Es salamu aleykum. 3munafiqin (ebumekr omer osman) Mesumlar e.s.terefinden lenetlenmesi haqda bizim menbelerde hedis var? Bilen qardawlar cavablandirsin.
Salam aleykum qardaş. Sənin verdiyin sualın cavabına yaxın bir cavab tapdım. Onu qoyuram.BİSMİLLAHİR RAHMANİR RAHİM
HAMD OLSUN ALEMLERİN RABBİNE
VE SELAM OLSUN MEVLAMIZ MUHAMMEDE VE TERTEMİZ EHLİ BEYTİNE
budan sonra… başta Nebi s.a.a’in vasisi imam Ali a.s olmak üzere hidayet imamlarının Kureyş kralları hakkındaki görüşlerini belgeli bir şekilde, sahih senedler ile ortaya koymaya devam ediyoruz. Bu çalışmamızda inşaAllah hidayet imamlarından imam Bakır a.s’ın ilk iki Kureyş kralı hakkındaki beyanıı sizlere aktaracağız.
Şii ve sünnilerin güvenilirliği hususunda ittifak etmiş oldukları Sikatul İslam (İslam’ın güvenci) Şeyh Kuleyni r.a Ehli Beyt a.s mektebinin ilim hazinesi olan “el-Kafi”de şöyle rivayet etmektedir:
محمد بن يحيى، عن أحمد بن محمد، عن الحسن بن محبوب، عن هشام بن سالم، عن زرارة قال: قلت لابي جعفر (عليه السلام): أخبرني عن معرفة الامام منكم واجبة على جميع الخلق؟ فقال: إن الله عزوجل بعث محمدا (صلى الله عليه وآله) إلى الناس أجمعين رسولا و حجة لله على جميع خلقه في أرضه، فمن آمن بالله وبمحمد رسول الله واتبعه وصدقه فإن معرفة الامام منا واجبة عليه، ومن لم يؤمن بالله وبرسوله ولم يتبعه ولم يصدقه ويعرف حقهما فكيف يجب عليه معرفة الامام وهو لا يؤمن بالله ورسوله ويعرف حقهما؟! قال: قلت: فما تقول فيمن يؤمن بالله ورسوله ويصدق رسوله في جميع ما أنزل الله، يجب على اولئك حق معرفتكم؟ قال: نعم أليس هؤلاء يعرفون فلانا وفلانا قلت: بلى، قال: أترى أن الله هو الذي أوقع في قلوبهم معرفة هؤلاء؟ والله ما أوقع ذلك في قلوبهم إلا الشيطان، لا والله ما ألهم المؤمنين حقنا إلا اله عزوجل
…Zurare şöyle rivayet etmiştir: Ebu Cafer (imam Bakır a.s)‘a dedim ki: Siz Ehl-i Beyt’ten olan imamı tanımanın bütün kullara vacip olup olmadığını, bana haber ver. Buyurdu ki: «Allah Azze ve Celle, Muhammed s.a.a’yi bütün insanlara Resul ve yeryüzündeki bütün kullara bir hüccet olarak göndermiştir. Allah’a ve Allah’ın Resulü Muhammed’e iman eden, ona tabi olan ve onu tasdik edenlerin, biz Ehl-i Beyt imamlarını tanıması da zorunludur. Allah’a ve Resulüne inanmayan, Resule tabi olmayan, onu tasdik etmeyen, Allah ve Resulünün haklarını bilmeyen bir kimseye, imamı tanımak nasıl zorunlu olabilir ki? Her şeyden önce Allah’ı ve Resulünü tanımıyor, onların üzerindeki haklarını bilmiyor.» Dedim ki: Allah’a ve Resulüne inanan, Resule inen bütün vahiyleri tasdik eden kimsenin siz Ehl-i Beyt imamlarını tanıması zorunlu mudur? Dedi ki: «Evet.» sonra şöyle dedi. «Acaba işte şunlar, falan (Ebu Bekir)’i ve falan (Ömer)’i tanımıyorlar mı?» dedim ki: “Evet tanıyorlar.” Dedi ki: «Sence onları tanıma duygusunu içlerine Allah mı ilham etti? Hayır, Allah’a yemin ederim ki şeytandan başkası bu duyguyu onların yüreklerine ilham etmedi. Hayır, Allah’a yemin ederim ki, biz Ehl-i Beyt’in hakkını Allah’tan başkası, mü’minlerin kalplerine ilham etmez.»
Kuleyni r.a, “el-Kafi”, 1/180-181, hadis 3hadisimizin tüm ravileri güvenilir ve isnadı muttasıldır. inşaAllah şimdi hadisin senedinde yer alan raviler hakkında rical kitaplarından bilgi vereceğiz:
Muhammed b. Yahya r.a (محمد بن يحيى): hadisimizin ilk ravisi ve Kuleyni r.a’ın şeyhlerindendir. Necaşi r.a onun biografisinde şu bilgileri vermektedir:
محمد بن يحيى أبو جعفر العطار القمي ، شيخ أصحابنا في زمانه ، ثقة ، عين ، كثير الحديث
Muhammed b. Yahya, Ebu Cafer el-Attar el-Kummi, kendi zamanında ashabımızın şeyhi, sika (güvenilir), seçkin, çok hadis duyup rivayet edendir.
Necaşi r.a, “Rical”, sayfa 353, 946-cı raviAhmed b. Muhammed r.a (أحمد بن محمد): hadisimizin ikinci ravisi ve iki imamın Hz. Cevad ve Hz. Hadi a.s’ın ashabındandır, “Ricali Berki” adı ile meşhur olan rical ve “Mehasin” adlı hadis kitabının müellifidir. Her iki kitabı bize ulaşmıştır, Necaşi r.a onun hakkında diyor ki:
أحمد بن محمد بن خالد بن عبد الرحمن بن محمد بن علي البرقي أبو جعفر أصله كوفي
Ahmed b. Muhammed b. Halid b. Abdurrahman b. Muhammed b. Ali el-Berki, Ebu Cafer, aslen Kufeli’dir.
وكان ثقة في نفسه
güvenilirdir.
Necaşi r.a, “Rical”, sayfa 76, 182-ci raviHasan b. Mahbub r.a (الحسن بن محبوب): hadisimizin üçüncü ravisi ve iki imamın Hz. Kazım ve Hz. Rıza a.s’ın ashabındandır, güvenilir bir ravidir. Şeyh Tusi r.a onun hakkında diyor ki:
الحسن بن محبوب السراد، ويقال له: الزراد، ويكنى أبا علي، مولى بجيلة، كوفي، ثقة
Hasan b. Mahbub es-Serrad, ez-Zerrad da denilmiştir. künyesi Ebu Ali’dir, Kufeli, sika (güvenilir)‘dir.
Şeyh Tusi r.a, “Fihrist”, sayfa 96, 162-ci raviHişam b. Salim r.a (هشام بن سالم): hadisimizin dördüncü ravisi ve iki imamın Hz. Sadık ve Hz. Kazım a.s’ın ashabındandır, Necaşi r.a onun hakkında diyor ki:
هشام بن سالم الجواليقي مولى بشر بن مروان أبو الحكم ، كان من سبي الجوزجان ، روى عن أبي عبد الله وأبي الحسن عليهما السلام ، ثقة ثقة
Hişam b. Salim el-Cevaliki, Bişr b. Mervanın mevalisi, Ebu Hakem, Ebu Abdullah (imam Sadık a.s) ve Ebul Hasan (imam Kazım a.s)‘dan rivayet etmiştir, sika (güvenilir)‘dir.
Necaşi r.a, “Rical”, sayfa 434, 1165-ci raviZürare r.a (زرارة): hadisimizin beşinci ravisi ve iki imamın Hz. Bakır ve Hz. Sadık a.s’ın ashabındandır. Necaşi r.a onun hakkında diyor ki:
زرارة بن أعين بن سنسن
Zürare b. Ayun b. Sensen
شيخ أصحابنا في زمانه ومتقدمهم
kendi zamanında mutekaddim ashabımızın Şeyhidir.
Necaşi r.a, “Rical”, sayfa 175, 463-cü ravimənbə :
Velayet