa bes niye Logman suresi 14cu ayeni Davudun elleri kimi deyil, qudret ve seltenet sahibi Davud kimi tercume edirler?

#2140 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 18:00

Ayələrdəki və hədislərdəki gələn ləfzlərin təsdiqlənməsi həm bizim və həm də sizin əqidədə var. Fərq yozumdadır. Siz sizdə olan hədisə əsasən yozursunuz,
biz hansı məsələlərdə bizdə hədis var hədisə əsasən yozuruq, hansı məsələlərdə hədis yoxdur onu yozmuruq.

Bax , burda sən artıq ÖZÜVÜN DƏ BƏYƏNMƏDİYİN TƏQLİDİ EDİRSƏN.

Çünki, ayələrin və ləfzlərin təsdiqlənməsini də nə sən , nə də alimlərin düzgün başa düşməyib. Halbuki, yuxarıda sənə izah etdiyim kimi başa düşülməli idi.

2. İkincisi, əgər iddia edirsənsə ki, bizim "yozuruq". Bəli, etiraf eləmisən ki, siz də yozursuz.

Amma, burda bir balacaaaaa hiyləgərlik etmisən. Guya ki, biz ağlımıza əsasən, siz isə hədisə əsasən yozursuz.

Burda da bir neçə sual ortaya çıxır ki, bunları bircə bircə qeyd edəcəyəm.

3.Deyək ki, sizdə hədislər var və siz hədisləri yozursuz. Bəs hədisləri nəyə əsasən yozursuz ? Öz məntiqinizə əsasən ya bir hədisi başqa hədisə əsasən yozursuz ?

4. Deyək ki, bir hədisə əsasən başqa hədisi yozursuz. Bəs nə bilirsiz ki, birinci hədisi yozan məhz ikinci hədisdi ? Bəlkə bu hədisi yozan heç ikinci hədis deyil üçüncü hədisdi ?

Yaxud, sizin hədisləri hədislərlə yozumunuz düz deyil bəlkə ? Nəyə əsasən qərar qəbul edirsiz ki, yozumunuz düzdü ?

Nə qədər ki, bu barədə - İSƏYİRSİZ LAP HƏDİSİ HƏDİSLƏ YOZUN,- əgər peyğəmbərin (S.a.s) sizdə AÇIQ-AŞKAR FİKRİNİ TƏSDİQ EDƏN , QƏRARINI TƏSDİQ EDƏN BİR HƏDİSİ YOXDUR, deməli, siz hədislə hədisi yozub öz nəzərinizə etimad edirsiz.

Öz nəzəriniz məgər peyğəmbərin (s.a.s) nəzərindən üstündür ?

5. Lap deyək ki, sizin bu əqidənizi AÇIQ-AŞKAR TƏSDİQ EDƏN BİR PEYĞƏMBƏR (S.a.s) HƏDİSİ VAR ƏLİNİZDƏ.. Bəs bu hədisin səhih , yaxud, zəif olduğunu hardan bilirsiz ? Huccət olub-olmamasını hardan bilirsiz ?

Deməli, bu hədisin səhih olub-olmaması da sizin əqidəvizə ( sizə görə Quranın əqidəsinə ) uyğun olub-olmaması ilə müəyyənləşdirirsiz. Nəticədə nə alınır ?

Hədisin səhih olub-olmamasını da yenə də öz "HAQQ-ƏDALƏTİVİZƏ GÖRƏ" təyin edirsiz!

Bəs sizin haqq ədalətiniz varmı ? Yoxdur!

Bunu da sənə izah edəcəyəm darıxma!

AMma, əvvəl gəl görək DOĞRULUĞUNA HEÇ BİR ŞƏKK - ŞÜBHƏ olmayan BİR DƏLİLLƏ BAŞQA DƏLİLİ YOZUB nəticə çıxartmaq HƏR BİR HALDA DÜZDÜRMÜ?

Hədisi qoyduq kənara... Ola bilər sənin nəzərində səhih olsun, mənim nəzərimdə zəif, yaxud, əksinə!

GƏl görək DOĞRU OLMASINA HEÇ BİR ŞƏKK - ŞÜBHƏ OLMAYAN QURAN AYƏLƏRİNİ bir-biri ilə yozmaq hər bir halda insana nicat verir, ya bəzi hallarda zəlalətə salır ?

ALlahu subhənəhu təala Hud surəsinin 73-cü ayəsində buyurur :

قَالُوا أَتَعْجَبِينَ مِنْ أَمْرِ اللَّهِ ۖ رَحْمَتُ اللَّهِ وَبَرَكَاتُهُ عَلَيْكُمْ أَهْلَ الْبَيْتِ ۚ إِنَّهُ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

Onlar dedilər: “Allahın əmrinə təəccübmü edirsən? ey ev əhli! Allahın rəhməti və bərəkəti sizin üstünüzdə olsun! Həqiqətən, O, Tərifəlayiqdir, Şan-şöhrətlidir”.

Deyirsiz ki, bu ayədə "əhli-beyt" sözünün içinə peyğəmbərin xanımları da daxildir.

Başqa bir ayədə, Əhzab-surəsi 33-cü ayədə isə Allahu subhənəhu və təala buyurur :

وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ وَلَا تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الْجَاهِلِيَّةِ الْأُولَىٰ ۖ وَأَقِمْنَ الصَّلَاةَ وَآتِينَ الزَّكَاةَ وَأَطِعْنَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ ۚ إِنَّمَا يُرِيدُ اللَّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَيْتِ وَيُطَهِّرَكُمْ تَطْهِيرًا

Evlərinizdə qərar tutun! İlk cahiliyyə dövründə olduğu kimi açıq-saçıq gəzməyin. Namaz qılın, zəkat verin, Allaha və Onun Elçisinə itaət edin. Ey ev əhli! Allah sizdən günahınızı silib aparmaq və sizi tərtəmiz etmək istəyir.

Deməli, siz ayəni ayəylə yozub deyirsiz ki, əgər birinci yazdığımız ayədə "əhli-beyt" sözünün peyğəmbərin (s.a.s) xanımları daxil idisə, ikinci yazdığımız ayədə də "əhli-beyt" sözünün içinə peyğəmbərin xanımları daxildir.

Deməli, ayəni ayəylə yozub nəticə çıxarsız. Nəyə əsaslanaraq ? Öz şəxsi rəyinizə əsaslanaraq.

Halbuki, sizin bu yozumunuzun batilliyini elə Əhzab surəsi 32-ci ayəyələ sübut etmək mümkündür.

Necə ?

Allahu təala buyurur :

يَا نِسَاءَ النَّبِيِّ لَسْتُنَّ كَأَحَدٍ مِنَ النِّسَاءِ ۚ إِنِ اتَّقَيْتُنَّ فَلَا تَخْضَعْنَ بِالْقَوْلِ فَيَطْمَعَ الَّذِي فِي قَلْبِهِ مَرَضٌ وَقُلْنَ قَوْلًا مَعْرُوفًا

Ey Peyğəmbərin zövcələri! Siz hər hansı bir qadın kimi deyilsiniz. Əgər (Allahdan) qorxursunuzsa, (yad kişilərlə) nazlana-nazlana danışmayın, yoxsa qəlbində xəstəlik olan tamaha düşər. (Şəriətə) müvafiq qaydada danışın.

Ayədə "nisa" ( qadınlar ) deyilərkən kimin qadınları nəzərdə tutulub ?

Peyğəmbərin (s.a.s) qadınlar. Bunu yadda saxla!
İndi gəl sənin məntiqinlə ayəni ayəylə yozaq!

Allahu təala Ali-İmran 61-də buyurur :

فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَكُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَكُمْ وَأَنْفُسَنَا وَأَنْفُسَكُمْ

Allah peyğəmbərə (s.a.s) onlara "qadınlarımızı çağıraq" deməsini əmr edərkən peyğəmbərin (s.a.s) öz xanımlarını da nəzərdə tuturmu ?

Bəs nəyə görə peyğəmbər (s.a.s) ora yalnız Fatiməni aparmışdı ?

İndi deyək ki, sənin sünnədən xəbərin yoxdu.

Ayəni ayə ilə yoz görüm ora neçə nəfər qadın getmişdi ? :rolleyes:

Əgər ayəni ayəylə yozsan , gərək deyəsən ki, orda ən azından üç nəfər peyğəmbər (s.a.s) xanımı var idi. :rolleyes:

Görürsənmi heç bir əsası olmadan nəinki hədislə hədisi yozanda, habelə ayəni də ayəylə yozanda insan zəlalətə düşə bilər ?

#2141 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 18:04

exi uzr isteyirem mudaxile etdiyime gore, eger heqiqeten bunlarda tevil qebul olunmursa bes niye Logman suresi 14cu ayeni Davudun elleri kimi deyil, qudret ve seltenet sahibi Davud kimi tercume edirler?

Əstəğfirullah əxi, üzrə ethiyac yoxdur. Hələ görək bu vahabi təfsiri oxuyub nə nəticəyə gələcək. Sən elə bilirsən ki, o bu məsələləri başa düşür ?

Əlbəttə ki, əl və s. bu kimi sözlərin təvili var və bunlar Quran və sünnət, həmçinin sünni və şiə icması ilə sabitdir. :rolleyes:

Bu məsələlərə də girəcəyik.

Bu qardaşa BU MƏSƏLƏNİ hələ sadə misallarla başa salmağa çalışırıq. Buna BU MƏSƏLƏNİ Quranla nəyisə izah eləmək hələ tezdi. :rolleyes:

#2142 Arif

Arif

Naqib – Captain

• Murid
  • 944 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 18:05

Ayənin ləfzi ifadəsinin təsdiq edilməsi düzgün deyilmi?
Əgər ayənin ləfzi ifadəsinin təsdiqi düzgün olmasa idi, onda ayənin olduğu kimi tələffüz edilməsi də düzgün olmazdı.
Məsələn “Allah Adəmi əlləri ilə yaratdı” demək səhvdir?
Əgər bunu demək səhvdirsə onda “(Allah) buyurdu: “Ey İblis! Sənə mənim Öz əlimlə yaratdığıma səcdə etməyə nə mane oldu?” ayəsini tələffüz etmək də səhv olardı.
“Allah Adəmi əlləri ilə yaratdı” ifadəsini Allahın maddiləşdirilməsi kimi qəbul edən insan “Ey İblis! Sənə mənim Öz əlimlə yaratdığıma səcdə etməyə nə mane oldu?” ayəsini də Allahın maddiləşdirilməsi kimi qəbul edər.

Belə çıxır ki, ayənin tələffüz etmək də düzgün deyil. Əuzu billəh.

Allah Məhəmməd Ya Əli!

problem tələffüzdə,eşitdiyində,gördüyündə deyil.problem senün beynindedi,proqramlaşdirilmiş,sənin şuurunu rahat idarə edə

bilmək ücün parcalanmiş,hissələrə bölünmüş beyninidədi.nə qədər ki bu vəhabi şüur kontrolundan beynini azad etməyəcəksən

belə fikirləşəcəksən və məglubiyiyyətə ugrayanlardan olacaqsan hər 2 dünyada.

Сообщение отредактировал Arif: 11 апреля 2012 - 18:05

• N_ن_N это нравится
ваххабизм – это дистилированный суннизм

#2143 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 18:28

Ayələrdəki və hədislərdəki gələn ləfzlərin təsdiqlənməsi həm bizim və həm də sizin əqidədə var. Fərq yozumdadır. Siz sizdə olan hədisə əsasən yozursunuz,
biz hansı məsələlərdə bizdə hədis var hədisə əsasən yozuruq, hansı məsələlərdə hədis yoxdur onu yozmuruq.

Yuxarıda geniş surətdə yazıb izah etdik ki, sizi hətta, hədislər əsasında yozmağınız da batildir. Səbəblərini yuxarıda saydıq. Daha muhim bir səbəbini də indi izah edəcəyik.

Ümumiyyətlə, hədis elmində ravilərin etimad ediləsi olub-olmadığını Rical elmindəki "cərh və tədil" elmi aydınlaşdırır.

Ravilər üçün CƏRH edən terminlər var, TƏDİL EDƏN terminlər var.

Əgər ravi, hansısa bir halda tədil edilmirsə, onun sözünə etimad edilmir.

تعديل ( tədil) nə deməkdir ?

Mənalarından biri də "doğrultma" deməkdir.

Yəni, bir raviyə tədil kəlmələri ( terminləri ) ilə münasibət bəsləyirsənsə, deməli, onun etibarlı, etimadlı , ədalətli və s. hesab edirsən.

İndi yığaq sizin bütün alimlərinizi yoxlayaq görək Sizə tədil kəlmələri ilə münasibət göstərmək olarmı ?

Əziz qardaşım, siz nə qədər bu mövzuya "tarixi hadisələr idi, oldu keçdi.." kimi sözlərlə ZAHİRƏN biganəlik göstərməyə çalışsaz da, əslində, görək Kərbəla hadisələrində sizin mövqeyiniz necədir ?

Siz deyirsiz ki, "yezİTƏ beyət etmək şəriətə uyğun idi, Huseyn (ə) ictihad etdi , xəta etdi"... Bu da sizin "ədalətiniz"... Sizin əqidənizin , bu əqidədə olan alimlərinizin ədalətsizliyi bu kökdədirsə, sizin alimləri ədalətli bilib hansı sözünüzə etibar eləmək olar ?

Hətta, sizin alimləriniz dediklərini ZAHİRƏN Qurana uyğun desələr də (ki, əslində öz nəfslərinə uyğun təfsir edirlər ) Hətta, sizin alimləriniz dediklərini hədisə əsasən desələr də ( ki, hədislərin də sihhətinə , ravilərin vəziyyətini öz nəfslərinə uyğun təyin edirlər ) onların deidklərinə etibar edilməz!

Çünki, "ədalətləri" göz qabağındadır! :rolleyes:

#2144 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 18:33

Bizim səhih hesab etdiyimiz hədislərdə Allahın isim və sifətləri ilə bağlı bir çoxunun yozumu ilə bağlı heç nə gəlməyib. Hansının yozumu gəlməyib onu biz yozmuruq. Nəinki yozmuruq, həmçinin keyfiyyətini soruşmuruq və bənzətmirik.

SIRF SİZİN SƏHİH HESAB etdiyiniz hədislər sənin də dediyin kimi SİZİN SƏHİH HESAB ETDİYİNİZ HƏDİSLƏRDİ. SİZİN NƏYİ SƏHİH , NƏYİ ZƏİF HESAB ETMƏYİNİZ mühim deyil.

Çünki, əgər sizin HESABLAMALARINIZA MÜSƏLMANLAR ETİBAR ETSƏLƏR gərək qəbul etsinlər ki, "yezİTə beyət şəriətə uyğun idi, Huseyn (ə) ictihad edib xəta etmişdi".

Çünki, siz məhz bu fikri səhih bilirsiz. Sizin ədalətiniz var ki, səhih gördüyünüz məsələlərin səhihliyinə etibar edilsin ?

Elə ədalətiniz olmadığına görə də ÖZ SƏHİH HESAB ETDİYİNİZ HƏDİSLƏRDƏ bu barədə heç nə gəlməyib. Yox, əgər öz nəfsinizə tabe olmayıb səhih hədislərə, səhih nəzərlərə tabe olsaydız, zatən bu batil əqidədə olmazdız!

Məhz buna görə də belə sapıq ədiqədəsiz!

#2145 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 18:35

Məsələn “Allahın ipi” ifadəsinin yozumu hədislərdə gəlib və biz də bu hədislərə əsasən yozuruq,
Ancaq “Allahın əli” ifadəsinin yozumu gəlməyib, biz də yozmuruq.

Ona görə ki, birincini ikinci kimi yozmaq, ikincini də birinci kimi yozmaq sizə və batil əqidənizə sərf eləmədiyinə görə , hədisləri də bu SƏRF EDİB-SƏRF ETMƏMƏYƏ GÖRƏ , ÖZ NƏZƏRİNİZDƏ SƏHİH VƏ ZƏİF HESAB EDİRSİZ! :rolleyes:

#2146 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 18:37

Öz əqidəmi açıqlayıram. Görək kimin əqidəsi batildir?
Əvvəl yazmışam yenə yazıram.
Quranda və səhih hədislərdə (Sünnədə) gələn Allahın isim və sifətləri ilə bağlı sələfi əqidəsi belədir:
Ümumiyyətlə Sələf əqidəsində (səhabələrin əqidəsində) Quran və Sünnədə ( səhih hədislərdə) gələn Allahın xüsusiyyətləri ilə bağlı 4 şərt var:
1) iman gətirmək
2) keyfiyyətini soruşmamaq
3) bənzətməmək
4) yozmamaq

iman gətirmək - Məsələn biz "Allahın əli var" dedikdə ayədə Allah özü hansı mənada nəzərdə tutaraq bu sözü demişdir, həmin mənada deyirik. ki, "Alahın əli var". Allahın ayədə dediyi "ləfzi" -ifadəni təsdiq edirik.

keyfiyyətini soruşmamaq - keyfiyyətini soruşmaq olmaz. "Necədir?", "nədəndir?" bu kimi sualları vermək olmaz. Çünki Allah pak və müqəddəsdir, bütün nöqsanlar uzaqdır. Heç bir tayı-bənzəri yoxdur.

bənzətməmək - Allahın heç bir tayı bənzəri yoxdur.

yozmamaq - Quranda ayədə gəlir: onlar Onun istədiyindən başqa heç nə qavraya bilməzlər.
Bizim məntiqimiz, dərrakəmiz Allahın xüsusiyyətlərini tam mənada dərk etməyə qadir deyil. Nöqsanlı məntiqimizlə yozsaq səhv edərik.

Bu mənasız və batil əqidəvizi artıq sən bir dəfə də yazmışdın və Allahın izniylə yazıb ən incə məqamlara qədər sizin bu əqidəvizin batilliyini sübut etmişdim.
Odur ki, əvvəlki səhifələrə çevir , yazdıqlarımı diqqətlə oxu!

Yox, sən ancaq öz havavı çalmağa gəlmisənsə və məqsədin heç sual vermək də deyil, öz sapıq əqidəvi yaymaqdısa, o zaman istəyirsən lap Quran və sünnətə zidd olan bu əqidəvizi hər dəfə yaz. Nə mənası var ki ? )

• Arif это нравится

#2147 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 19:19

İndi gələk sən yazdığına:
Allahın özünə هُوَ damiri ilə təqdim etməsindən Onun kişi olması nəticəsini çıxarmaq” –yozmaqdır. Əuzu billəh. Yozmaq isə mənim əqidəmə görə haram, sənin əqidəvə görə caizdir. Bu yozumu sən edibsən və yozmaq da sənin əqidəvə görə caizdir. Belə çıxır ki, sən özün bu əqidədəsən, elə deyilmi?

SubhanAllah! :rolleyes:

Hər dəfə bu cür həyasız vahabi əqidəsi ilə qarşılaşanda Allahın verdiyi ağıl nemətinə görə ona şükür edirik! :rolleyes:

Özün burda təsdiq edirsən ki, sənin əqidən batildir.

Əzizim, "HUVƏ" dəmiri ərəb dili ilə azdan - çoxdan maraqlananlar bilirlər ki, kişi cinsinə aiddir. BUnun üçün dilçi alim olmağa da ehtiyac yoxdur.

Gəl sənə sadə dildə izah edim :

Sənin əqidən budur ki, "ləfzi qəbul edib, mövcudluğunu qəbul edib, keyfiyyətini qəbul etmirik"..

Mənim əqidəm isə, daha doğrusu həm sünnilərin , həm də şiələrin əqidəsi budur ki, bu kimi kəlmələrin təvilə ehtiyacı var.

İndi sən əqidəvə görə gərək qəbul edəsən ki, bəli, Allah əgər özünə "HİYƏ" ( qadın cinsinin dəmiri) deməyib, "HUVƏ" deyibsə , deməli, Allah kişidir. LƏFZİ OLARAQ QƏBUL EDİR, BU MƏSƏLƏNİN ALLAHIN DEDİYİ KİMİ QƏBUL EDİRİK Kİ, ALLAH KİŞİDİR. AMMA, Keyfiyyətini biz bilmirik.
Hər şey açıq-aşkar göz qabağındadır. Özün də gözəl bilirsən ki, sənin yuxarıda sevincək olub yazdığın əqidəvə bu uyğun gəlmir. Sadəcə ya cahilliyindən, ya da vahabi xislətivə uyğun olan oyunbazlıqdan bunu qəbul eləmirsən.
:rolleyes:

Ay əxi, bu sənin əqidən deyil ?

iman gətirmək - Məsələn biz "Allahın əli var" dedikdə ayədə Allah özü hansı mənada nəzərdə tutaraq bu sözü demişdir, həmin mənada deyirik. ki, "Alahın əli var". Allahın ayədə dediyi "ləfzi" -ifadəni təsdiq edirik.

Deməli, ləfzi ifadə ilə də olsa təsdiq edirsən ki, ALlahın "ƏLİ" var .... Amma, necəliyini özü necə nəzərdə tutubsa , siz də elə nəzərdə tutursuz . Düz deyil ? YƏni ki, necəliyini soruşmursuz.

İndi Allah özünə "HUVƏ" ( O - kişi cinsi üçün üçüncü şəxs əvəzliyi ) deyib. Yəni, kimin üçün "əli var" deyirlərsə, deməli, əlinin olmasına iman gətirmək lazımdır.Amma, necəliyini soruşmuruq. Kimin üçün də "huvə" işlədirlərsə, onun kişi olmasına iman gətirmək lazımdır sizin əqidənizə görə. Bəs niyə görə iman gətirmirsiz ki, Allah kişidir ?
Yoxsa, siz "huvə"-nin kişi, yaxud, qadın cinsinə aid edilməsi barədə də şübhə edirsiz ? ))
YƏni, siz "HUVƏ"-nin keyfiyyətini də bilmirsiz ? :rolleyes:

Əgər bir kimsə sənin haqqında "HUVA TURAN" desə, sən durub deyəcəksən ki, "BİZ BU SÖZ İMAN GƏTİRDİK, AMMA, TURANIN KİŞİ YA QADIN OLMASINI BİZ BİLMİRİK" ? :rolleyes:

Gəl sadə misal çəkim ki, hamı başa düşsün.

Əgər kimsə sənin haqqında rusca "ON TURAN" desə, sən durub deyəcəksən ki, BU SÖZƏ İMAN GƏTİRDİK , AMMA, TURANIN "ON" yaxud, "ONA" olması məlum deyil ?

yaxud biri sənin haqqında ingiliscə "HE İS TURAN" desə, sən durub deyəcəksən ki, "BUZ SÖZƏ İMAN GƏTİRDİK , AMMA, TURANIN "HE" , yaxud, "SHE" olması məlum deyil ?

Bax, ərəb dilində də "HUVƏ" , rus dilində "ON, İngilis dilində də "HE" deməkdir.

SubhanALlah! Necə məlum deyil ?

Axı, Allahu təala özünə "HUVA" sözünü nisbət verir.

Deməli, sən "TURANIN "ON" yaxud, "ONA" olması məlum deyil" deyə bilməzsən. Çünki, bu sənin əqidəvə ziddir.
Sən ancaq TURAnın "ON" olmasını , yəni, kişi olmasını qəbul edib, keyfiyyəti barədə , yəni, necəliyi, necə kişi olması barədə soruşa bilməzsən.

Sən TURANIN "HE" olmasını, yəni, kişi olmasını qəbul edib, keyfiyyəti barədə, yəni, necəliyi, necə kişi olması barədə səruşa bilməzsən. SIRF SƏNİN ƏQİDƏVƏ GÖRƏ!

SƏn indi burda niyə sözü fırladırsan ki ? :rolleyes:

Əgər misallar nəfsivə ağır gəlsə, bu kimi misalları sən də mənim haqqımda işlədə bilərsən.

Elə bu misalın özü mənim əqidəmin doğru sənin əqidənin batil olduğunu sübut edir.

SubhanAllah ))

Doğrudan ? ))

Nəyə əsasən belə deyirsən ?

Nəyə əsasən olucey ? Öz cəhalətivə əsasən!

Odur ki, sənin cəhalətivə əsasən verdiyin hökmlər qüvvədən düşür. Çünki, onlarda elm yoxdur.

Mənim əqidəmə görə Allah haqqında danışarkən هُوَ damirindən istifadə etmək olar. Elə Allah haqqında danışarkən هُوَ damirindən istifadə edilməsi ayədəki ləfzi təsdiqləməkdir. Və yaxud bir də yazıram: Allah haqqında danışarkən هُوَ damirindən istifadə etməklə ayələrdə gələn ləfzi təsdiq edirəm.
Eləcə də həmçinin mənim əqidəmə görə Allaha dua edərkən və ya zikr edərkən “əntə” damirindən istifadə etmək olar.
Çünki Peyğəmbərin (s) etdiyi səhər və axşam zikrlərində gəlir ki:
“Allahummə, əntə rabbii ləə iləəhə illə ənt, xaləqtənii və ənə abdukə, ... ”

Bəs mən nə deyirəm ki ? )

Deməli, sən Allahın kişi olduğunu təsdiq edən ləfzlərə iman gətirmisən ay əxi! ))
Niyə dağa-daşa vurursan!

Niyə məhz qadın cinsində olan "HİYƏ" ( ingiliscə : she , rusca : ona ) demirsən məhz kişi cinsində olan "HUVA" deyirsən ? )

Çünki, Allah özünü kişi cinsində təqdim edib. Deməli, sən öz əqidəvə görə Allahın kişi olduğunu qəbul etməlisən. Amma, keyfiyyəti haqqında soruşma!

Sən bayaq dedin ki, Allahın sözlərinin hamısının sünnədə izahı gəlib, keyfiyyəti məlumdur.

Sən bayaq da belə bir iddia etmişdin. Amma, sübut edə bilmədin! Əksinə, sənin sözüvün batilliyini də sənə göstərdim. :rolleyes:

Əgər başa düşməsən, bir az daha ətraflı başa salmağa hazıram əxi!

Allahın Özünü هُوَ damiri ilə təqdim etməsinin səbəbinin sünnə ilə izahını verə bilərsən? Verməlisən, çünki sən keyfiyyətin bilinməsinin İslam əqidəsinin uyğun olmasını deyirsən. Əgər sünnədə izah olmasa sən demişkən keyfiyyətinin bilinməsi üçün gərək məntiqlə kişi olduğunu yozasan. İndi keyfiyyəti haqqında mənə məlumat ver.

1. Əvvəla, sən bunu o halda tələb edə bilərsən ki, özüvün bu barədəki əqidən ziddiyyətli olmasın. YƏni, özün öz əqidəndə buna dəqiq cavab tapa bilmirsən və dəqiq cavab verə bilmirsən. Amma, mənim əqidəmdəm cavab tələb edirsən.

2. Artıq aydın olur ki, sən niyə görə mənə iftira atıb deyirsən ki, guya mən demişəm ki, BÜTÜN ŞEYLƏRİN İZAHI sünnədə var... Deməli, böyük ehtimalla sən "HUVA" məsələsində öz əqidəvin ziddiyyətini gördüyün üçün və öz aləmində mənə bu iftiranı atdığın üçün indi belə bir tələb etməkdə özüvü haqlı gördüyün üçün iftira atmısanmış. :rolleyes:

Nəzərə alsaq ki, siz vahabilər çox hiyləgərsiz, o zaman buna heç bir şəkk şübhə qalmır! :rolleyes:

3. Bundan əlavə, ay əxi!

Bizim əqidəmizdə sənə kim deyir ki, Allahın necəliyi və keyfiyyəti yozulur ?

Sənə kim deyir ki, biz Allaha əl, ayaq və s. nisbət verib onu kiməsə nəyəsə bənzədirik ki, onun HAŞA üzvlərini də kiminsə , nəyinsə üzvlərinə bənzədək ?

Bizim əqidəmiz budur ki, Allah ləfzi olaraq "əl" desə də, məna olaraq "əl" nəzərdə tutulmur. Deməli, keyfiyyətindən ümumiyyətlə söhbət belə gedə bilməz.

Amma sizin əqidəniz budur ki, ALlah "əl" deyərkən nəzərdə tutduğu əldir, amma, keyfiyyəti məlum deyil.

Deməli, Allah "HUVA" deyərkən nəzərdə tutduğu "HUVA"-dır. Deməli, kişidir. Amma, keyfiyyəti məlum deyil.Əxi, sənin əqidən budur!

Amma, sən indi sözü fırladırsan . Sözlərindən də belə nəticə çıxır ki, sən "HUVA" ləfzini qəbul edirsən, amma, "HUVA"-nın "HUVA" olması, yoxsa, "HİYƏ" olması barədə ya şəkk edirsən, ya bu barədə bir fikrin yoxdur, ya da ikisini də rədd edirsən. ))

Allaha verdiyi ağıl nemətinə görə şükr edirik!

Sən əvvəlcə , bu məsələyə mütləq cavab ver!

Sonra mən sənə "HUVA" damirini izah edərəm inşaALlah!

İndi sən durub məndən keyfiyyət
Əuzu billəh. İkinci tərəfdən “Allahın kişi olmasından Onun cinsiyyət orqanının olmasını nəticəsini çıxartmaq” – Allahı kişi məxluqlara bənzətməkdir. Bu da bizim əqidəyə və həmçinin sizin əqidəyə də ziddir.

ƏhsəN! SƏn düz etiraf eləmisən ki, bu bizim əqidəyə ziddir!

Daha mənə yuxarıda bu məsələ haqqında bir yığın sual niyə görə vermisən ki ? )

Amma, sizin əqidəyə ziddi olması məsələsində isə sözü fırlatmısan! )

Çünki, sizin əqidəyə görə LƏFZİ öz mənasında qəbul etməlisiz. Amma, keyfiyyətini soruşmaq haramdır! İndi buyurub sən ya qəbul etməlisən, Allah kişidir amma, keyfiyyəti məlum deyil, ya da öz əqidəvizdəki bu ziddiyəti etiraf edib , qeyri-islami olan bu sapıq vahabiliyi atıb , tövbə edib haqq dini - yəni, gerçək islamı qəbul etməlisən.

Amma, üçüncü bir variant da var... Vahabilərə xas olan söz fırlatmaqdan, təəssübkeşlikdən istifadə edib, öz dediyindən dönməyə də bilərsən.

Təbii ki, cahil olduğun üçün böyük ehtimalla seçəcəyin variant məhz bu olacey! :rolleyes:

#2148 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 19:26

İndi bizə böhtan atdığına görə Allaha tövbə et.

Yenə deyirəm, haqqı tanı! Sonra haqq əhlini tanıyarsan. "Bunu mənə sələfi dedi, necə qəbul edim?" kimi fikrə düşüb təkəbbürlük eləmə!

Allah ! Allah!

SubhanALlah!

Yadıma xəvaricin Əlidən (ə) tövbə etməsini istəməkləri , nahaq yoldan çəkinməyini istəməkləri düşdü. :rolleyes:

Mən Əli(ə) olmasam da , siz xəvaricsiz! :rolleyes:

Odur ki, batilin haqq əhlindən "tövbə" tələb etməsi birinci dəfə rastlanan hal deyil!

O cür Əlidən (ə) haqq yoldan dönüb tövbə etməsini , "haqq yola" gəlməsini tələb ediblərsə, indi sizin də - müasir xəvaricin də haqq əhlindən tövbə edib "haqqa gəlməklərini" tələb etməyiniz heç də təəccübləndirici deyil.

Əxican, deməli, sənin bu planın da işləmir.

Biz Xəvaricin Əlinin (ə) "haqqı" qəbul etməsini tələb etməklərini görmüşük, Muaviyənin nizələrə Quranın səhifələrini keçirtdirib Əliyə(ə) qarşı çıxartdırmasını görmüşük. O Hiylələrin yanında sənin bu hiylələr nədir ki ?

Əlinin (ə) yanında biz kimik ki ? :rolleyes:

P.S

Əgər "görmüşük" sözünə də irad bildirsən bunu da sənə izah etməyə hazıram biiznilləh. :rolleyes:

#2149 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 19:51

Əqidəmə daha aydın misallar çəkəcəm ki, bəlkə sənə daha aydın ola.

1-ci misal)
Əhməd dəvət apararkən deyir: “Huvəllahu əhəd”.
Ruslan gəlir ona deyir ki, “Sən Allahı kişiyə bənzətdin və maddiləşdirdin. Allaha münasibətdə kişi cinsinin təkini bildirən huvə damirindən istifadə etdin”.
Əhməd ona başa salır ki: “Subhənəllah, Allah Özü Qurani Kərimdə Özünü “huvə” damiri ilə təqdim edir. Mən ayədəki ləfz ilə dedim. Bu Allahı kişiyə bənzətmək deyil axı”.
Əhməd Ruslanı başa sala bilmir. Ruslan Əhmədi ittiham etməyə davam edir.

Əxi sən belə elə!

Bu nağılları yığ , inşaAllah öz əxilərivə nağıl kimi danışarsan. Amma, "biri var idi, bir yox idi" ilə başla ki, daha maraqlı olsun!

Sonda da "göydən üç alma düşdü"-nü unutmayasan! :rolleyes:

Əhməd əvvəlcə gərək özü İslam qəbul eləsin ki, sonra dəvət aparsın! özü islamı qəbul etməyibsə, şeytanın vəsfəsələrinə dəvət edirsə, Ruslan elə düz edir ki, Əhmədi iddiham edir.

İndi görək Ruslan nə deyir ?

Qoy mən də sənin öz batil əqidəvi sənə elə sənin bu metodunla izah edim :

1- misal :

Ruslan Əhmədə deyir ki :

- Ay Əhməd,MƏSƏLƏNİ SƏNİN ƏQİDƏVƏ UYĞUN FƏRZ ETSƏK məgər sənin haqqında hansısa kitabda ərəbcə "Huvə Əhməd", yaxud, rusca eyni mənaya gələn "On ƏHMƏD" yaxud, ingiliscə eyni mənaya gələn "HE İS ƏHMƏD" yazılsa, sən deyəcəksən ki, kitab da ərəbcə "huva", rusca eyni mənaya gələn "ON" , ingiliscə eyni mənaya gələn "HE" yazılsa da, mənim kişi ya qadın olmağı məlum deyil ? :rolleyes:

Əhməd də vahabi olduğu üçün dirənir. Ruslan da Əhmədi başa sala bilmir. Əhməd də öz sapıq əqidəsində qalmağa davam edir.

2-ci misal)
Əhməd dəvət apararkən deyir: “Allah Eşidəndir”.
Ruslan gəlir ona deyir ki, “Sən Allahı insana bənzətdin və maddiləşdirdin. İnsanın eşitmə qabiliyyəti var. Sən də deyirsən ki, Allah Eşidəndir”.
Əhməd ona başa salır ki: “Subhənəllah, Qurani Kərimdə ayədə belə gəlir. Mən ayədəki ləfz ilə dedim. Bu Allahı insana bənzətmək deyil axı”.

2-ci misal :

Əhməd deyir : Allah eşidəndir.

Ruslan gəlib ona deyir ki : Mən də qəbul edirəm ki, Allah eşidəndi də. Bəs sənin bu SƏLƏFİ-TURAN QARDAŞIN YUXARIDAKI NAĞILDA NİYƏ MƏNİM ADIMDAN YALAN DANIŞIB İFTİRA ATIB ?

Əhməd də deyir ki : Subhənəllah, Qurani Kərimdə ayədə belə gəlir. Mən ayədəki ləfz ilə dedim. Bu Allahı insana bənzətmək deyil axı.

Ruslan da deyir ki : Əhməd sənin ümumiyyətlə başun işləyir ? Mən məgər dedim ki, "Allah eşidən" deyil ? yaxud, "Allah haqqında "EŞİDƏNDİR" demək onu cismləşdirmək deməkdir " dedim ?

Əhməd də Ruslanın üzünə dayanır ki, sən belə demisən. Axı, vahabidir.
Nə isə...
Ruslan yenə də Əhmədi başa sala bilmir...

Əhməd yenə də öz sapıq əqidəsində qalmağa davam edir.

3-cü misal)
Əhməd deyir: “Allah Adəmi iki əli ilə yaratdı”.
Ruslan gəlir ona deyir ki, “Sən Allahı insana bənzətdin və maddiləşdirdin. Sən deyirsən ki, Allahın insan kimi iki əli var”.
Əhməd ona başa salır ki: “Subhənəllah, Qurani Kərimdə ayədə belə gəlir. Mən ayədəki ləfz ilə dedim. Bu Allahı insana bənzətmək deyil axı”.

Əhməd : deyir : Allah Adəmi iki əli ilə yaratdı

Ruslan da gəlir ona bu səfər yenə də birinci misalı çəkir.

Əhməd yenə də başlayır nala-mıxa vurmağa...

Ruslan yenə də Əhmədə ƏHMƏDİN ƏQİDƏSİNDƏKİ ZİDDİYYƏTİ BAŞA SALA BİLMİR. Əhməd yenə də öz sapıq əqidəsində qalmağa davam edir.

4-cü misal)
Fərz edin ki, xristianlar və ya başqa bir dinin nümayəndələri müsəlmanları Allahı maddiləşdirməkdə və insana bənzətməkdə ittiham etməyə başlayırlar ki, Quranda “Allahın əli” ifadələri var. Şiələr başa salmağa çalışırlar ki, bu ifadələr məcazi mənadadır. Buna baxmayaraq onlar bu izahatı qəbul etmirlər. Ayədəki ləfzə görə ittiham etməyə davam edirlər ki, ayədə bu şəkildə yazılıb.

Dördüncü misal :

Fərz edin ki, xristianlar və başqa bir dinin nüməyəndələri öz batil əqidələrini sübut etmək üçün vahabilərin batil əqidələrindən misal gətirirlər. Nəticədə məlum olur ki, sən demə, yəhudilərin də, xristianların da, hələ üstəlik buddistlərin də Allahı eyni imiş .

Onların da tanrısının əli, qolu, ayağı və s. var vahabilərin də.

Xristianların da tanrısını kişidir ( ATA, müqəddəs, ruh, OĞUL) bu vahabilərin də.

Turan, sənin xətrivə bir dənə də misal çəkirəm :

5. Təsəvvür edin ki, vahabilər də xristianlarla MÜTLƏQ OLARAQ EYNİ ƏQİDƏNİ PAYLAŞIRLAR. ( Həqiqətən də , oxşar tərəfləri çoxdur ) .

Amma, vahabilər gəlib onsuz da bərbad gündə olan xristianlığı bir az da bərbad günə qoyurlar.

Məsələn, deyirlər ki, "biz qəbul edirik ki, tanrı ATA və OĞULDU. Amma, ATA-nın kişi, OĞULUN kişi olması məlum deyil. Yəni biz "ata""oğul" ləzfini qəbul edirik. Amma, onların kişi olmasını söyləmirik. Yəni, "ata"-nın və "oğul"-un kişi olub-olmamaqları məlum deyil. Biz bunu bilmədiyimiz üçün "ata""oğul"-a nə kişi demirik, nə də qadın. Necə ki, "HUVA"-nın kişi cinsinə aid olmasına rəğmən , biz ona nə kişi demirik , nə də qadın )) Yəni ki, biz bilmirik "ata" əslində "ata"-di, ya "ana"... yaxud, biz bilmirik ki, "oğul" əslində, "oğul"-du ya "qız"... :rolleyes:

SubhanAllah! ))

Misaldan başa düşənə bax! :rolleyes:

Həqiqətən də cahillik ən böyük bədbəxtliklərdən biridir !

Qayıdaq yenə də Əhmədlə Ruslana!

Axırda Əhməd bezir qayıdır deyir ki, "Əhməd, bizi bura niyə yığıblar" ?

O biri Əhməd də deyir ki, " Turanın kefinə nağıl danışmaq düşüb, yığıb Əhmədləri töküb bura.

Axırda, Əhmədlər bu qərara gəlirlər ki, öz əqidələrinin batilliyi məlum olmasın deyə bacardıqları qədər çox hiylə işlədib, bacardıqları qədər çox söhbəti fırlatsın...

Bu da işə yaramayanda aradan çıxırlar...

Ruslan da çatdığı hər yerdən soruşur ki, "Əhməd Hardadır ? "

Sonra məlum olur ki, Əhmədlər əl-ələ verib gediblər mikrorayon tikməyə... :rolleyes:

Turan, sözün var, söz danış!

Sözün yoxdusa, get nağıllarıvı əxilərivə danış əxican! :rolleyes:

#2150 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 20:05

Baxın şiələrin sələfiləri Allahı maddiləşdirməkdə ittiham etməsi bu misallara bənzəyir. Şiələr sələfiləri ləfzə görə ittiham edirlər. Axı sələfilər “Allahın əli” ifadəsini keyfiyyətini soruşmağı qəbul etmirlər, yozmurlar və bənzətmirlər.

N_ن_N, səndən xahiş edirəm ki, əgər Allahdan zərrə qədər qorxun varsa və yazdıqlarımı oxuyandan sonra onların haqq olduğunu gördünsə Allahdan qorx və bunu hamıya bəyan elə.
Ən azından sələfilərin “Allahın əli” ifadəsi ilə bağlı əqidəsinin doğru olduğunu bəyan elə.

Baxın, sələfilərin çəkdikləri misallar da elə öz əqidələri kimi mənasızdı.

Turan, mən də sənin xahişivi nəzərə alıb , Allahdan qorxduğuma görə yalan danışmayacağam :

VALLAHİ, BİLLƏHİ, TƏLLAHİ sənin öz əqidəvi anlatmağa çalışdığın, bizim əqidəni batil eləməyə çalışdığın yazılarındakı izahalatlarda, çəkdiyin misallarda , batildən başqa bir şey görmədim.

İndi deyəcəksən ki, "görmədinsə, deməli, korsan" ? Yaxud, bunun kimi nəsə bir başqa söz deyəəcksən ? :rolleyes:

Bəlİ! Allahdan qorxub hamıya bəyan edirəm ki, sənin iddia etdiklərin və ümumiyyətlə sənin əqidən sapıq və qeyri-islami bir əqidədir.

Nə ən azından , nə də ən çoxundan, vahabilərin "ALlahın əli" ifadəsindəki əqidələri zərrə qədər də düz deyil və Quran ilə sünnətin, ümumiyyətlə, sünnilərin və şiələrin - yəni, müsəlmanların əqidəsinin ziddinədir! :rolleyes:

Sən mənə and verib istədin ki, əgər Allahdan qorxuramsa, düzünü deyim. Mən də Allahdan qorxduğum üçün düzünü dedim və buna ALlahı da şahid gətirirəm. Qiyamət günü də sözümün arxasındayam. :rolleyes:

İndi əgər mənim haqqımda "məlum oldu ki, sən heç Allahdan qorxmursanmış " və s. bu kimi fikirlər səsləndirəcəksənsə bu hal üç haldan biridir :

1. SƏnin batil əqidəvi Allahdan qorxub sübut etmədiyim üçün elə düşünürsən ki, guya, mən Allahdan qorxmuram. Çünki, sənin batil əqidəvə görə Allahdan qorxanlar məhz sənin əqidəvi qəbul edənlərdi.

2. Ya da səndə qəlblərdən xəbər vermə, qəlbləri bilmə elmi var... Onda gərək sən mənim qəlbimdən xəbər verib deyəsən ki, mən həqiqətən də Allahdan qorxuram ya qorxmuram. Buyur, qəlbimdən xəbər ver! :rolleyes:

3. İkincini edə bilməsən, hər hansı bir variantla, hansı cümlələrlə , hansı hiylələrlə "ALllahdan qorxmadığımı" iddia etsən belə, məsələ elə birinci variantdakı kimidir.

Yox, əgər iddia etməsən ki, "Allahdan qorxmamaq" mənə aiddi deyil və əslində mən ALlahdan qorxuram, o zaman məlum olacey ki, Allahdan qorxduğum üçün yalan danışmamışam və dediklərim düzdü. :rolleyes:

#2151 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 20:08

N_ن_N,

Sən aşağıdakı suallara cavab verməkdən niyə yayınırsan?

Sünnə nə olduğu haqda soruşursan.
Sünnə Peyğəmbərin (s) etdiyi, dediyi və görüb etiraz etmədiklərinə deyilir.
İndi sən zəhmət olmasa aşağıdakı suallara cavab ver. Sən cavab verə bilmirsənsə digər şiələr zəhmət olmasa bu suallara cavab versin:

1-ci sual) Əlinin (rad) xəlifəliyi dövründə dövlətin adı necə olub?
2-ci sual) Heç kim deməyib ki, dünya işlərində yenilik etmək olmaz. Hədisdə gəlir dini məsələlərdə yenilik etmək olmaz. Din Allahın nazil etdiyinə deyilir, bizim uydurduqlarımıza yox.
Məsələn "maşına minmək" yenilikdir, bunun dinlə heç bir əlaqəsi yoxdur.
"Səudiyyə" adının din ilə nə əlaqəsi var?
3-cü sual) Niyə Hüseyn (rad) üçün əzadarlıq keçirdir və mərsiyə deyirsiniz, Peyğəmbər (s) üçün yox?
4-cü sual) Peyğəmbər (s) və on iki imamdan hansılarının həcc ziyarəti etməsi ilə bağlı sizdə səhih hədislər var?
5-ci sual) Peyğəmbər (s) və on iki imamdan hansılarının camaat namazları qıldırması ilə bağlı səhih hədislər var?
Məsələn səsli namazlarda hansı surələri oxuyardılar?
6-cı sual) Sizdə Peyğəmbər (s) və on iki imamdan hansılarınınsa məsciddə etikaf etməsi ilə bağlı səhih hədislər var?

Necə istəyirsənsə, elə də düşünməkdə sərbəstsən əxican! :rolleyes:

BismilləH!

Bu məsələləri artıq biz sənə izah etmiş, məsələlərə aydınlıq gətirib metoduvun Quran və sünnəyə görə batil olduğunu sübut etmiş, özümüz də sənə iradlar tutmuş və metoduvun batil olmasını başa düşməyin üçün elə sənin özüvə elə suallar ünvanlaşımışıq ki, özün sənə ünvanlanmış həmin suallara cavab versən, bu sualları verərkən işlətdiyin metodların da batilliyinin şahidi oluceysən biiznilləh!

Biz səndən fərqli olaraq hər məsələdə təkrara yol verməyə lüzum görmürük.

Zəhmət olmasa əvvəlki səhifələrə müraciət elə!

#2152 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 20:16

Muheqqiq qardaşım,

Salamu aleykum. Bir sualim var bilen qardawlar cavablandirar inwe Allah. Bizim etiqadimiza esasen imamet Allah c.c.terefinden teyin olunur. Bele oldugu halda sual yarana biler ki Imam Xomeynini r.e.ve yaxud diger rehberleri, meselen hal hazirki veliyyi feqihi kim teyin edib? Ve eger onlarin vilayeti Allah c.c.terefinden teyin olunmayibsa insanlar hansi ixtiyarla bunu edib?

va Aleykum əs-salam va rahmətullahi va bərakətuhu!

İmam Xomeyninin(r.a) rəhbərlik məqamı , Vəliyyul-fəqihin rəhbərlik məqamı və Allahın peyğəmbərlərindən (ə) bəziləri üçün və 12 məsum imam (ə) üçün təyin etdiyi imamət məqamı ilə eyni deyildir.

#2153 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 11 апреля 2012 - 20:32

Bismilləh!

sunnah nikli qardaşım,

Əs-salamu aleykum va rahmətullahi va bərakətuhu!

Şeyxin ( ALlah onu hifz eləsün! ) sözlərinə biiznilləhi təala davam edək .

Şeyx Cəfər Subhani ( Allah onu hifz eləsün! ) Buyurur :

" ...TƏBƏRRÜK NƏDİR ?

Nemətin artırılması mənasında olan "təbərrük" - "bərəkət" kökündən alınmışdır. İstilahda isə bundan ibarətdir ki, tovhidçi bir şəxs Peyğəmbər və salehlərin özləri , yaxud, onlardan yadigar qalan şeylər səbəbilə xeyir və nemət istəsin. Bunun mənası o deyildir ki, şəxs işlərin həyata keçməsinin təbii yollarını öz üzünə bağlasın ; əksinə, təbii səbəblərə təvəssül etməklə eyni zamanda təbərrük qapısını da öz üzərinə açaraq ilahi feyzi əldə etmək istəyir.
Şbhəsiz, peyğəmbərlər və salehlərdən yadigar qalan şeylərlə bəşərin bu yolla əldə etmək istədiyi xeyir-bərəkət arasında heç bir maddi əlaqə yoxdur. Lakin, əvvəldə də qeyd olunduğu kimi, bəzən ilahi feyz özünün təbii məcrasından başqa yollarla insana çatır və Allahın iradə və məşiyyəti bu əsasda qurulur ki, bir şəxsin özünə, yaxud, ondan yadigar qalan şeylərə təbərrük etməklə öz istəyini rəva qılsın. Bu da bir həqiqətdir ki, Quran ayələrində ona dair çoxlu təkidlər vardır, onların barəsində çoxlu mütəvatir hədislər də qeyd olunmuşdur. Salehlərə mənsub edilən əsərlərin təsir qoymasında heç bir əqli maneə yoxdur.
İndi bu məsələ ilə əlaqədar olan ayələrin bəzilərini qeyd edirik :

1.- HƏZRƏT İBRAHİM (ə) -n MƏQAMINA TƏBƏRRÜK.

Mütəal Allah tovhid carçılarının bədəni ilə təmasda olan yerin bir hissəsini ibadət yeri qərar vermişdir. Məsələn, göstəriş vermişdir ki, İbrahim (ə) məqamında namaz qılsınlar :

وَإِذْ جَعَلْنَا الْبَيْتَ مَثَابَةً لِلنَّاسِ وَأَمْنًا وَاتَّخِذُوا مِنْ مَقَامِ إِبْرَاهِيمَ مُصَلًّى

(Ya Rəsulum!) Yadına sal ki, Biz evi (Kəbəni) insanlar üçün savab (ziyarətgah) və əmin-amanlıq yeri etdik. (Ey möminlər! Sizə də: ) “İbrahimin durduğu yeri (özünüzə) namazgah edin!” - (dedik).

Bəqərə-125.

Bu yerdə namaz qılmağın cövhəri (zati) baxımdan həmin məscidin başqa yerlərində namaz qılmaqla heç bir fərqi olmamasına baxmayaraq, bu məqam Həzrət İbrahim (ə) -ın vasitəsilə təbərrük olunmuşdur və namaz qılanlar o məkanı təbərrük etmək istəyirlər.

Digər bir yerdə ALlah-təala Səfa və Mərvə arasındakı fasiləni ibadət məhəlli qərar vermişdir. Çünki, tovhidçi və fədakar bir qadının ayaqları yeddi dəfə bu yerlə təmasda olmuşdur. Buna görə də göstəriş verilir ki, ziyarətçilər bu iki dağ arasındakı məsafəni yeddi dəfə gedib-qayıtsınlar. Bu işin də həmin məkana təbərrük etməkdən başqa bir səbəbi yoxdur..."

2.- HƏZRƏT YUSİF (ə)-ın köynəyi və atası Yəqub (ə)-ın gözlərinin açılması.

Həzrət Yəqub (ə) Yusifin (ə) hicranında uzun illər ağladı və nəticədə gözləri tutuldu. Allah-təala görmə qabiliyyətini ona qaytarmaq istəyirdi. Beləliklə, Yəqub (ə) , Yusifin (ə) köynəyini öz üzünə atmaqla şəfasını alır. Belə ki, buyurulur :

اذْهَبُوا بِقَمِيصِي هَٰذَا فَأَلْقُوهُ عَلَىٰ وَجْهِ أَبِي يَأْتِ بَصِيرًا

Bu köynəyi aparıb atamın üzünə atın ki, gözləri açılsın.

Yusif-93..."

ARDI VAR İNŞAALLAH...

• cafari это нравится

#2154 Selefi_Turan

Selefi_Turan

Arif – Corporal

• Murid
  • 99 сообщений

Отправлено 13 апреля 2012 - 10:06

Muheqqiq, Allah ilə Davud (ə) eyni tutmaq, hətta nəinki eyni tutmaq onları müqayisə etmək düzgün deyil.
Çünki Allah Yaradandır, Davud(ə) yaradılmışdır (məxluqdur).
Heç Yaradanla, yaradılmış eyni ola bilərmi?

#2155 Selefi_Turan

Selefi_Turan

Arif – Corporal

• Murid
  • 99 сообщений

Отправлено 13 апреля 2012 - 11:03

Əxican , ALlah səni islah eləsin!

Böyük ehtimalla sən heç başa düşmürəsn biz nədən danışırıq.
AMma, yenə də deyirəm : Ayədə ləfz gəlib. Amma, onun ilkin mənada, yoxsa, belə deyək, ikinci dərəcəli mənada gəlməsini isbat edəcək - desək ki- HEÇ BİR ŞEY YOXDUR.

Bundan əlavə, "BÜTÜN SÖZLƏRİN BİRİNCİ , YAXUD, İKİNCİ DƏRƏCƏLİ MƏNADA İŞLƏDİLMƏSİ MƏLUM OLMASA ONU BİRİNCİ DƏRƏCƏLİ MƏNADA İŞLƏTMƏK LAZIMDIR" deyə MÜTLƏQ OLARAQ BİR QAYDA DA yoxdur.

Çünki, belə bir qaydanı hər dəfə , hər yerdə tətbiq eləmək olmaz.

Yaxşı bəs sən hansı əsasla BİRİİNCİ DƏRƏCƏLİ mənanı götürmüsən ?

Deməli, sən bu ayələrin "BİRİNCİ DƏRƏCƏLİ MƏNALARDA, YAXUD, İKİNCİ DƏRƏCƏLİ MƏNALARDA "işlənib - işlənmədəyini bilmədəyinin, üçün, bununla da ayələrin mənalarını bilmədiyin üçün ən yaxşı halda ümumiyyətlə bu fikirlərin ikisindən də uzaq durasan.
Yəni, " birincil dərəcəli mənada yox, məsələn, ikinci dərəcəli mənada" işlənib fikriylə müvafiq olan təvil ( məcaz) anlayışından da, "məhz birinci dərəcəli mənada işlənib, amma, biz keyfiyyətini bilmirik" fikriylə müvafiq olan fikirlərdən , anlayışlardan da da uzaq durasan .

Niyə ?

Çünki, sən bu ayələrin mənası ( birinci dərəcəli mənada, yoxsa, ikinci dərəcəli mənada olduğunu bilmədyin üçün əsl mənasını ) bilmirsən.

Haqq yolu ilə gedənlərə salam olsun!

N_ن_N, xahiş edirəm bir az səbirli ol!
Bizdə burda məqsəd haqqı araşdırmaqdır.
Mən də səbirsizlik edib müzakirədən kənar sözlər demişəm. Boynuma alıram.
Gəl bir-birimizi cahillikdə, savadsızlıqda ittiham etməyək və alimlərimizə söz atmayaq.
Sənə və sənin alimlərivə dediyim belə sözlərə görə haqqıvı halal et!

Mən baxıram sən də mən dediklərimi deyirsən, ancaq yenə mənə qarşı çıxaraq deyirsən.
Ya ola bilər mən fikirlərimi düzgün izah edə bilmirəm, fikirlərimi sizə çatdıra bilmirəm.
Ya da Ola bilər səndə sələfilərə qarşı əvvəlcədən formalaşmış fikirlər var, heç mən yazdıqlarımın dəqiqliyi ilə oxuyub tam mahiyyətinə varmadan mənə səndə əvvəlcədən formalaşmış fikirlərə görə cavab verirsən.

Allahın izni səbirli ol. Mən yazdıqlarımı bir daha və diqqətlə oxu.

Allahım, dilimdəki düyün aç.

Mən heç yerdə yazmamışam ki, "Allahın əli" ifadəsini birinci dərəcəli anlamda qəbul edirəm.
"Allahın əli" ifadəsini birinci dərəcəli anlamda götürmək özü elə bu ifadəni yozmaqdır.
"Yozmaq" sözü nə deməkdir, "məna vermək" və ya "anlam vermək" deməkdir.
Hər yerdə yazıram ki, sələf əqidəsində Allahın isim və sifətləri ilə bağlı gələn sözlər dəlil (ayə və hədis)olmadan yozulmur.
Bu o deməkdir ki, nə birinci mənada anlamı, nə ikinci mənada anlamı, nə üçüncü mənada anlamı, nə də başqa bir mənada anlamı götürülmür.

Başqa bir tərəfdən bizim üçün (insanlar üçün) sözlərin iki mənası (anlamı) var: 1) həqiqi mənası (sən ilkin məna deyirsən)
2) məcazi məna (ikinci mənası)

İnsanın düşüncəsi məhduddur. Biz hər şeyi bilmirik. Allah isə hər şeyi bilir.
Bəlkə sözlərin başqa mənaları da var biz bilmirik: üçüncü məna, dördüncü məna və s.
Biz "Allahın əli" ifadəsinin mənasını bilmirik və heç bir mənada da yozmuruq.

"Ləfzi təsdiq etmək" dedikdə mən onu nəzərdə tuturdum ki, necə ayəni tələffüz etmək problem deyil, eləcə də "Allah əlləri ilə Adəmi yaratdı" ifadəsini demək də problem deyil.

Məsələn bir nəfər desə ki, "Allah əlləri ilə Adəmi yaratdı". Və o əqidədə olsun ki:
1)"Adəmi" və "yaratdı" sözlərinin mənasını bilir,
2)"Allahın əlləri" ifadəsinin mənasını bilmir, nə 1-ci, nə 2-ci, nə də başqa bir mənanı (anlamı) qəbul etmir.
onda bu əqidədə problem yoxdur, həmin şəxs Allahı maddiləşdirmir və doğru yoldadır.

#2156 Selefi_Turan

Selefi_Turan

Arif – Corporal

• Murid
  • 99 сообщений

Отправлено 13 апреля 2012 - 11:31

Bismilləh!

sunnah nikli qardaşım,

Əs-salamu aleykum va rahmətullahi va bərakətuhu!

Şeyxin ( ALlah onu hifz eləsün! ) sözlərinə biiznilləhi təala davam edək .

Şeyx Cəfər Subhani ( Allah onu hifz eləsün! ) Buyurur :

" ...TƏBƏRRÜK NƏDİR ?

Nemətin artırılması mənasında olan "təbərrük" - "bərəkət" kökündən alınmışdır. İstilahda isə bundan ibarətdir ki, tovhidçi bir şəxs Peyğəmbər və salehlərin özləri , yaxud, onlardan yadigar qalan şeylər səbəbilə xeyir və nemət istəsin. Bunun mənası o deyildir ki, şəxs işlərin həyata keçməsinin təbii yollarını öz üzünə bağlasın ; əksinə, təbii səbəblərə təvəssül etməklə eyni zamanda təbərrük qapısını da öz üzərinə açaraq ilahi feyzi əldə etmək istəyir.
Şbhəsiz, peyğəmbərlər və salehlərdən yadigar qalan şeylərlə bəşərin bu yolla əldə etmək istədiyi xeyir-bərəkət arasında heç bir maddi əlaqə yoxdur. Lakin, əvvəldə də qeyd olunduğu kimi, bəzən ilahi feyz özünün təbii məcrasından başqa yollarla insana çatır və Allahın iradə və məşiyyəti bu əsasda qurulur ki, bir şəxsin özünə, yaxud, ondan yadigar qalan şeylərə təbərrük etməklə öz istəyini rəva qılsın. Bu da bir həqiqətdir ki, Quran ayələrində ona dair çoxlu təkidlər vardır, onların barəsində çoxlu mütəvatir hədislər də qeyd olunmuşdur. Salehlərə mənsub edilən əsərlərin təsir qoymasında heç bir əqli maneə yoxdur.
İndi bu məsələ ilə əlaqədar olan ayələrin bəzilərini qeyd edirik :

1.- HƏZRƏT İBRAHİM (ə) -n MƏQAMINA TƏBƏRRÜK.

Mütəal Allah tovhid carçılarının bədəni ilə təmasda olan yerin bir hissəsini ibadət yeri qərar vermişdir. Məsələn, göstəriş vermişdir ki, İbrahim (ə) məqamında namaz qılsınlar :

وَإِذْ جَعَلْنَا الْبَيْتَ مَثَابَةً لِلنَّاسِ وَأَمْنًا وَاتَّخِذُوا مِنْ مَقَامِ إِبْرَاهِيمَ مُصَلًّى

(Ya Rəsulum!) Yadına sal ki, Biz evi (Kəbəni) insanlar üçün savab (ziyarətgah) və əmin-amanlıq yeri etdik. (Ey möminlər! Sizə də: ) “İbrahimin durduğu yeri (özünüzə) namazgah edin!” - (dedik).

Bəqərə-125.

Bu yerdə namaz qılmağın cövhəri (zati) baxımdan həmin məscidin başqa yerlərində namaz qılmaqla heç bir fərqi olmamasına baxmayaraq, bu məqam Həzrət İbrahim (ə) -ın vasitəsilə təbərrük olunmuşdur və namaz qılanlar o məkanı təbərrük etmək istəyirlər.

Digər bir yerdə ALlah-təala Səfa və Mərvə arasındakı fasiləni ibadət məhəlli qərar vermişdir. Çünki, tovhidçi və fədakar bir qadının ayaqları yeddi dəfə bu yerlə təmasda olmuşdur. Buna görə də göstəriş verilir ki, ziyarətçilər bu iki dağ arasındakı məsafəni yeddi dəfə gedib-qayıtsınlar. Bu işin də həmin məkana təbərrük etməkdən başqa bir səbəbi yoxdur..."

2.- HƏZRƏT YUSİF (ə)-ın köynəyi və atası Yəqub (ə)-ın gözlərinin açılması.

Həzrət Yəqub (ə) Yusifin (ə) hicranında uzun illər ağladı və nəticədə gözləri tutuldu. Allah-təala görmə qabiliyyətini ona qaytarmaq istəyirdi. Beləliklə, Yəqub (ə) , Yusifin (ə) köynəyini öz üzünə atmaqla şəfasını alır. Belə ki, buyurulur :

اذْهَبُوا بِقَمِيصِي هَٰذَا فَأَلْقُوهُ عَلَىٰ وَجْهِ أَبِي يَأْتِ بَصِيرًا

Yusif-93..."

ARDI VAR İNŞAALLAH...

N_ن_N, düzdür bu sunnah qardaşın verdiyi suala cavabdır.
icazə ver mən də suallarımı verim, şiələrin bu mövzuda fikirləri mənə maraqlıdır.Ayələr gözəl misal gətirirsən. Ancaq aşağıdakı suallar çıxır.

size="5"]
اذْهَبُوا بِقَمِيصِي هَٰذَا فَأَلْقُوهُ عَلَىٰ وَجْهِ أَبِي يَأْتِ بَصِيرًا[/size]

Yusif-93..."

Bu ayədə Allahın məhz Yusif peyğəmbərin (ə) məhz köynəyini məhz atasının məhz gözünün açılması üçün səbəb etməsi bildirilir.
Yəni başqa peyğəmbərin köynəyi ilə bağlı belə bir şey yoxdur.
Həmçinin Yusif peyğəmbərin (ə) başqa bir əşyası ilə bağlı belə bir şey yoxdur.
Həmçinin Yusif peyğəmbərin (ə) köynəyi vasitəsilə onun atasından başqa adama şəfa verilməsi deyə bir şey də yoxdur.
Həmçinin Yusif peyğəmbərin (ə) köynəyi vasitəsilə onun atasından gözündən başqa bir işinə bərəkət verilməsi deyə bir şey də yoxdur.

1-ci sual)İndi nə dərəcədə düzgündür ki, biz Peyğəmbərin (s) bütün əşyaları ilə təbərrük edək?

2) Bu ayədə Allah məhz Yusif peyğəmbərin (ə) məhz köynəyini məhz atasının məhz gözünün açılması üçün səbəb etməsi bildirilir.
Allah suyu bizim susuzluğumuzu yatırmaq üçün səbəb edib. Biz su ilə təbərrük üdə bilərik?
Allah ərzağı bizim aclığımızın qarşılığının alınması üçün səbəb edib. Biz ərzaqlarla təbərrük edə bilərik?

#2157 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 13 апреля 2012 - 16:44

Haqq yolu ilə gedənlərə salam olsun!

N_ن_N, xahiş edirəm bir az səbirli ol!

Bismilləh!

Va aleykum əs-salam va rhamətullahi va bərakətuhu!

Xahiş etsən də, etməsən də, inşaAllah hələ ki, sənin suallarıva səbr və təmkinlə cavab verirəm inşaALlah! :rolleyes:

Bizdə burda məqsəd haqqı araşdırmaqdır.

Təki olsun! Amma, indiyə qədər yazdıqlarından bu məqsəddə olduğun görünməmişdi. AMma, rast ki, bu cümləni yazmısan , ümid edirəm ki, bu cümləni yazanda belə bir məqsədlə yazmısan və Allahın hüzurunda tövbə edib söz vermisən ki, daha cahilcə inadkarlıq edərək yox, bu səfər haqqı araşdırmaq üçün sual verəcəksən.

Mən şad oldum ki, sən öz batil vahabi əqidəvin haqq olmasında şübhəyə düşüb, onun haqq olmadığını gördüyün üçün haqqı araşdırmağa başlamısan!

Əhsən! Qardaş! Allah hidayət eləsin inşaALlaH! :rolleyes:

Mən də səbirsizlik edib müzakirədən kənar sözlər demişəm. Boynuma alıram.
Gəl bir-birimizi cahillikdə, savadsızlıqda ittiham etməyək və alimlərimizə söz atmayaq.
Sənə və sənin alimlərivə dediyim belə sözlərə görə haqqıvı halal et!

Qardaşım, yenə də ümid edirəm ki, sən həqiqətən də bu sözlərinlə yeni bir metod işlətmirsən və həqiqətən də peşman olmusan. QƏlbləri bilən Allahdır. Variant işlədirsənsə də, işlətmir, səmimi qəlbdən peşman olub halallıq alırsansa, mən sənə öz haqqımı halal edirəm. Alimlərin haqlarının vilayəti məndə deyil. Qiyamət günü özün onlardan halallıq alarsan biiznilləh!

Mən baxıram sən də mən dediklərimi deyirsən, ancaq yenə mənə qarşı çıxaraq deyirsən.
Ya ola bilər mən fikirlərimi düzgün izah edə bilmirəm, fikirlərimi sizə çatdıra bilmirəm.
Ya da Ola bilər səndə sələfilərə qarşı əvvəlcədən formalaşmış fikirlər var, heç mən yazdıqlarımın dəqiqliyi ilə oxuyub tam mahiyyətinə varmadan mənə səndə əvvəlcədən formalaşmış fikirlərə görə cavab verirsən.

Mənim əziz qardaşım, mənim nə əvvəllər də , nə də inidi sələfilərə qarşı heç bir pis fikrim olmayıb. Əlhəmdulilləh, biz özümüz elə gerçək sələf, gerçək əhli-sünnə vəl camaat, gerçək islam olan şiə məzhəbindəyik. Bizim sözümüzün düz gəlmədiyi adamlar özlərini yalandan sələfi adlandıran, əhli-sünnə vəl camaat adlandıran , vahabi olduğunu etiraf etməyən və müsəlmanları şirkdə ittiham edən sapıq əqidə sahibləri olan vahabilərdi. Sən də o əqidəni daşıyırsan ona görə də müsəlmanlarla sözün düz gəlmir. Sənə ALlahdan hidayət arzu edirəm

Qaldı ki, sənə qarşı çıxmağıma.. Əgər mən də sən deyəni, sən də mən deyəni desəydin heç zaman dediklərimə qarşı çıxmazdın. ƏGər inadkarlıqla edirsənsə, ALlah səni islah eləsin. Yox , gərə cahilliklə edirsənsə - Kİ, CAHİLLİKLƏ EDİRSƏN- yenə də sənin bu cahilliyivi üzrlü hesab edib , yenə də Allahın səni islah eləməsini arzulayıram.

Bundan əlavə... Allah şahiddir ki, mən sənin yazdıqlarıvı axıra qədər və diqqətlə oxuyuram və bir insan kimi də , Allahın yaratdığı bir bəşər övladı kimi də səni sayır, sevir və qiymət verirəm. Bu barədə arxayın ol.

Bütün bunlardan əlavə... Əgər yenə də bu metodu sadəcə bir variant kimi seçmisənsə, təəssüf edirəm. Yox əgər həqiqətən də qabaqkı üslubundan peşman olmusansa, təqdirəlayiqdir. Nəyin nə olduğu irəlidəki yazılarında məlum olacey inşaAllah!

#2158 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 13 апреля 2012 - 16:45

Allahın izni səbirli ol. Mən yazdıqlarımı bir daha və diqqətlə oxu.

Bu məsləhətdə bir ittiham və möhtan var. Çünki, sənin sözündən belə çıxır ki, mən sənin yazdıqlarıvı diqqətlə oxumamışam. SƏn əvvəlcə gərək bir mənim özümdən soruşardın ki, diqqətlə oxumuşam ya yox ? :rolleyes:

Yenə də səbrsizlik edib haqqıma girmisən və yenə də sənə haqqımı halal edirəm!

Allahım, dilimdəki düyün aç.

Allahım sələfi-Turan nikli qardaşımın qəlbindəki təəssübkeşlik və cahillik məührünü sındır!

Rabbənə, Turan qardşaımın gözlərini aç, haqqı görüb hal-hazırkı sapıq vahabi əqidəsindən tövbə edib gerçək islamı qəbul eləsin!

Allahın, Turan qardaşımı islamla şərəfləndir!

Mən heç yerdə yazmamışam ki, "Allahın əli" ifadəsini birinci dərəcəli anlamda qəbul edirəm.
"Allahın əli" ifadəsini birinci dərəcəli anlamda götürmək özü elə bu ifadəni yozmaqdır.
"Yozmaq" sözü nə deməkdir, "məna vermək" və ya "anlam vermək" deməkdir.
Hər yerdə yazıram ki, sələf əqidəsində Allahın isim və sifətləri ilə bağlı gələn sözlər dəlil (ayə və hədis)olmadan yozulmur.
Bu o deməkdir ki, nə birinci mənada anlamı, nə ikinci mənada anlamı, nə üçüncü mənada anlamı, nə də başqa bir mənada anlamı götürülmür.

Bismilləh və billəh!

Allah səni islah eləsin!

"ALLAHIN ƏLİ" sözünü elə "ƏL" kimi qəbul edib amma, keyfiyyəti haqqında söhbət etməmək elə birinci mənada yozmaqdır. Əlin birinci mənada mənası nədir ? CAVAB : ƏL. Siz qəbul edirsiz ki, bu elə birinci mənada əldir. Amma, onun keyfiyyəti haqqında bir fikir yürütmürsüz.

Bu da o deməkdir ki, məsələn, deyirlər ki, filankəsin başı var. Siz bu "baş" sözünü elə ilk mənada qəbul edirsiz, amma, başının necə olması barədə fikir yürütmürsüz. YƏni, siz heç cür qəbul etmirsiz ki, "BAŞI VAR" deməyin də bir mənası da budur ki, "DƏRRAKƏLİ ADAMDIR"...

Siz ikinci mənanı heç bir halda qəbul etməyib birinci mənanı qəbul edirsiz.

#2159 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 13 апреля 2012 - 16:45

"NƏ BİRİNCİ MƏNADA, NƏ İKİNCİ MƏNADA, NƏ DƏ HEÇ BİR MƏNADA QƏBUL ETMİRİK" kimi cahilcə deyilmiş söz isə , haşa sözün ümumiyyətlə mənasız olmasını qəbul etmək deməkdir ki, bu da Allahın ayələrini mənasız görməkdir.

Yox , əgər "MƏNASINI BİLMİRİK" deyirsizsə, o zaman bu söz "ƏLİ VAR DEYİBSƏ, ƏLİ VAR. AMMA, KEYFİYYƏTİNİ BİLMİRİK" sözü ilə ziddiyyət təşkil edir.

Çünki, ikinci cümlədə siz sözün ilk mənasını qəbul edib, keyfiyyətində fikir yürütməmisiz.

Deməli, ya birinci mənada, ya ikinci mənada, ya üçüncü , yaxud, neçəncisə mənada qəbul etmisiz. Bunu da öz ağlınıza görə qəbul etmisiz.

Başqa bir tərəfdən bizim üçün (insanlar üçün) sözlərin iki mənası (anlamı) var: 1) həqiqi mənası (sən ilkin məna deyirsən)
2) məcazi məna (ikinci mənası)

"həqiqi məna" və "qeyri-həqiqi" məna biz insanların arasında bəzən yalnış başa düşülür. Çünki, ilk mənanı HƏQİQİ ADLANDIRARKƏN , avtomatik olaraq kəlmə etibari ilə də olsa birinci dərəcəli mənalardan sonra gələnlər "QEYRİ-HƏQİQİ" mənalar statusu alır. Halbuki, birinci , ikinci , üçüncü, beşinci , onbeşinci və s. mənalarda da o söz işlənərkən qeyri-həqiqilik yox, məcazilik təşkil edir.

Məsələn, "insanın başı" deyərkən ilkin mənası tutulur. "Baş nazir" deyərkən isə, "BAŞDA OLAN NAZİR, BAŞÇI OLAN NAZİR" nəzərdə tutulur. Halbuki, "BAŞDA OLAN" dedikdə başın üstündə çıxıb oturan nəzərdə tutulmur. Amma, "İNSANIN BAŞI" sözü də, "BAŞ NAZİR" sözü də özündə heç bir qeyri-həqiqilik daşımır.

Sadəcə, birinci sözdə ilkin məna, ikinci sözdə ilkin mənadan sonrakı mənalardan hansısa biri nəzərdə tutulub.

Yəni, Allahu təalanın sözləri barədə də HƏQİQİ, QEYRİ-HƏQİQİ mənaları işlətmək HAŞA DÜZ deyil. Burda İLKİN məna və sonrakı mənalar nəzərdə tutulur ki, bunların hamısı özündə həqiqəti əks etdirir.

İnsanın düşüncəsi məhduddur. Biz hər şeyi bilmirik. Allah isə hər şeyi bilir.
Bəlkə sözlərin başqa mənaları da var biz bilmirik: üçüncü məna, dördüncü məna və s.
Biz "Allahın əli" ifadəsinin mənasını bilmirik və heç bir mənada da yozmuruq.

Əhsən! Əgər mənasını bilmirsizsə, o zaman ilkin mənasını da tərk edib, əlin ilkin mənasını da tərk etməlisiz. Çünki, siz onun birinci , ikinci, üçüncü , dördüncü və s. mənalarda olduğunu bilmirsiz.

İlkin mənasını tərk etdiyiniz təqdirdə "ƏLİ VAR ( İLKİN MƏNADA ) AMMA, BİZ KEYFİYYƏTİNİ BİLMİRİK" kimi sapıq bir əqidəni avtomatik tərk etmiş olursuz.

Mən də sizə məhz bunu arzulayıram ! )

"Ləfzi təsdiq etmək" dedikdə mən onu nəzərdə tuturdum ki, necə ayəni tələffüz etmək problem deyil, eləcə də "Allah əlləri ilə Adəmi yaratdı" ifadəsini demək də problem deyil.

Əhsən! Təbii ki, problem deyil. Amma, sözün ilkin mənasında "ALLAHIN ƏLLƏRİ VAR" fikrini təsdiq edib "AMMA, KEYFİYYƏTİNİ BİZ BİLMİRİK" fikrinə düşmək zəlalətdir.

Çünki, siz burda artıq birinci, beşinci, onbeşinci mənalardan hansınısa vermisiz.

Məsələn bir nəfər desə ki, "Allah əlləri ilə Adəmi yaratdı". Və o əqidədə olsun ki:
1)"Adəmi" və "yaratdı" sözlərinin mənasını bilir,
2)"Allahın əlləri" ifadəsinin mənasını bilmir, nə 1-ci, nə 2-ci, nə də başqa bir mənanı (anlamı) qəbul etmir.
onda bu əqidədə problem yoxdur, həmin şəxs Allahı maddiləşdirmir və doğru yoldadır.

Burda bir balaaaaaca problem var... İkinci məsələdə , yəni, MƏNALARINI BİLMİR" məsələsində bir balaaca problem var... Bilmirsə, məsuliyyət üzərindən götürülmür. "ZİKR ƏHLİNDƏN SORUŞUB" DƏQİQLƏŞDİRMƏLİSƏN Kİ, hansı məna nəzərdə tutulub...

Bundan əlavə, sən dediyin iki əsas maddəyə əsasən gərək sən "ALLAHIN ƏLİ VAR, AMMA, KEYFİYYƏTİNİ BİZ BİLMİRİK" əqidəsini tərk edəsən. Beləliklə Allaha şərik qoşmaqdan nicat taparsan ki, əəgər bu fikri tərk edib islam əqidəsini qəbul etdinsə, Allahu əkbər!

Deməli, sən islamı qəbul etmisən!

Ona görə də sənə qardaş kimi məsləhətim bu olar ki, "ALLAHIN ƏLİ VAR, AMMA, KEYFİYYƏTİNİ BİZ BİLMİRİK" əqidəsində olan vahabi alimlərinin , əqidəsini tərk edib onların "TOVHİD" və bu tipdə yazılmış kitablarını atasan odun içinə yandırasan! :rolleyes

#2160 N_ن_N

N_ن_N

Liwa – Major General

• Murid
  • 4 204 сообщений

Отправлено 13 апреля 2012 - 16:49

əziz qardaşım TURAN!

Yox , əgər sən yenə də sözün ilkin mənasında "ALLAHIN ƏLİ VAR, AMMA, KEYFİYYƏTİNİ BİZ BİLMİRİK" əqidəsində olan vahabilərin bu əqidəsini onlardan qəbul edirsənsə, deməli, yazdıqalrın söz oyunundan başqa bir şey deyildir!

Qəlbləri bilən Allahdır!

İnanıram ki, sən Abdulvahab, İbn Teymiyyə və digər onlarla eyni əqidədə olan , məsələn, müasir sapıq vahabi alimlərinin əqidəsini tərk edib İslamı qəbul edəcəksən.

Həmçinin burda "tövhid" kitabını məsləhət görmüşdünaaa... Onu odun içinə atıb yandıracaq, bundan sonra islam əqidəsinə uyğun olan tovhid kitablarını oxuyacaqsan! İnşaALlah!

Əgər istəsən , sənə tovhid haqqında dəyərli kitablar təklif edə bilərəm. O zaman sən də , sapıq əqidəli adamların kitablarını yox, gerçək islam əqidəsində olan alimlərin kitablarını oxuyarsan biiznilləH!

P.S
İnanıram ki, yavaş-yavaş hidayət olursan inşaALlah!

Количество пользователей, читающих эту тему: 1

0 пользователей, 1 гостей, 0 скрытых пользователей

Рейтинг@Mail.ru