Əxican , ALlah səni islah eləsin!
Böyük ehtimalla sən heç başa düşmürəsn biz nədən danışırıq.
AMma, yenə də deyirəm : Ayədə ləfz gəlib. Amma, onun ilkin mənada, yoxsa, belə deyək, ikinci dərəcəli mənada gəlməsini isbat edəcək - desək ki- HEÇ BİR ŞEY YOXDUR.
Bundan əlavə, "BÜTÜN SÖZLƏRİN BİRİNCİ , YAXUD, İKİNCİ DƏRƏCƏLİ MƏNADA İŞLƏDİLMƏSİ MƏLUM OLMASA ONU BİRİNCİ DƏRƏCƏLİ MƏNADA İŞLƏTMƏK LAZIMDIR" deyə MÜTLƏQ OLARAQ BİR QAYDA DA yoxdur.
Çünki, belə bir qaydanı hər dəfə , hər yerdə tətbiq eləmək olmaz.
Yaxşı bəs sən hansı əsasla BİRİİNCİ DƏRƏCƏLİ mənanı götürmüsən ?
Deməli, sən bu ayələrin "BİRİNCİ DƏRƏCƏLİ MƏNALARDA, YAXUD, İKİNCİ DƏRƏCƏLİ MƏNALARDA "işlənib - işlənmədəyini bilmədəyinin, üçün, bununla da ayələrin mənalarını bilmədiyin üçün ən yaxşı halda ümumiyyətlə bu fikirlərin ikisindən də uzaq durasan.
Yəni, " birincil dərəcəli mənada yox, məsələn, ikinci dərəcəli mənada" işlənib fikriylə müvafiq olan təvil ( məcaz) anlayışından da, "məhz birinci dərəcəli mənada işlənib, amma, biz keyfiyyətini bilmirik" fikriylə müvafiq olan fikirlərdən , anlayışlardan da da uzaq durasan .
Niyə ?
Çünki, sən bu ayələrin mənası ( birinci dərəcəli mənada, yoxsa, ikinci dərəcəli mənada olduğunu bilmədyin üçün əsl mənasını ) bilmirsən.
Haqq yolu ilə gedənlərə salam olsun!
N_ن_N, xahiş edirəm bir az səbirli ol!
Bizdə burda məqsəd haqqı araşdırmaqdır.
Mən də səbirsizlik edib müzakirədən kənar sözlər demişəm. Boynuma alıram.
Gəl bir-birimizi cahillikdə, savadsızlıqda ittiham etməyək və alimlərimizə söz atmayaq.
Sənə və sənin alimlərivə dediyim belə sözlərə görə haqqıvı halal et!
Mən baxıram sən də mən dediklərimi deyirsən, ancaq yenə mənə qarşı çıxaraq deyirsən.
Ya ola bilər mən fikirlərimi düzgün izah edə bilmirəm, fikirlərimi sizə çatdıra bilmirəm.
Ya da Ola bilər səndə sələfilərə qarşı əvvəlcədən formalaşmış fikirlər var, heç mən yazdıqlarımın dəqiqliyi ilə oxuyub tam mahiyyətinə varmadan mənə səndə əvvəlcədən formalaşmış fikirlərə görə cavab verirsən.
Allahın izni səbirli ol. Mən yazdıqlarımı bir daha və diqqətlə oxu.
Allahım, dilimdəki düyün aç.
Mən heç yerdə yazmamışam ki, "Allahın əli" ifadəsini birinci dərəcəli anlamda qəbul edirəm.
"Allahın əli" ifadəsini birinci dərəcəli anlamda götürmək özü elə bu ifadəni yozmaqdır.
"Yozmaq" sözü nə deməkdir, "məna vermək" və ya "anlam vermək" deməkdir.
Hər yerdə yazıram ki, sələf əqidəsində Allahın isim və sifətləri ilə bağlı gələn sözlər dəlil (ayə və hədis)olmadan yozulmur.
Bu o deməkdir ki, nə birinci mənada anlamı, nə ikinci mənada anlamı, nə üçüncü mənada anlamı, nə də başqa bir mənada anlamı götürülmür.
Başqa bir tərəfdən bizim üçün (insanlar üçün) sözlərin iki mənası (anlamı) var: 1) həqiqi mənası (sən ilkin məna deyirsən)
2) məcazi məna (ikinci mənası)
İnsanın düşüncəsi məhduddur. Biz hər şeyi bilmirik. Allah isə hər şeyi bilir.
Bəlkə sözlərin başqa mənaları da var biz bilmirik: üçüncü məna, dördüncü məna və s.
Biz "Allahın əli" ifadəsinin mənasını bilmirik və heç bir mənada da yozmuruq.
"Ləfzi təsdiq etmək" dedikdə mən onu nəzərdə tuturdum ki, necə ayəni tələffüz etmək problem deyil, eləcə də "Allah əlləri ilə Adəmi yaratdı" ifadəsini demək də problem deyil.
Məsələn bir nəfər desə ki, "Allah əlləri ilə Adəmi yaratdı". Və o əqidədə olsun ki:
1)"Adəmi" və "yaratdı" sözlərinin mənasını bilir,
2)"Allahın əlləri" ifadəsinin mənasını bilmir, nə 1-ci, nə 2-ci, nə də başqa bir mənanı (anlamı) qəbul etmir.
onda bu əqidədə problem yoxdur, həmin şəxs Allahı maddiləşdirmir və doğru yoldadır.