Xeyir, siz düz danışmırsınız, Əhli sunnə siz deyən təvəssülü qadagan görür.
Görsənir ki, sizin Əhli sünnənin məzhəbindən xəbəriniz yoxdur, onu ibn teymiyyə yox, ümumiyyətlə Əhli sunnənin əqidəsinə görə bu təvəssül qadagandır.
Bir nəfər mənə gətirsin ki, Peygəmbər s.a.s. öləndən sonra Sahabələr və ya tabinlər yaxınlaşıb Peygəmbərin qəbirinə onun hörməti, haqqı ilə Allaha dua ediblər. Mən gəzləyirəm bir nəfər gətirsin ki bu olub.
Əhli sünnənin adından belə danışmayın.
Mənə Əhli-sünnə əqidəsini öyrədəcəksiz? Zənnimcə, yersizdir. Sizə Əhli-sünnəni helə "vəhhabi variantiynan" yeridiblər. Keçmişik o yollardan.
Bu barədə dəfələrlə deyilməsinə baxmayaraq, siz sadəcə sözlərimizi qulağ ardına vurursunuz. Əhli-sünnənin məhçur Küveytiyyə fiqh ensiklopediyası "Təvəssül" mövzusu barədə ümumi məlumat verərək buyurur.
التوسل بالنبي بعد وفاته
اختلف العلماء في مشروعية التوسل بالنبي صلى الله عليه وسلم بعد وفاته كقول القائل : اللهم إني أسألك بنبيك أو بجاه نبيك أو بحق نبيك ، على أقوال
القول الأول
ذهب جمهور الفقهاء - المالكية والشافعية ومتأخرو الحنفية وهو المذهب عند الحنابلة - إلى جواز هذا النوع من التوسل سواء في حياة النبي صلى الله عليه وسلم أو بعد وفاته
الْقَوْل الثَّانِي
جاء في التتارخانية معزيا للمنتقى : روى أبو يوسف عن أبي حنيفة : لا ينبغي لأحد أن يدعو الله إلا به - أي بأسمائه وصفاته - والدعاء المأذون فيه المأمور به ما استفيد من قوله تعالى : { ولله الأسماء الحسنى فادعوه بها } . وعن أبي يوسف أنه لا بأس به ، وبه أخذ أبو الليث للأثر
القول الثالث
ذهب تقي الدين بن تيمية وبعض الحنابلة من المتأخرين إلى أن التوسل بذات النبي صلى الله عليه وسلم لا يجوز
“VƏFATINDAN SONRA NƏBİYLƏ TƏVƏSSÜL.
Fəqihlər, vəfatından sonra Nəbiylə - sallallahu aleyhi və səlləm - təvəssül eləmənin məşru olması haqda ixtilaf etmişlər. Yəni, belə deyən kimsənin sözü haqqında: “Allahım! Nəbin xatirinə, Nəbinin Cahı üçün, Nəbinin haqqı üçün səndən istəyirəm”
Birinci Görüş (Caiz olduğu):
Fəqihlərin çoxu (Məlikilər, Şafiilər, Hənəfilərin son dönəm alimləri, Hənbəli məzhəbində əsas görüş) təvəssülün bu növünün caiz olduğuna hökm etmişlər.
Nəbinin - sallallahu aleyhi və səlləm - sağlığında və ya vəfatından sonra olması arasında fərq yoxdur...
İkinci Görüş (Məkruh olduğu):
“Tətərxaniyyə”də faydalanana təsəlli olacaq şəkildə belə gəlmişdir: Əbu Yusuf, İmam Əbu Hənifədən rəvayət etmişdir: Hər kəsin Allaha ancaq Onunla (isim və sifətləriylə) dua eləməsi lazımdır. İzin verilmiş, əmr edilmiş dua Uca Allahın bu kəlamından çıxan nəticədir: “Ən gözəl isimlər Allahındır. Ona bunlarla dua edin””
Əbu Yusufdan, bu əməldə bir bəis olmadığı rəvayət edilmişdir. Rəvayət olunmuş əsər səbəbilə Leysin görüşü də budur.
Üçüncü Görüş (Caiz olmadığı):
Taqiyyuddin bin Teymiyyə və son dönəm Hənbəli alimlərindən bəziləri, Nəbinin zatı ilə təvəssülün caiz olmadığı görüşündədir…”
Qaynaq: Əl Məvsuatul Fiqhiyyətul Kuveytiyyə: 14/156
Kuveyt: 1408/1988
Vallahi mənə çox gülməli geldi, dogurdanda siz Əhli sunnənin əqidəsindən xəbərsizsiniz.Ola bilər kiməsə nəsə hardasa sübut etmisiniz amma mənə heç kim sübut edə bilməyib ki bu növ təvəssül caizdir. Mən ümumiyyətlə forumda danışan deyiləm, demək olar ki təzəyəm. Allah şahiddir ki, əgər mənə dəlil gətirsələr ki Peygəmbər s.a.s.öləndən sonra onun səhabələri və ya səhabələrdən sonra gələn tabinlər gedib Peygəmbərin qəbirinə və onun hörmət, haqqı ilə Allaha dua ediblər. Vallahi mənə görsətsələr mən qulaq ardına vurmaram, sadəcə olaraq bu əhli sunnənin adından yalandır.
Sizin gətirdiyinizə baxdım, amma orda dəlil yoxdur ki bu əməli əhli sunnə caiz görüb.
Orda gətirmisən ki, caiz deyenlər bunlardır-malikilər, hənəfilər, şafiilər və həmçinin hənbəlilər.Sübhənallah çox qəribədir heç belədə dəlil olar? əgər yazsa idiniz ki, bunu 0, 4-məzhəbin imamı deyib yəni İmam malik, imam şafi imam əhməd, imam abu hənifə yenə bu alimlərdən gətirsə idiniz fikirləşməyə dəyərdi, yoxsa ki, hənəfilərdən kimsə nəsə deyib və ya malikilərdən kimsə nəsə deyib məgər bu dəlildir? məgər bu dəlildir ki, bu əhli sunnənin əqidəsidir? Vallahi bu baş aldatmagdır. Belə dəlildən ancaq uşaqları aldatmaq olar.
hənəfilər kimsə və ya malikilərdən kimsə çox şey deyə bilərlər amm bu o demək deyil ki bu ehli sunnənin əqidəsidir.
Adi misal getirim, malikilərdən və ya hənəfilərdən o qədər alimlər var ki Allahın ad və sifətlərini inkar edir, indi bu o deməkdir ki bu Əhli sunnənin əqidəsidir? Əksinə baxmayaraq ki onlar belə deyiblər yenə əhli sunnə ittifaq edib ki Allahın ad və sifətləri vardır.
Bele olmaz, biraz diqqətli olun.
Siz mənə açıq aydın dəlil gətirin ki, bir nəfər səhabə və ya tabin bu cür təvəssül edib.
Gözləyirəm getirin.Allah kömək olsun.