Aburza qardaş! Əhli sünnənin "Nəhcül-bəlağə" kitabına etimad etməməsinin səbəbi, yalnız,onun sənədsiz rəvayət edilməsi deyildir. Həm də, bu kitabda bəzi, ziddiyətli məqamların olmasıdır. Belə ki, bu kitabı oxuyan hər bir kəs, orada olan ziddiyətlərin şahidi ola bilər. Məsələn, Əli bin Əbu Talib (ra) kitabın bir yerində deyir ki, xəlifə mən olmalıydım, onu qəsb etdilər. Başqa bir yerdə isə, deyir ki, camaat necə, Əbu Bəkrə, Ömərə və Osmana (ranhum) necə biət etmişdirsə, mənə də o cür biət edib və ya başqa bir yerdə, Əliyə (ra) Osman (ra) şəhid edildikdən sonra, xəlifə olmaq təklif edildikdə, deyir ki, mənim sizə vəzir olmağım, əmir olmağımdan daha xeyirlidir. Və s. Bunlar yalnız, bəzi misallardır. Belə ziddiyyətlər çoxdur. Mənbələrini uzun olmasın deyə yazmadım, amma, ehtiyac olsa, onu da yazaram.
Siz imamın sözlərini başa düşməmisizsə bu o demək deyil ki, orada ziddiyyət var. Sizin məntinizlə getsən bu cür ziddiyyətlərin Quranda da olmasını iddia etmək olar.
Məsələn, Əli bin Əbu Talib (ra) kitabın bir yerində deyir ki, xəlifə mən olmalıydım, onu qəsb etdilər. Başqa bir yerdə isə, deyir ki, camaat necə, Əbu Bəkrə, Ömərə və Osmana (ranhum) necə biət etmişdirsə, mənə də o cür biət edib
Siz bu xütbəni oxumusuz? Oxumamısız axı. O bu sözləri kimə deyir? O bu sözləri Müaviyyəyə (l) deyir. İmam deyir ki,
"Dediz ki, Əbu Bəkri ümmət seçib və ona beyət etdiz. Sonra o Öməri təyin etdi və Siz ona beyət etdiz. Sonra o 6 nəfərdən şura yaraddı və Osmanı xəlifə etdilər və Siz ona beyət etdiz. Sonra da bu ümmət mənim yanıma gəlib məni xəlifə seçdilər. Məni də əvvəlki xəlifələr kimi xilafətə seçiblərsə niyə onlara beyət edirsən, mənə isə yox?!"
irdən elə bilərsiz ki, imam burda xəlifələrə haqq qazandırır, xeyr. O sadəcə Müaviyyənin (l) məntiqi ilə danışır.
Əliyə (ra) Osman (ra) şəhid edildikdən sonra, xəlifə olmaq təklif edildikdə, deyir ki, mənim sizə vəzir olmağım, əmir olmağımdan daha xeyirlidir.
Burda da heç bir ziddiyyət yoxdur. Ümmət nəhayət ki, başa düşdü ki, Əli (ə) haqq xəlifədir və Osmanın ölümündən sonra onun yanına getdilər. Amma Əli (ə) o şəraiti anlayaraq əvvəlcədən onlara xəbərdarlıq etdi ki, o əvvəlki xəlifələrin səhvlərinə cavabdeh deyil. Əvvəlki xəlifələr xilafəti elə bərbad vəziyyətə salmışdılar ki, o vəziyyətdən çıxmaq çox çətin idi. Həm də Aişə bir tərəfdən Bəsrəyə gedib ordu yığmışdı. Ümmət isə adəti üzrə hər bir balaca səhvə görə xəlifəni ittiham edir. Buna görə də Əli (ə) onlara dedi ki, "Mənim haqqımı əlimdən alanda Siz haqda idiz? Niyə susurduz? İndi də gəlmisiz ki, bi9zə kömək et." İmam onların qabağında şərt qoydu və sonra xəlifəliyi qəbul etdi. Onun sözlərinin haqq olmasını tarix göstərir. Əvvəlki xəlifələrin fəaliyyti nəticəsində Müaviyyə kimisi hakimiyyətə çatdı və az qaldı ki, islamı məhv etsin.
Əhli sünnənin "Nəhcül-bəlağə" kitabına etimad etməməsinin səbəbi, yalnız,onun sənədsiz rəvayət edilməsi deyildir.
Sizin göründüyü kimi heç bir biliyiniz yoxdur. Nəhcül-bəlağada yer alan bütün xəbərlərin sənədləri yerindədir. Sadəcə o kitabı (hədisləri, məktubları və xütbələri) toplayan bu kitabda sənədləri qeyd etməyib. Amma digər alimləriniz bütün o kitabda mövcud olan xəbərlərin sənədlərini gətiriblər və onların səhih olmalarını da asanca sübut edirlər.
Sizin isə o kitaba etimad etməməniz şəxsiqərəzliyinizdəndir. Bu kitab axı imam Əlinin (ə) xübtə və məktublarından ibarətdir. O xütbə və məktublardan ki, Sizin hörmət etdiyiniz xəlifələr, Müaviyyə və s. arşı yazılıb/deyilib və onların ayıblarını açıb.