Перейти к содержимому

Фотография

Şiə mə`budunun sifətləri

• Авторизуйтесь для ответа в теме
Сообщений в теме: 450

#151 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 18 мая 2010 - 14:36

Əbu Əbdullah Muhəmməd bin Əhməd bin Əbu Bəkr əl-Qurtubi
"Camiul-Əhkamil-Quran" cild 17 səh 486

Yasin surəsinin 71-ci ayəsinin təfsirində:

""Öz əllərimizlə yaratdıq" yəni biz onları heç bir vasitə, vəkil və şərik olmadan yaratdıq"

Прикрепленные изображения

• TfsirQrtby17_0485.jpg

Сообщение отредактировал Zəbur: 18 мая 2010 - 14:38

نحن أبناء الدليل نميل اين يميل

#152 qardaw

qardaw

Raqib Awwal – Master Seargeant

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 18 мая 2010 - 14:51

Həmd olsun Allaha, bura qədər bəsdir, Sənin ki, mıxa nala vurmaqdır.. Əlhəmdulilləh qoy yazılarımızı oxusunlar, əgər sən özüvü haqq sayırsansa onda qoy bizim yazılarımızı silməsinlər. Mən axı sənə dedim, mənə çox yazmaq lazım deyil, sən çox yazmaqla söhbətdən qaçırsan, bəli mən sənin suallarıvın çoxuna cavb vermirəm, çünki mənim istədiyim başqa şeydir. Sən mənim Bir dənə sualıma cavab ver, mən sənin 50-dənə sualıva cavab verəcəm, mən səndən çox şey istəmirəm və çox sualda vermirəm, yalnız bir sual, sən isə hər dəfə ffırladırsan, ya da ki, öz batil məntiqin ilə cavablandırırsan, mən isə
buna münasibət bildirmirəm, çünki saglam məntiq əhli oxuyub hər şeyi görürlər, necə ki, artıq bir neçəsi görüb. Əlhəmdulilləh.

Vallahi mən sənin bütün suallarıva cavab verərdim və səninlə ürəyin istədiyi mövzudan danışardım, lakin sənin ki, oyun oynamaqdır, mən sənə dəfələrlə dedim ki, mənə fərqləri izah et, amma sən izah etmədin, mən yenə təkid etdim amma sən yenə izah edə bilmədin, daha dogrusu izah edirdin e, amma öz aglıva və öz məntiqivə müvafiq olaraq, müsəlmanlara isə Allah təala qurani kərimdə əmir edib ki Quran və sünnəyə tabe olsunlar, Allah şahiddir ki, sən mənə bir dənə olsun belə Quran və sünnədən dəlil gətirməmisən və hər dəfə də gah mıxa vurmusan gah da nala.

Mən səndən çox şey istəmədim, sadəcə olaraq başa saldım ki, “mutəkəllim” sifətini necə qəbul edirsənsə eləcə də “əl” sifətini et. Sən isə bunu edə bilmədin, cavabında isə gör nə dedin;

Qaldı ki, "Mütəkəllim" sifətinə. Yenə də deyirəm, əgər Mütəkəllim sifəti "nəyəsə ehtiyac duyaraq danışmaq" mənasına gəlsəydi Allaha nisbət məcaz qəbul edərdik. Halbuki bu sözün mənası sadəcə danışmaq deməkdir. Nəyəsə ehtiyacı olub olmamaq isə onun verdiyi nisbətdən asılıdır. "Əl" isə belə deyil. Əlin həqiqi mənası elə ehtiyaclılıqdır. Yəni üzvə, orqana, alətə sahib olan ehtiyaclıdır bunlara. Ona görə də Allaha nisbət edərkən deyirik ki məcazdır.

Bax bu acizlikdir. Həmd olsun Allaha mən bunu istiyirdim. Sənin bu cavabında da görsədəcəm ki sizdə ümumiyyətlə məntiq yoxdur. Buyur

Cavab; Hələ ki, saglam məntiq bax bunları deyir. Var “Danışmaq” var Əl”. Allah təala bu iki kəlmənidə Quranda özünə nisbət edib. Həmçinin bu iki şey “Danışmaq” və “Əl” insanda da mövcuddur. Razısan? Əlbətdə razısan. Çünki bunu Allah təala qurani kərimdə özünə nisbət edib, deməli bu iki şey insanda da var Allahda da. Əlhəmdulilləh bura qədər aydındır.

İndi sənə görə bunların biri Allahda var, digəri isə yoxdur, halbu ki Allah təala ikisinidə özünə nisbət edib. Nəisə.

Deməli, sən “əl”-i Allaha vermirsən ki “Əlin həqiqi mənası elə ehtiyaclılıqdır. Yəni üzvə, orqana, alətə sahib olan ehtiyaclıdır bunlara. Ona görə də Allaha nisbət edərkən deyirik ki məcazdır”. Bu sənin sözlərindir.

Amma “Danışmagı” isə bir iddia ilə Allaha verirsən və deyirsən ki, “Mütəkəllim sifəti "nəyəsə ehtiyac duyaraq danışmaq" mənasına gəlsəydi Allaha nisbət məcaz qəbul edərdik. Halbuki bu sözün mənası sadəcə danışmaq deməkdir. Nəyəsə ehtiyacı olub olmamaq isə onun verdiyi nisbətdən asılıdır.” Bax buda sənin sözlərindir.

Indi isə ziddiyatlıga fikir verin.

Yazmısan ki, “əgər Mütəkəllim sifəti "nəyəsə ehtiyac duyaraq danışmaq" mənasına gəlsəydi Allaha nisbət məcaz qəbul edərdik.”

Cavab; Zəbur sən bu qədər savadsızsan? Yoxsa məni aldamaq istiyirsən? Qardaş,“mutakəllim” sifəti nəyəsə ehtiyac duyaraq danışmaq mənasına gəlir, özüdə yaxşı gəlir, sadəcə olaraq sən bunu Allaha nisbət edirsən deyə görmürsən, çünki Allahın Heçnəyə ehtiyacı yoxdur axı, ona görədə sən bunu görmürsən, gəl sən bunu insana nisbət et gör necə gəlir. Nədir deyəcəksən ki insanın danışmaga ehtiyacı yoxdur? Hələm cəsarətlə yazmısan ki, “Halbuki bu sözün mənası sadəcə danışmaq deməkdir”. Bəli, danışmaq deməkdir, “əl”-ində Mənası “əl”-deməkdir. Bunların ikisinidə insana nisbətdə götersək ehtiyaclıdır, çünki ikisinində olması üçün müəyyən şeylər lazımdır, məs; İnsanın danışmagı üçün nə lazımdır? Təbbi ki, müəyyən orqanlar, bəs Allahın danışmagına nə lazımdır? Təbii ki, Allah orqanlardan uzaqdır və danışmaqı üçün dilə, dodaga ehtiyacı yoxdur, amma insanın danışmagı üçün orqanlara ehtiyacı var. Bunların ikisidə belə olan halda niyə birni Allaha verib digəri vermirsən? Axı ikisidə eynidir. Sən sadəcə olaraq “Danışmagı” Allaha verirsən deyə bunların bir oldugunu görmürsən. Indi buyur “danışmagı necə vermişdinsə “əl”-idə eləcə ver.

Sən isə bunu çox biabırçı cavab vermisən, sübhənallah belədə cavab olar? “əgər Mütəkəllim sifəti "nəyəsə ehtiyac duyaraq danışmaq" mənasına gəlsəydi Allaha nisbət məcaz qəbul edərdik”.

Həə düzdü Allaha nisbətdə "nəyəsə ehtiyac duyaraq danışmaq" mənasına gəlmir, amma digərinə nisbətdə gəlir. Həmçinidə “əl” Allaha nisbətdə gəlmir, amma insana nisbətdə gəlir.

Sənin bu cavabın bilirsən nəyə oxşuyur? Sanki, sən bu sifətləri Havada saxlıyıb qıraqdan baxırsan ki, görüm bu nəyəsə ehtiyac duyur? Həə belə eləmisən? Aglından belə şeylər keçmiyib? Bu sifətlərin nəyəsə ehtiyac duyub duymamagı hardan bilinir? Bu çox asan bir sualdır, əgər desən ki insan danışandır, deməli srazu dil dodaq və.s şeylər təsəvvür olunur, amma desən ki, Allah danışandır artıq bu sifətlər Allahdan uzaq tutulur və deyilir ki bəli, Allah danışandır özünə layiq şəkildə. Həmçinində “əl” Məlumdur ki, burda keyfiyyətlər başqadır, Allahın “əl”-i deyəndə insan əlinin keyfiyətləri başa düşülmür, məgər Cənnətdə ki meyvələrin keyfiyyəti burdakılarnan eynidir? Təbii ki, yox, sadəcə olaraq adları eynidir.İndi insanın “əli”-var deyə Allahın Əlini təvil etməliyik? əgər bunu edirsənsə onda bütün hamsını et, onda danışmagıda et səninlə razlaşım. Nəisə uzatmaq istəmirəm.

Mənə cavab yazanda artıq şeylər yazma, mən qıraga çıxmayacam, haçan cavb verərsən sonra danışarıq.

#153 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 18 мая 2010 - 14:57

Tatar!

Sən buna ərəb dili deyirsən? Yaxşı yaxşı özüvü güldürmə, luçşi get dostlarıvın yanına.

Salaf.
صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ فَهُمْ لاَ يَرْجِعُونَ

buyur tercume ela.
Neam, tefeddel, tetercim li hezihil ayat bile mecaz)))))))))

Bəs mən sənə vaxtında deim ki yazılarımı diqqətlə oxu, oturub neyniyirdin orda? niyə dediklərimi eləmədin? mən sənin bu sualına zəburla söhbətdə cavab yazmışam, əziyyət çək təzədən yazılarımı oxu.

#154 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 18 мая 2010 - 19:02

Bismillah

Salam olsun həqqi eşidib boyun əyənlərə!

QARDASH!

Sağlam məntiqdən danışan sənsən? Mənim də səninlə oynamağa vaxtım yoxdur. Bu təkrar və məntiqsiz sözləri gedib həmin "sağlam məntiqli" əxilərivə başa salarsan. İnsaf əhli və həqq əhli hər şeyi görür. Yazılar isə silinməyəcək narahat olma. Ağlını öz forumlarınıza vermə!

Qurandan sənə dəlil gətirməmişəm?? Allah köməyin olsun ə!!!

Sən heç bilirsən nə yazırsan nədən danışırsan?? Sən ümumiyyətlə sözə söz cəhətdən, sifətə sifət cəhətdən yanaşa bilirsən? Yəni bunları fərqləndirə bilirsən?? Sənin yazılarından məlum olur ki, sən bunları qatmısan bir-birinə! Az qalırsan ki, deyəsən "Mütəkəllim" sifəti də insana nisbətdə cismdir. :)

Cavab; Zəbur sən bu qədər savadsızsan? Yoxsa məni aldamaq istiyirsən? Qardaş,“mutakəllim” sifəti nəyəsə ehtiyac duyaraq danışmaq mənasına gəlir, özüdə yaxşı gəlir,

Savadsız sözünü saxla özüvə!
Sən yenə deyirsən sifət!!! Qardaş biz bəyəm SİFƏTİN MƏCAZLIĞINDAN DANIŞIRIQ?????? "MÜTƏKƏLLİM" kəliməsinin mənası nədir? Nəyəsə ehtiyacı olaraq danışmaq??? Harda yazılıb ki, MÜTƏKƏLLİM nəyəsə ehtiyac duyaraq danışmağa deyərlər??? MÜTƏKƏLLİM "kəlimə ifadə edən" vəssalam! Sən o qədər məntiq dəryasına batmısan ki, artıq boğulursan. Hələ bir də deyirsən ki, mənim sözümdən guya belə çıxa bilər ki, insan ehtiyacsizdır "danışmaq" cəhətindən! Yekə oğlansan! Yazılarımı diqqətlə oxuya bilmirsənsə bu sənin problemindi. Ağlı başında və məntiqi yerində olan adamlar oxuyub başa düşərlər.

Əgər biz məcazdan danışırıqsa, deməli müzakirə obyektimiz ilk öncə SÖZdür. Day kiminsə sifəti yox. Çünki məcaz sözdə olur. Sifətdə yox! Mütəkəllim sözünün mənası isə "kəlimə ifadə edən, danışan" deməkdir. İndi bu sifət insanda olarsa necədir, Allahda olarsa necədir , bununla hələ ki işimiz yoxdur. Biz məcazi-ləfzdən danışırıq. Yəni məcazi mənalı sözdən.
DİQQƏTLƏ OXU:
Mütəkəllim sözünün həqiqi mənası : "Kəlimə ifadə edən, (danışan)" İnsan danışandır?-Bəli! Allah danışandır? -Bəli!
Əl sözünün həqiqi mənası: "üzv, alət" İnsan üzvə sahibdir?-Bəli! Alətə sahibdir?-Bəli! Allah üzvə sahibdir?-Xeyr! Allah alətə sahibdir?-Xeyr!

Mütəkəllim sözünün həqiqi mənası "danışan" deməkdir. "əl" sözünün həqiqi mənası "orqan,alət"!
Dəhşətsən eee!!! ƏL sözünün mən yazdığımdan başqa həqiqi mənası var??????
Yazmısan əl elə əl deməkdir! Yenə qorxdun əlin həqiqi mənasını yazmağa??? ƏL SÖZÜNÜN HƏQİQİ MƏNASINI ALLAHA NİSBƏT ETMƏK OLAR YA YOX??? EGER YOX DEMELİ MECAZDİR DAA!!!
Mən sənə hansı yolla başa salım heç bilmirəm. Nə cür izah edim ki, anlayasan?!
Mütəkəllim sözünün mənası-danışan. Səmi-eşidən. Bəsir-görən. Bu sözlərin mənası nəyəsə ehtiyac duyaraq görüb, eşidib, danışmaq deyil eeee.. Allah istəsə bizim gözümüz olmadan da görərik. Onda necə bəsir olmayaciq???
Yenə deyirəm bu sözlərin həqiqi mənası nəyəsə ehtiyac duyaraq görmək, eşitmək, danışmaq deyil! SÖZÜN MƏNASI HAAAA SÖZÜÜÜÜÜNNNN!!!!!!! AMMA ƏL SÖZÜNÜN HƏQİQİ MƏNASI NƏDİR???? "ORQAN,ALƏT". Bunu əgər Allaha nisbət vermiriksə deməli məcazi mənada başa düşməliyik də...

Səndən bir xahişim var. İnşəAllah yerə salmazsan! Sən məcaz deyəndə nə başa düşürsən?? Bir dənə izah elə də mənə! Misallarla filan! Denən ki, Ay ZƏBUR, A beli qırılmış bax mən məcaz deyəndə bunu nəzərdə tuturam. Sən məcaz haqqında olan anlayışıvı izah et mənə. Bəlkə bizim problem ele burdadi? Artıq dərəcədə xahiş edirəm. Məcazın nə olduğunu izah et mənə.
Day yəqin ki, bu qədər yalvar yaxardan sonra izah edərsən qardaşına. Eləmi?! Gözləyirəm!

İltimas

#155 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 18 мая 2010 - 19:24

قال مجاحد : اليد هاهنا بمعني التاءكيد و الصلة مجازه : لما خلقت انا كقوله:
(و يبقى وجه ربك) اي يبقى ربك

Mücahid deyib: "Əl" sözü burada təkid və silə olaraq işlənib. Məcazi mənası isə belədir: "Mənim yaratdığım" Necə ki, Allah buyurur: "Ancaq Rəbbinin əzəmətli və kəramətli Üzü əbədidir. " yəni Rəbb əbədidir.

Əbu Əbdullah Muhəmməd bin Əhməd bin Əbu Bəkr əl-Qurtubi
"Camiul-Əhkamil-Quran" cild 18 səh 239 Sad surəsinin 75 ayəsinin təfsirində.

Görəsən bu Mücahid də Zəbur kimi MƏNTİQSİZ OLUB???? :D

#156 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 18 мая 2010 - 20:51

Zəbur!

Yaxşı, mən söhbəti uzatmıram, çünki səninlə mənasızdır, sadəcə olaraq yazılarımız silinməsin bu mənə bəsdir. Sən məntiqi korlanmış insansan, inşallah saglam məntiq sahibləri nə lazımdı götürəcəklər. Mən sənə bu qədər izah elədim amma sən yenə inadkarlıq etin. Eybi yox.

Lap hesab edək ki sən deyəndir, “Mütəkəllim sözünün həqiqi mənası "danışan" deməkdir. "əl" sözünün həqiqi mənası "orqan,alət"! Orqan, Alət isə nöqsanlıqdır.

Nəticə; Sənin Etiqadıva görə Allah Sübhənəhu və təala özünü nöqsanlıqla vəsf edib. Bu faktdır. İstiyirsən etiraf et, istiyirsən yox.

Mən səni bu fikirdən döndərə bilmədim, özün bil, amma bu etiqadda ölsən vəziyyətin agırdı. Dogurdan da agırdı, bir özün fikirləşdə, bu söz nə deməkdir, “Allah təala özünü nöqsanlıqla vəsf edib” Lakin şiələr buna dözməyib dərhal bu sifətə məcaz deməklə Allahın özünə nisbət etdiyi nöqsanlı sifətin altından çıxıblar. Bu qədər.

#157 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 18 мая 2010 - 20:56

Zəbur!

Yazmısan ki, "Səndən bir xahişim var. İnşəAllah yerə salmazsan! Sən məcaz deyəndə nə başa düşürsən??"

Xaişividə yerinə yetirim qoy arada incilik qalmasın. Tərifini yazmaqla kifayətlənirəm.

إنَّ المجاز هو استعمال اللفظ في غير ما وضع له

#158 tatar.

tatar.

Amid – Brigadier General

• Murid
  • 3 058 сообщений

Отправлено 18 мая 2010 - 22:46

Tatar!

Sən buna ərəb dili deyirsən? Yaxşı yaxşı özüvü güldürmə, luçşi get dostlarıvın yanına.

Salaf.
صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ فَهُمْ لاَ يَرْجِعُونَ

buyur tercume ela.
Neam, tefeddel, tetercim li hezihil ayat bile mecaz)))))))))

Bəs mən sənə vaxtında deim ki yazılarımı diqqətlə oxu, oturub neyniyirdin orda? niyə dediklərimi eləmədin? mən sənin bu sualına zəburla söhbətdə cavab yazmışam, əziyyət çək təzədən yazılarımı oxu.

Demak olar yenada sozdan gacdiz.
Yaxshi men tercume edirem.
صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ فَهُمْ لاَ يَرْجِعُونَ -- Onlar kardilar laldilar kordular geri donmazlar.
Burda hansi kardan kordan ve karlardan sohbat gedir??? heyatda olan??? Zahiri menasi budur????? Xahish edirem tevil elamiyin.))))))

ЛАББЕЙК ЙА ХУСЕЙН!!

www.youtube.com/watch?v=ebPCpKIL_cs&list=PL897F31D2FFF56549

#159 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 19 мая 2010 - 10:01

Tatar!

Layiq olsa idin cavab verərdim, amma sən həqiqətəndə layiq deyilsən.

#160 tatar.

tatar.

Amid – Brigadier General

• Murid
  • 3 058 сообщений

Отправлено 19 мая 2010 - 10:18

Tatar!

Demak siz meni bile bile tehgir edirsiz ki,siza burda reyting versinlar ve sualdan gacasiz???
Xahish edirem suala cavab verin
صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ فَهُمْ لاَ يَرْجِعُونَ -- Onlar kardilar laldilar kordular geri donmazlar.
Burda hansi kardan kordan ve karlardan sohbat gedir??? heyatda olan??? Zahiri menasi budur????? Xahish edirem tevil elamiyin.))))))

ЛАББЕЙК ЙА ХУСЕЙН!!

www.youtube.com/watch?v=ebPCpKIL_cs&list=PL897F31D2FFF56549

#161 Zerger

Zerger

• Murid
  • 200 сообщений

Отправлено 19 мая 2010 - 11:09

Tatar!

Demak siz meni bile bile tehgir edirsiz ki,siza burda reyting versinlar ve sualdan gacasiz???

Əziz Tatar qardaşim

o körpə belə suallara cavab verə bilməz axi.
Gərək deyəki,bu kəlmələrdə Allahin muradi başqadi.
Allahin muradi başqadir demək isə.Allah məcaz işlədib deməkdi.

indi bu biçarə,aciz qul,sənə necə cavab versin?
Gərəkdirki söhbətdən qaçsin.Axi özun yaxşi bilirsen,bunlarda qaçmag,həm keçmiş sələflərində(uhud döyuşu),həmdə indiki Şeyxlerində(hənbəli yeni Abu ibrahim,Efendi.) var,yeni dinlərində sunnətdi bu.

Baxiram yollara.....

#162 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 19 мая 2010 - 13:03

Zəbur!

Yazmısan ki, "Səndən bir xahişim var. İnşəAllah yerə salmazsan! Sən məcaz deyəndə nə başa düşürsən??"

Xaişividə yerinə yetirim qoy arada incilik qalmasın. Tərifini yazmaqla kifayətlənirəm.

Ay sağ ol! İndi cavab ver:

Əl ləfzinin ma vuziə ləhusu ( ما وضع له) nədir.

Özün yazmısan ki, Məcaz sözün ma vuzie lehusundan (həqiqi mənası) qeyri menada işlənməyinə deyirlər.
Əhsən! İndi cavab ver görək "ƏL" ləfzinin "ma vuziə ləhusu" nədir. Sözün haa sözün. Özündə yazmısan ki, sözün (اللفظ)!! Yəqin ki başa düşürsən nə deyirəm! Bax bir dənə söz var ona deyirlər :"Əl" -bu sözün ma vuziə ləhusunu yaz!
Bunu yaz! Sən demiş mən sağ sən səlamat))))

Сообщение отредактировал Zəbur: 19 мая 2010 - 13:04

#163 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 19 мая 2010 - 16:10

Bismillah
Salam Aleykum!

"[/u]Ibni Qüteybe deyib ki, menanin bu cür olmasi caizdir:"Onlari qüdret ve qüvvetimizle yaratmishiq. Cünki emel etmede qüvvet ve qüdret eldedir."El" lefzi burada istiaredir ve vezini (istinadini) qüdret ve qüvvet menasina deyishir. Bu ise mecazdir ereblerde. Menanin bu cür (mecazi) olmasina ehtimali bu herf ( "el" lefzi) verir. En dogrusunu ise Allah bilir."

İbni Qüteybənin bu sözləri öz kitabında dediyi yer:
"Təfsiru rəğibi Quran" səh 368 yasin surəsinin 71 ayəsinin təfsirində.

Görünür Zəburun məntiqindən çox deyilmiş ibn Qüteybənin məntiqi. Onun da məntiqi korlanıbmış!

Прикрепленные изображения

• kareb_0376.jpg

#164 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 19 мая 2010 - 23:54

Lap hesab edək ki sən deyəndir, “Mütəkəllim sözünün həqiqi mənası "danışan" deməkdir. "əl" sözünün həqiqi mənası "orqan,alət"! Orqan, Alət isə nöqsanlıqdır.

:)

Lap tutaq ki, nədi bəradər?! Bəyəm bu sözlərin başqa həqiqi mənası da var???

#165 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:10

:gizildish:

Lap tutaq ki, nədi bəradər?! Bəyəm bu sözlərin başqa həqiqi mənası da var???

Sübhənallah sən təkidlə demək istiyirsən ki Allah təala özünü nöqsanlıqla vəsf edib? Allahu Əkbar, "bu söz sənindir, ""əl" sözünün həqiqi mənası "orqan,alət"! Orqan, Alət isə nöqsanlıqdır." nəticə; Sən Allah təalanı özündən yaxşı tanıyırsan, bəlkə belə çıxmır? Yəni, Allah təala özünü bilmədən Nöqsanlaıqla vəsf edib, (Əuzu billəh)-amma sən Allahın bu sözünə düzəliş vermisən və demisən ki, "Allahın dediyi bu kəlmədə nöqsanlıq var, odur ki, biz mütləq bunu məcaza yozmalıyıq" Buda Rafizi əqidəsi. Kor kor gör gör. Sagol.

#166 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:12

Bismillah
Salam Aleykum!

"[/u]Ibni Qüteybe deyib ki, menanin bu cür olmasi caizdir:"Onlari qüdret ve qüvvetimizle yaratmishiq. Cünki emel etmede qüvvet ve qüdret eldedir."El" lefzi burada istiaredir ve vezini (istinadini) qüdret ve qüvvet menasina deyishir. Bu ise mecazdir ereblerde. Menanin bu cür (mecazi) olmasina ehtimali bu herf ( "el" lefzi) verir. En dogrusunu ise Allah bilir."

İbni Qüteybənin bu sözləri öz kitabında dediyi yer:
"Təfsiru rəğibi Quran" səh 368 yasin surəsinin 71 ayəsinin təfsirində.

Görünür Zəburun məntiqindən çox deyilmiş ibn Qüteybənin məntiqi. Onun da məntiqi korlanıbmış!

Sən özün istəmədin ki, mən səninlə bu bəhsləri edim, odur ki, bunların heç birinə cavab vermiyəcəm. Ziddiyatlıgıvı etiraf edərdin, keçərdik digər mövzulara.

#167 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:20

Zəbur!

Ay sağ ol! İndi cavab ver:

Əl ləfzinin ma vuziə ləhusu ( ما وضع له) nədir.

Özün yazmısan ki, Məcaz sözün ma vuzie lehusundan (həqiqi mənası) qeyri menada işlənməyinə deyirlər.
Əhsən! İndi cavab ver görək "ƏL" ləfzinin "ma vuziə ləhusu" nədir. Sözün haa sözün. Özündə yazmısan ki, sözün (اللفظ)!! Yəqin ki başa düşürsən nə deyirəm! Bax bir dənə söz var ona deyirlər :"Əl" -bu sözün ma vuziə ləhusunu yaz!
Bunu yaz! Sən demiş mən sağ sən səlamat))))

Qəribə ismarıc. Məgər mən məcburam ki "əl" ləfzinin "Mə vudiə ləhusunu" deyim? mən deyirəm məcaz yoxdur, amma sən mənə deyirsən ki, "əı" sözünün məcazını de. İndi mən sənə sual verim.

"Allah" kəlməsinin "Mə budiə ləhusu" nədir? həə deyə bilərsən? Sübhənallah bu zəlalətdir.

#168 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:23

Tatar!

Əziz Tatar qardaşim

o körpə belə suallara cavab verə bilməz axi.
Gərək deyəki,bu kəlmələrdə Allahin muradi başqadi.
Allahin muradi başqadir demək isə.Allah məcaz işlədib deməkdi.

indi bu biçarə,aciz qul,sənə necə cavab versin?
Gərəkdirki söhbətdən qaçsin.Axi özun yaxşi bilirsen,bunlarda qaçmag,həm keçmiş sələflərində(uhud döyuşu),həmdə indiki Şeyxlerində(hənbəli yeni Abu ibrahim,Efendi.) var,yeni dinlərində sunnətdi bu.

Təsəvvür et, Tatar, sən dediyin biçarə aciz qul ilə danışmaga layiq deyil.

#169 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:24

Qəribə ismarıc. Məgər mən məcburam ki "əl" ləfzinin "Mə vudiə ləhusunu" deyim? mən deyirəm məcaz yoxdur, amma sən mənə deyirsən ki, "əı" sözünün məcazını de. İndi mən sənə sual verim.

"Allah" kəlməsinin "Mə budiə ləhusu" nədir? həə deyə bilərsən? Sübhənallah bu zəlalətdir.

Ma vuzie lehu beyem mecazdir ay qardash??? Ma vuzie leh heqiqetdir mecaz yox, men de senden mecazi yox heqiqeti isteyirem. Yeni ma vuzie lehunu.. bir dene postu bele basha dushmusense, gor menim o boyda yazilarimi ne cur basha dushmusen.... Ne ise...

#170 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:30

Əlbəttə əgər kəlimə cəhətindən soruşursansa deyə bilərəm... Bəyəm Allah ləfzini xirdalamaq hansı kökdən əmələ gəlib filandan danışmaq zəlalətdir??? Qəribəsən ə!! Sənin bütün postların boyu səhvin elə bu olub. Sifət ilə, Zat ilə, kəliməni qarışdırırsan..... Nə bilim... Allah köməyin olsun

#171 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:32

Sübhənallah sən təkidlə demək istiyirsən ki Allah təala özünü nöqsanlıqla vəsf edib? Allahu Əkbar, "bu söz sənindir, ""əl" sözünün həqiqi mənası "orqan,alət"! Orqan, Alət isə nöqsanlıqdır." nəticə; Sən Allah təalanı özündən yaxşı tanıyırsan, bəlkə belə çıxmır? Yəni, Allah təala özünü bilmədən Nöqsanlaıqla vəsf edib, (Əuzu billəh)-amma sən Allahın bu sözünə düzəliş vermisən və demisən ki, "Allahın dediyi bu kəlmədə nöqsanlıq var, odur ki, biz mütləq bunu məcaza yozmalıyıq" Buda Rafizi əqidəsi. Kor kor gör gör. Sagol.

Bu cür məntiqsiz nəticələrivə isə postlarımda cavab vermişəm... Yenə də sifəti qatdın , lüğətə.....

#172 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:39

Məcazı ümumiyyətlə qəbul etmirsənsə gəl bu mövzuya:
http://313news.net/f...816

#173 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:50

Əlbəttə əgər kəlimə cəhətindən soruşursansa deyə bilərəm... Bəyəm Allah ləfzini xirdalamaq hansı kökdən əmələ gəlib filandan danışmaq zəlalətdir??? Qəribəsən ə!! Sənin bütün postların boyu səhvin elə bu olub. Sifət ilə, Zat ilə, kəliməni qarışdırırsan..... Nə bilim... Allah köməyin olsun

Kəlmə cəhətdən soruşmuram, həqiqət tərəfdən soruşuram. Yəni, Allahın özü. Məgər "əl"-in həqiqi mənası nöqsan deyil? bax eləcədə Allah sözünün həqiqi mənasını "mə vudiə ləhlə"- izah elə.

#174 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:51

Etiraf et gəlim.

#175 Zerger

Zerger

• Murid
  • 200 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:52

1 ayda curəti(və yaxud elmi) çatib əl sözunun ma vuziə ləhu-sunu deyə bilməyen aciz,məncə məcaz mövzusuna nəinki girər,hətta forumdan qaçar.Zəbur qardaş,sən gərək bu uşagi belə sixmazdin.Day foruma gəlib,girsin başqa mövzularda kopi paste eləsin,Offtopeləsin. :gizildish:
Baxiram yollara.....

#176 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:55

Kəlmə cəhətdən soruşmuram, həqiqət tərəfdən soruşuram. Yəni, Allahın özü. Məgər "əl"-in həqiqi mənası nöqsan deyil? bax eləcədə Allah sözünün həqiqi mənasını "mə vudiə ləhlə"- izah elə.

Yenə də vurdun aləmi bir-birinə!!! Nəyin həqiqətini soruşursan kəlimənin, ya Allahın mahiyyətini (nəuzu billah)?!

#177 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:56

Etiraf et gəlim.

Bax elə məntiqsizliyin burda görünür. Səm gəlib o mövzuda mənə sübut eləsən ki, quranda məcaz yoxdur. Onda mənim dilim olmaz danışmağa ki, el lefzi mecazda işlənib

Сообщение отредактировал Zəbur: 20 мая 2010 - 12:56

#178 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:58

Bu cür məntiqsiz nəticələrivə isə postlarımda cavab vermişəm... Yenə də sifəti qatdın , lüğətə.....

Harda cavab vermisən? Yaz ki, filan postunda cavab vermisən. Sənə görə "əı"-in həqiqi mənası nöqsandır, bu "əl"-i isə Allah təala işlədib. Deməli nəticə nə olur?????????? Həə de görüm sən buna harda cavab vermisən? Cavab verib nə demisən?

Yazmısan

"Yenə də sifəti qatdın , lüğətə....."

cavab; Nə sifət nə lügət? Ay bala başa düşürsən, mən deyirəm ki, Allah quranda "Yəd" deyib, sənə görə isə Allahınb dediyi "yəd"-in həqiqi mənası nöqsanlıqdır, deməli Allah təala özünü nöqsanlıqla vəsf edib. Burda məgər başqa bir şey var? Mən hələm səndən buna dəlildə istəmirəm, mən sənə desəm ki, mənə dəlil gətiur görüm Sifəti lügətə qatmaq və ya Sifəti lügətə qatmamaq necə olur? sən mənə dəlil gətirə biləcəksən? əlbətdə yox. Sən nə danışırsan? Bu elementar bir şetydir, Allah "yəd" deyib, yəni nöqsan deyib, sən isə bunu düzəltmisən (Əuzu biulləh). Burda nəsə ikinci bir məna var ki?

#179 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:59

Sən elə elə ki, orqan və alət Əl ləfzinin həqiqi mənasından çıxsın amma Əl ləfzi ma vuziə ləhusunda yəni həqiqi mənasında qalsın.... Bunu eliyə bilərsən___
))))))) Bu da sənin ziddiyyatlarından biri

#180 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 20 мая 2010 - 12:59

1 ayda curəti(və yaxud elmi) çatib əl sözunun ma vuziə ləhu-sunu deyə bilməyen aciz,məncə məcaz mövzusuna nəinki girər,hətta forumdan qaçar.Zəbur qardaş,sən gərək bu uşagi belə sixmazdin.Day foruma gəlib,girsin başqa mövzularda kopi paste eləsin,Offtopeləsin. :gizildish:

Məcbur etmə ki, deyim orta da nəlik eləmə.

Количество пользователей, читающих эту тему: 3

0 пользователей, 3 гостей, 0 скрытых пользователей

Рейтинг@Mail.ru