Перейти к содержимому

Фотография

Şiələrə suallar

• Закрытая тема Тема закрыта
Сообщений в теме: 2322

#91 zz79

zz79

Raqib – Seargeant

• Ibtidai
  • 164 сообщений

Отправлено 15 августа 2008 - 23:34

لَا تَجِدُ قَوْماً يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ يُوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَوْ كَانُوا آبَاءهُمْ أَوْ أَبْنَاءهُمْ أَوْ إِخْوَانَهُمْ أَوْ عَشِيرَتَهُمْ أُوْلَئِكَ كَتَبَ فِي قُلُوبِهِمُ الْإِيمَانَ وَأَيَّدَهُم بِرُوحٍ مِّنْهُ وَيُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ أُوْلَئِكَ حِزْبُ اللَّهِ أَلَا إِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْمُفْلِحُونَ .
58:22

men shia sozu ile demishdim,hizb sozu ile yox...

Ay qardaş, sənin məqsədin nədir? Ümumiyyətlə sənin sualın nədir?

...Сообщение #55...

#92 zz79

zz79

Raqib – Seargeant

• Ibtidai
  • 164 сообщений

Отправлено 16 августа 2008 - 00:47

zz79

burda sohbet shia(firge menasinda) sozunden gedir.bele misal,shia sozunun bu menasi ile,qurannan getire bilersen mi?

Sene «shia» sozunun menalari barede melumat verildi ve buna analoji olaraq «ummet» ve «aima» sozleri barede de misal getirildi. Ey bende, qardinivin agrisi nedir? Cavabi mene bellidir - savadsizliq. Misal uchun, «salat» sozu tercumede ne demekdir? Heh, sen hardan bilesen ne demekdir. «Salat» sozu «dua» kimi tercume olunur. Demeli Allah Teala bize dua etmeyi emr edib ve bu bize kifayetdir. Bele chixir senin mentiqinden? Onda gel namaz qilmayaq, sadece dua edek, chunki bu soz terminoloji baximdan «dua» kimi tercume olunur. Indi basha dushursen terminoloqiya ne demekdir? Chetin basha dushersen. Shiesinden tutmush, sunnisine kimi hami basha dushdu, amma sen - selefi...

men sorushurdum ki,sizi gorxudmur ki,shia sozu quranda Peygember(s.a.s) ummetinin menfi insanlari uchun ishlenir.ya he,ya yox,sohbeti uzadmag ehtiyac yoxdur

«Ahli-Sunna val Camaat» mezheb adi deyil.bu egide adidir ki,quranda emr olunur:

7:158De: "Ey insanlar! Şübhəsiz ki, mən sizin hamınız üçün Allahın elçisiyəm. Göylərin və yerin hökmranlığı Ona məxsusdur, Ondan başqa ilah yoxdur. O həm dirildir, həm də öldürür. Elə isə Allaha və Onun Elçisinə – yazıb-oxumaq bilməyən, həm də Allaha və Onun kəlmələrinə inanan peyğəmbərə iman gətirin. Onun ardınca gedin ki, bəlkə doğru yola yönələsiniz".

Mehz «Ahli-Sunne val Camaat» eqidesi hardan ortaya chixib? Hardan? Deyeceksen Peygember (s) adlandirib, deyecem yalan deyirsen, chunki bu anlayish Muaviyenin dovrunde yaranib. Basha dushursen? Muaviyenin! Sen Muaviyenin dovrunde yaranan eqidenin yolu ile get. Oldu?

Elmive berekellah. Peygemberin (s) ardinca getmek nedir? Onun yolu ile getmek ve emrlerine itaet etmek. Onu emrlerine itaet etmek nedir? Qurani Kerim ve Ahli-Beytden yapishmaq . Bizim mektebimizin adi nedir? Ahli-Beyt mektebi. Sizin mektebinizin adi nedir? Duz tapdin - xulafe mektebi. Get xulafe mektebiynen. Get Henbeli fiqhiynen, get Shafei fiqhiynen, get Hanafi fiqhiynen, get Maliki fiqhiynen. Lap isteyirsense seni Elovset dayi ile tanish edim, onun fiqhiynen get. Oldu?

beyem Ahli-Beyt Sunna ehli olmayiblar?Ahli-Beytden bashga hech kim hedis negl etmeyib?

Elovset dayi ile tanishlig sene bir xeyir vermyib,senin sehflerivi tekrar etmek istemirem

He, ne geder yadimdan chixmayib deyim ki, suallarima cavablari gozleyirem! Sen hele bilme ki, bosh-bosh yazilarnan sohbeti firlada bileceksen. Yox! Bu yazdiglarivi umumiyyete «delil» sayirsan?

suallarivi bir yadima sal gorum...

#93 al-Fath

al-Fath

Amid – Brigadier General

• Naib
  • 3 239 сообщений

Отправлено 16 августа 2008 - 23:23

إِنَّ الَّذِينَ فَرَّقُواْ دِينَهُمْ وَكَانُواْ شِيَعاً لَّسْتَ مِنْهُمْ فِي شَيْءٍ إِنَّمَا أَمْرُهُمْ إِلَى اللّهِ ثُمَّ يُنَبِّئُهُم بِمَا كَانُواْ يَفْعَلُونَ .6.159

6:159Ты не имеешь никакого отношения к тем, которые раскололи свою религию и разделились на секты. Их дело находится у Аллаха, и позднее Он сообщит им о том, что они совершали.

6:159Dinlərini parзalayıb firqə-firqə olanlarla sənin heз bir əlaqən yoxdur. Onların işi Allaha aiddir. Sonra (Allah) onlara etdikləri əməllər barədə xəbər verəcəkdir.

то,что в этом аяте слово "ши^а" применяется к людям,которые не имеют ни какого отношения к Пророку(с.а.с),вас не тревожит?

Allah yalançıya lənət elasin!
O ayənin təfsirinə baxın, görün alimlərinizdən hasnı bu kəlməni şiələrə aid edib? Görün tərcüməçilərdən hansı bunu şiə kimi tərcümə edib? Mən Sizə quranda çox şiə sözünü göstərə bilərəm, amma onların heç biri müasir şiəyə aid deyil, onlar qrup, təriqət və s. deməkdir ki, bunlar Sizə də aid ola bilər.
Əgər belədirsə, onda bu ayəyədə nəzər edin:

وَإِنَّ مِنشِيعَتِهِ لَإِبْرَاهِيمَ

37:83 Həqiqətən, İbrahim də onun (Nuhun) şiələrindən idi.

Bildiyiniz kimi bizim peyğəmbər İbrahimin (ə) dinindədir. İbrahim (ə) isə Quranın dediyi kimi Nuh (ə) şiəsidir. Deməli Mühəmməd (ə) də İbrahimin (ə) şiəsidir. İndi Siz getirdiyiniz ayəni bu peyğəmbərlərə də aid edirsiz?

burda sohbet peygemberlikden gedir,yani İbrahim(a.s) Nuh(a.s) kimi peygember idi ve hemen missiyani davam etdirirdi.burdaki mena size aid deyil

6:159-da shie sozu firge kimi tercume olunur.ve siz ozuvuze shie dedikde faktiki olarag ozuvuzu firge kimi adlandirirsiz

Mən yazımın əvvəlində Sizə yazdım ki,
O ayənin təfsirinə baxın, görün alimlərinizdən hasnı bu kəlməni şiələrə aid edib? Görün tərcüməçilərdən hansı bunu şiə kimi tərcümə edib?
Niyə təfsirə baxmadan əmin edirsiz ki, bu ayələr şiə təriqəti haqdadır? Görünür Siz havadan, Qurana istədiyiniz təfsiri verirsiz!

Burada bir sözün ayrı-ayrı mənalarından söz gedir. Necə ki, Quranda imamlar haqda yazılır (zəlalət imamları).

Mən gətirdiyim ayənin (37:83) harasında yazılıb ki, İbrahim Nuh kimi peyğəmbərdir? Orada açıq-aydın yazılıb ki, İbrahim Nuhun ardıcılı, tərəftarıdır! onun kimi peyğəmbər yox!

Mənə Siz gətirdiyiniz və mənim gətirdiyim ayələrin Sizin iradınızı sübüt edən təfsirlərini gətirin! Əks halda Siz sadəcə YALANÇISIZ!

Пархаю как бабочка , жалю как пчела (Мухамед Али)

#94 JAFAR

JAFAR

Raid – Major

• Emir
  • 1 496 сообщений

Отправлено 17 августа 2008 - 00:22

Deyirem sohbete bax e. Bele mentiqsiz sohbet hele gormemishdim. Adam bilmir, gulsun yoxsa aglasin. Qoy sonda bir aye getirim ki, «qarinlari agrayan» kesler ozlerine gelsinler. «Shia» sozu Qurani Kerimin bashqa bir yerinde de ishlenib.

(Musa) şehere ehalisi xebersizken (günorta istirahet vaxtı) girdi. Orada iki neferin vuruşduğunu gördü. Onlardan biri öz adamlarından (SHIA) (yehudilerden), digeri ise düşmenlerinden (qibtilerden) idi. (Musanın) adamlarından olan kes düşmenine qarşı ondan imdad istedi. Musa onu (eli, yaxud esası ile) vurub öldürdü ve dedi: “Bu, Şeytan emelindendir. Heqiqeten, o, açıq-aşkar bir düşmendir, (insanı haqq yoldan) azdırandır!” (28:15)

He, indi Musanin (a) bu terefdari peygember olub (s)? Musanin (s) sehabelerinden olan bu insan firqe davamchisi olub? Musanin (s) shiesi olmaq firqe ile getmek demekdir (neuzu billah!)? Bir-az mentiqiniz ishlese gorersiniz ki, «Shia» sozu Qurani Kerimde insanlara shamil olunanda mehz «terefdar» kimi ishlenir. Terefdar! Biz Peygemberin (s) ve onun Ahli Beytinin (a) shiesiyik (terefdari)!

İmam Mehdi (ə.f): "Yer üzü heç vaxt höccətsiz qalmayacaq. İstər o höccət gizli olsun, istər - aşkar."
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

#95 JAFAR

JAFAR

Raid – Major

• Emir
  • 1 496 сообщений

Отправлено 17 августа 2008 - 00:28

men sorushurdum ki,sizi gorxudmur ki,shia sozu quranda Peygember(s.a.s) ummetinin menfi insanlari uchun ishlenir.ya he,ya yox,sohbeti uzadmag ehtiyac yoxdur

Sen menim canim, bu mentiqsiz suallari hardan chixardirsan? Yaxshi, sen qorxmursan Qurani Kerimde ki «imam» sozu zelalet ehline shamil olunur? Hech olmasa Allah xatir, mentiqivi bir-az ishletde! Dord sehifedir ushaq oyunu oynayirsan. Sadece «sunni damarin» tutub ve haqqa bash eymek istemirsen. Qiragdan tekebbur, chox aydin shekilde gosenir. Oxuyan bunu gorur ve ona gore hamini bu movzunu oxumaga chagiriram! ;)

İmam Mehdi (ə.f): "Yer üzü heç vaxt höccətsiz qalmayacaq. İstər o höccət gizli olsun, istər - aşkar."

#96 zz79

zz79

Raqib – Seargeant

• Ibtidai
  • 164 сообщений

Отправлено 17 августа 2008 - 16:29

O ayənin təfsirinə baxın, görün alimlərinizdən hasnı bu kəlməni şiələrə aid edib? Görün tərcüməçilərdən hansı bunu şiə kimi tərcümə edib?
Niyə təfsirə baxmadan əmin edirsiz ki, bu ayələr şiə təriqəti haqdadır? Görünür Siz havadan, Qurana istədiyiniz təfsiri verirsiz!

men demirem ki,bu aye sizin meshebinize aid olunur.siz ozunuze shia deyirsiz,quranda bu kelme Peygember(s.a.s) ummetini bolen insanlara aid olunur.men size sual verirem ki,o,kelme ile ozunuzu adlandirmagdan gorxmursunuz?

Burada bir sözün ayrı-ayrı mənalarından söz gedir. Necə ki, Quranda imamlar haqda yazılır (zəlalət imamları).

Mən gətirdiyim ayənin (37:83) harasında yazılıb ki, İbrahim Nuh kimi peyğəmbərdir? Orada açıq-aydın yazılıb ki, İbrahim Nuhun ardıcılı, tərəftarıdır! onun kimi peyğəmbər yox!

Mənə Siz gətirdiyiniz və mənim gətirdiyim ayələrin Sizin iradınızı sübüt edən təfsirlərini gətirin! Əks halda Siz sadəcə YALANÇISIZ![/font][/size]

37:83. Поистине, Ибрахим (Авраам) был из последователей Нуха, призывая людей к единобожию и вере в Аллаха.
Аль-Мунтахаб фи тафсир аль-Куран аль-Карим

#97 zz79

zz79

Raqib – Seargeant

• Ibtidai
  • 164 сообщений

Отправлено 17 августа 2008 - 16:39

Deyirem sohbete bax e. Bele mentiqsiz sohbet hele gormemishdim. Adam bilmir, gulsun yoxsa aglasin. Qoy sonda bir aye getirim ki, «qarinlari agrayan» kesler ozlerine gelsinler. «Shia» sozu Qurani Kerimin bashqa bir yerinde de ishlenib.

(Musa) şehere ehalisi xebersizken (günorta istirahet vaxtı) girdi. Orada iki neferin vuruşduğunu gördü. Onlardan biri öz adamlarından (SHIA) (yehudilerden), digeri ise düşmenlerinden (qibtilerden) idi. (Musanın) adamlarından olan kes düşmenine qarşı ondan imdad istedi. Musa onu (eli, yaxud esası ile) vurub öldürdü ve dedi: “Bu, Şeytan emelindendir. Heqiqeten, o, açıq-aşkar bir düşmendir, (insanı haqq yoldan) azdırandır!” (28:15)

He, indi Musanin (a) bu terefdari peygember olub (s)? Musanin (s) sehabelerinden olan bu insan firqe davamchisi olub? Musanin (s) shiesi olmaq firqe ile getmek demekdir (neuzu billah!)? Bir-az mentiqiniz ishlese gorersiniz ki, «Shia» sozu Qurani Kerimde insanlara shamil olunanda mehz «terefdar» kimi ishlenir. Terefdar! Biz Peygemberin (s) ve onun Ahli Beytinin (a) shiesiyik (terefdari)!

yaxshi ki,ozun etiraf edirsen ki, «terefdar» demekdir.yani,hansisa terefin numayendesi.islami Peygember(s.a.s)-la birlikde kimse getirmeyib ki,deyesen "men -min terefdariyam".bu mentigsizdir!

#98 al-Fath

al-Fath

Amid – Brigadier General

• Naib
  • 3 239 сообщений

Отправлено 18 августа 2008 - 00:37

men demirem ki,bu aye sizin meshebinize aid olunur.siz ozunuze shia deyirsiz,quranda bu kelme Peygember(s.a.s) ummetini bolen insanlara aid olunur.men size sual verirem ki,o,kelme ile ozunuzu adlandirmagdan gorxmursunuz?

Yenə də yalan deyirsiz, çünki Quranda həmçinin şiə sözü həqiqi müsəlmanlara deyilir (Nuhun şiəsi (37:83) və Musanın şiəsi (28:15))
Şiə - ardıcıl, tərəfdar deməkdir və onun kimin tərəfdarı olmağı cənnət və ya cəhənnəm əhli olduğunu müəyyən edir. Sözün özü heç bir rol oynamır.
Siz özünüz də şiəsiz, Ömərin, Müaviyyənin və s. şiələri.
Siz yenə də mənim sualıma caab vermədiz:
Sizin alimlərinizdən hasnı bu kəlməni şiələrə aid edib? Görün tərcüməçilərdən hansı bunu şiə kimi tərcümə edib?
Bu onu təsdiqləyir ki, Siz hava əhlisiz və elmnizi kitablardan yox, havadan alırsız!

Mənə Siz gətirdiyiniz və mənim gətirdiyim ayələrin Sizin iradınızı sübüt edən təfsirlərini gətirin! Əks halda Siz sadəcə YALANÇISIZ!

37:83. Поистине, Ибрахим (Авраам) был из последователей Нуха, призывая людей к единобожию и вере в Аллаха.

Bu onu göstərir ki, Siz rus dilini pis bilirsiz, çünki yazdığınız mənim yazdığımla eynidir!

Поистине, Ибрахим (Авраам) был из последователей Нуха, призывая людей к единобожию и вере в Аллаха.
Поистине, Ибрахим (Авраам) был из шиитов Нуха, призывая людей к единобожию и вере в Аллаха.

#99 nardarani

nardarani

Mulazzim Awwal – 1st lieutenant

• Murid
  • 590 сообщений

Отправлено 18 августа 2008 - 10:37

"Biharul-ənvar" 110 cildədir və uydurma, zəif hədisləri kifayət qədərdir. Amma çox mötəbər hədislər də çoxdur.
Mən araşdıraram da, taparam da nə qədər hədis var. Tapsam şiəliyi haqq sayacaqsan? Yoxsa mənim vaxtımı niyə alırsan? Sənə nümunə göstərildi kafidir.

qardaş bəyəm nə isə mən 5 yaşlı uşaq deyiləm ki bir ikidənə hədis ilə əqidəmi dəyişim.Elmi bəhslərdə isə belə şeylər qəbul olnmur "mən tapsam şiyəliyi qəbul edərsən" və sair.Qardaş əgər elə hədislər varsa buyur göstər.Namaz haqqında olan hədislər sizdə mütəvatir həddə qədər olmalıdır.Daha durub 2 dənə hədis ilə əhli sünnənin namazını batil bilmək gülünc məsələdir :)

Bəzən iki yox hələ bir hədisdə kifayət edir ki, insan əqidəsuini dəyişsin. Yetərki həmin vahid xəbər səhih olsun. Bundan əlavə bu sözləri Əhli-sünnə nümayəndəsinin deməsi mənə daha qəribə gəlir. Məgər siz deyilsiniz bir səhih hədislə Quran ayəsinin nəsx olunmasını qəbul edən?
Bədr əd-Din Əbu Abdullah əz-Zərkaşi nəqlən deyir:

وأجاب الهندي عن أصل السؤال بأن التواتر شرط في القرآن المثبت بين الدفتين . أما المنسوخ فلا نسلم أن ذلك شرط فيه , بل يثبت بخبر الواحد

"əl-Hindi bu məsələnin əsli barədə cavab verərək dedi: "Təvatürlük əlimizdə mövcud olan və sabit olmuş Quran üçün şərtdir, lakin bunun mənsux barədə şərt olacağını isə qəbul etmirik, əksinə bu, vahid xəbərlə də sabit ola bilər."

"əl-Bəhr əl-Muhit", 5/255-256

«لبيــــــــك خــــــــامنئي »

#100 Omar

Omar

Muslim

• Emir
  • 1 140 сообщений

Отправлено 18 августа 2008 - 11:10

Nardarani kimə gəlirsən :) haçandan bir alimin sözü bütün məzhəbin adına yazılır?
Факты не перестают быть фактами, когда их игнорируют

#101 nardarani

nardarani

Mulazzim Awwal – 1st lieutenant

• Murid
  • 590 сообщений

Отправлено 18 августа 2008 - 13:30

Nardarani kimə gəlirsən :) haçandan bir alimin sözü bütün məzhəbin adına yazılır?

Ay balam bu nə söhbətdi edirsən? Demək istəyirsən ki, bu fikirdə yalnız bir aliminiz olub? Onda nəzərinə çatdırım ki, yalan deyirsən. Şafi məzhəbinin alimləri əhəd xəbərlə Quran ayəsinin nəsx olunmasına inanırlar. Məsələn, maliki alimləri bir dəfə belə süd əmməyin insanı məhrəm edəcəyini söyləyirlər və onlar şafilərə etiraz edərək Aişədən gələn rəvayətin əhəd xəbər olduğuna işarə edərək, Quranın əhəd xəbərlə sabit olmayacağını söyləyiblər, buna görə də Aişədən gələn beş dəfə süd əmmək barədəki hökmə tabe olmurlar. Bu barədə Muslimin şərhindən oxuya bilərsən! Süd əmmək məsələsində isə doğru olan Şafi məzhəbinin görüşüdür. bax: "əl-Umm", 7/236-237
Alimlər əlimizdə mövcud olan Quranın təsbit edilməsi üçün mütəvatir şərtini qoşurlar, lakin doğru görüşə görə nəsx barədə gələn xəbərlər üçün mütəvatir şərti yoxdur.

«لبيــــــــك خــــــــامنئي »

#102 JAFAR

JAFAR

Raid – Major

• Emir
  • 1 496 сообщений

Отправлено 18 августа 2008 - 13:35

yaxshi ki,ozun etiraf edirsen ki, «terefdar» demekdir.yani,hansisa terefin numayendesi.islami Peygember(s.a.s)-la birlikde kimse getirmeyib ki,deyesen "men -min terefdariyam".bu mentigsizdir!

Sen mentiqden danishirsan? Sen? :)

Ay kishi muselmanlar kimin terefdaridirlar? Kimin davamchilaridirlar? Duz tapdin, Peygemberin (s). Peygember (s) ozu defelernen buyurub ki, menden sonra Islamda onlarnan firqe yaranacaq (mehshur hedise esasen 73 firqe), amma onlardan biri - menim damachilarim ve terefdarlarim - cennetnen mujdelenecek. Ustelik, Peygember (s) bize konkret dustur saxlayib gedib ve buyurub ki, bunlardan yapishsaniz hech vaxt yolunuzu azmarsiniz. Biri Qurani Kerim, o birisi - Ahli Beyt (a). Ahli Beytin (a) davamchisi olmaq mentiqsizdir? Peygember (s) bize Ahli Beytin (a) davamchisi olmaq buyuranda -neuzu billah!- mentiqsiz bir ish gorub? Bir fikirlesh ne yazirsan.

Evvel «shia» sozune irad tutdun - Qurani Kerimnden cavabini aldin. Sonra dedin ki, bu peygemberlere xalisdir - onunda cavabin Qurani Kerimden aldin ve gordun ki, peygember «shiesi» olmaq mehz Qurani Kerimnen subut olunur. Sadace «barmaq qoymaga» yer axtarirsan, amma unutmursan ki, haqq terefe «barmaq qoymaq» isteyen her bir kese mutleq cavab var. Cavabi men vermirem, her sheyin cavabin Qurani Kerimde Allah Teala ozu verib. Bize sadace sitat getirmek qalir.

P.S. Birde mentiqden danishma. Dunen meschidde camaat helak olub. Get bir dua ele. Allah rehmet elesin!

#103 zz79

zz79

Raqib – Seargeant

• Ibtidai
  • 164 сообщений

Отправлено 20 августа 2008 - 21:58

Yenə də yalan deyirsiz, çünki Quranda həmçinin şiə sözü həqiqi müsəlmanlara deyilir (Nuhun şiəsi (37:83) və Musanın şiəsi (28:15))
Şiə - ardıcıl, tərəfdar deməkdir və onun kimin tərəfdarı olmağı cənnət və ya cəhənnəm əhli olduğunu müəyyən edir. Sözün özü heç bir rol oynamır.
Siz özünüz də şiəsiz, Ömərin, Müaviyyənin və s. şiələri.
Siz yenə də mənim sualıma caab vermədiz:
Sizin alimlərinizdən hasnı bu kəlməni şiələrə aid edib? Görün tərcüməçilərdən hansı bunu şiə kimi tərcümə edib?
Bu onu təsdiqləyir ki, Siz hava əhlisiz və elmnizi kitablardan yox, havadan alırsız!

Bu onu göstərir ki, Siz rus dilini pis bilirsiz, çünki yazdığınız mənim yazdığımla eynidir!

Поистине, Ибрахим (Авраам) был из последователей Нуха, призывая людей к единобожию и вере в Аллаха.
Поистине, Ибрахим (Авраам) был из шиитов Нуха, призывая людей к единобожию и вере в Аллаха.

verdiyim sual hansisa alimin fikri deyil ve men hansisa alimin adinnan danishmiram.bu,ozumde yaranan bir sualdi.men adi insanam,sehf de dushune bilerem,duz de.bunu arashdirmag uchun bu suali verirem.sualda yalan ola bilmez,yalan cavabda ola biler. "Peygember(s.a.s) shiesi" ve "Sunna ehli" eyni mena veren ifadelerdi.ve meni maraglandirir ki,"Peygember(s.a.s) shiesi" ve "Ali(r.a) shiesi" deyen insanlarin arasinda ne fergler var?

#104 zz79

zz79

Raqib – Seargeant

• Ibtidai
  • 164 сообщений

Отправлено 20 августа 2008 - 22:07

Ay kishi muselmanlar kimin terefdaridirlar? Kimin davamchilaridirlar? Duz tapdin, Peygemberin (s). Peygember (s) ozu defelernen buyurub ki, menden sonra Islamda onlarnan firqe yaranacaq (mehshur hedise esasen 73 firqe), amma onlardan biri - menim damachilarim ve terefdarlarim - cennetnen mujdelenecek. Ustelik, Peygember (s) bize konkret dustur saxlayib gedib ve buyurub ki, bunlardan yapishsaniz hech vaxt yolunuzu azmarsiniz. Biri Qurani Kerim, o birisi - Ahli Beyt (a). Ahli Beytin (a) davamchisi olmaq mentiqsizdir? Peygember (s) bize Ahli Beytin (a) davamchisi olmaq buyuranda -neuzu billah!- mentiqsiz bir ish gorub? Bir fikirlesh ne yazirsan.

Evvel «shia» sozune irad tutdun - Qurani Kerimnden cavabini aldin. Sonra dedin ki, bu peygemberlere xalisdir - onunda cavabin Qurani Kerimden aldin ve gordun ki, peygember «shiesi» olmaq mehz Qurani Kerimnen subut olunur. Sadace «barmaq qoymaga» yer axtarirsan, amma unutmursan ki, haqq terefe «barmaq qoymaq» isteyen her bir kese mutleq cavab var. Cavabi men vermirem, her sheyin cavabin Qurani Kerimde Allah Teala ozu verib. Bize sadace sitat getirmek qalir.

P.S. Birde mentiqden danishma. Dunen meschidde camaat helak olub. Get bir dua ele. Allah rehmet elesin!

sen deyirsen Ahli-beyt(r.a) davamchilari...beyem Ahli-beyt(r.a) Sunnaya riayet etmeyibler mi?men bu suali vermishdim amma cavab almadim...

#105 tatar

tatar

Mulazzim – lieutenant

• Murid
  • 360 сообщений

Отправлено 20 августа 2008 - 22:32

Б
sen deyirsen Ahli-beyt(r.a) davamchilari...beyem Ahli-beyt(r.a) Sunnaya riayet etmeyibler mi?men bu suali vermishdim amma cavab almadim...

Ахли бейт суннайа риайат едиб зулумкар йазида гаршы галхыб.
Я пёс у дверей Имама Али (А).

#106 al-Fath

al-Fath

Amid – Brigadier General

• Naib
  • 3 239 сообщений

Отправлено 21 августа 2008 - 00:36

verdiyim sual hansisa alimin fikri deyil ve men hansisa alimin adinnan danishmiram.bu,ozumde yaranan bir sualdi.men adi insanam,sehf de dushune bilerem,duz de.bunu arashdirmag uchun bu suali verirem.sualda yalan ola bilmez,yalan cavabda ola biler. "Peygember(s.a.s) shiesi" ve "Sunna ehli" eyni mena veren ifadelerdi.ve meni maraglandirir ki,"Peygember(s.a.s) shiesi" ve "Ali(r.a) shiesi" deyen insanlarin arasinda ne fergler var?

Sizin sualınız iki hissədən ibarətdir. Birinci hissəsində Siz iddia edirsiz ki, (əvvəl qeyd olunan ayələrdə) şiələrin peyğəmbərə heç bir aidiyyatı yoxdur (yəni onlar peyğəmbərin tərəftarları deyil). İkinci hissəsində isə artıq sual verərək soruşursuz ki, Sizi bu hal narahat etmir?
то,что в этом аяте слово "ши^а" применяется к людям,которые не имеют ни какого отношения к Пророку(с.а.с),вас не тревожит?
Mən də Sizdən bu iddianızı sübut etməyi xahiş etdim. Siz niyə belə fikirləşirsiz ki, o gətirdiyiniz ayələr biz şiələrə aiddir?
Mən axı Sizə yazdım ki, əgər belədirsə onda niyə Siz bu ayələri (Nuhun şiəsi (37:83) və Musanın şiəsi (28:15)) biz şiəyə aid etmirsiz?

Siz deyirsiz ki, öyrənmək üçün sual vermisiz! Mən Sizin sualınızaavab verərək yazmışam ki, şiə sözünün mənası çoxdur və gətirdiyiniz ayələrdə o sadəcə bir qrup insan, tayfa deməkdir. Sizin heç bir aliminiz, şiənin düşmən və kafir saydığı halda bu ayələri onlara aid etməyiblər! Amma Siz mənim bu cavabımdan da sonra öz iddianızı sübut etməyə çalışrdız!

Peyğəmbər şiəsi və Əli şiəsi bu eyni şeydir, çünki Əli peyğəmbərin şiəsi olub və ondan sonra ümmətin rəhbəri təyin edilib. Peyğəmbərin vəfatından sonra müsəlmanlar Əlinin (əhlibeytin) şiəsi oldular.

#107 al-Fath

al-Fath

Amid – Brigadier General

• Naib
  • 3 239 сообщений

Отправлено 21 августа 2008 - 00:39

Niyə ki, mən Sizə cavab vermişəm. Əhlibeyt özü sünnədir. Peyğəmbər bizə özündən sonra iki varis qoyub, Quran və əhlibeytini. Dini və şəriəti bunlardan öyrənmək lazımdır.

#108 vusal114

vusal114

Aqid – Colonel

• Emir
  • 2 429 сообщений

Отправлено 21 августа 2008 - 18:29

Niyə ki, mən Sizə cavab vermişəm. Əhlibeyt özü sünnədir. Peyğəmbər bizə özündən sonra iki varis qoyub, Quran və əhlibeytini. Dini və şəriəti bunlardan öyrənmək lazımdır.[/font][/size]

Hz.Ali(a) bele muselmanlara gore Muaviyye(l) ile iwini axira catdira bilmedi de. o mel`un Quran sehifelerini nizeye yerlewdirende Imamin(a) destesindekiler biz Quranla vuruwa bilmerik deyende, eyni sozu Hz.Ali(a) onlara dedi. men daniwan Quranam. amma bezilerine bu soz hec vaxt catmayacaq.

اللهم عجل لولیک الفرج واحفظ قائدنا الخامنه ای

#109 zz79

zz79

Raqib – Seargeant

• Ibtidai
  • 164 сообщений

Отправлено 24 августа 2008 - 15:08

Niyə ki, mən Sizə cavab vermişəm. Əhlibeyt özü sünnədir. Peyğəmbər bizə özündən sonra iki varis qoyub, Quran və əhlibeytini. Dini və şəriəti bunlardan öyrənmək lazımdır.[/font][/size]

...yani,Ahli-beytin(r.a) da heyati Sunna sayilir?

#110 vusal114

vusal114

Aqid – Colonel

• Emir
  • 2 429 сообщений

Отправлено 24 августа 2008 - 15:11

Onlarin(a) emeeleri ve dedikleri sunnedir.

#111 zz79

zz79

Raqib – Seargeant

• Ibtidai
  • 164 сообщений

Отправлено 24 августа 2008 - 15:13

...yani,Ahli-beyte(r.a) de vehy gelib? :lol:

#112 vusal114

vusal114

Aqid – Colonel

• Emir
  • 2 429 сообщений

Отправлено 24 августа 2008 - 15:16

bunu anlamaq bu qeder cetindir ya anlamaq istemirsiz? yeni onlar neyi etmek olar neyi olmazi daha duzgun bilirler.

#113 zz79

zz79

Raqib – Seargeant

• Ibtidai
  • 164 сообщений

Отправлено 24 августа 2008 - 15:32

bunu anlamaq bu qeder cetindir ya anlamaq istemirsiz? yeni onlar neyi etmek olar neyi olmazi daha duzgun bilirler.

bu bashga mesele.

ele ola bilerdi ki Peygember(s.a.s) nese desin ya nese etsin ve Ahli-beytden(r.a) yaninda hech kes olmasin?

#114 vusal114

vusal114

Aqid – Colonel

• Emir
  • 2 429 сообщений

Отправлено 24 августа 2008 - 15:45

ele ola bilerdi ki Peygember(s.a.s) nese desin ya nese etsin ve Ahli-beytden(r.a) yaninda hech kes olmasin?

beli mumkundur. ve olub da. amma bu o demek deyil ki, dine aidiyyati olan hemin meseleden onlarin xeberi olmayib. cunki, Peyqember(s) bize buyurub ki,

Suneni tirmizi - BÖLÜM: 32 - EHLI BEYTIN HAYATINDAN KESITLER - hedis№3788- Zeyd b. Erkâm (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Ben size bir şey bırakacağım ki buna sarıldığınızda benden sonra asla sapıklığa düşmezsiniz bu şeylerin ikisini de birbirinden büyüktür. Gökten yere uzanan bir ip gibi olan ilahi nizam olan Allah’ın ki,tabı ve yakınlarım, ehli beytim. Bu iki şey kıyamet günü havuz başında bana gelinceye kadar asla birbirinden ayrılmayacaklardır. Bu iki şey hakkında bana nasıl uyacağınıza dikkat ediniz.”

#115 zz79

zz79

Raqib – Seargeant

• Ibtidai
  • 164 сообщений

Отправлено 24 августа 2008 - 15:58

beli mumkundur. ve olub da. amma bu o demek deyil ki, dine aidiyyati olan hemin meseleden onlarin xeberi olmayib. cunki, Peyqember(s) bize buyurub ki,

Suneni tirmizi - BÖLÜM: 32 - EHLI BEYTIN HAYATINDAN KESITLER - hedis№3788- Zeyd b. Erkâm (r.a.)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Ben size bir şey bırakacağım ki buna sarıldığınızda benden sonra asla sapıklığa düşmezsiniz bu şeylerin ikisini de birbirinden büyüktür. Gökten yere uzanan bir ip gibi olan ilahi nizam olan Allah’ın ki,tabı ve yakınlarım, ehli beytim. Bu iki şey kıyamet günü havuz başında bana gelinceye kadar asla birbirinden ayrılmayacaklardır. Bu iki şey hakkında bana nasıl uyacağınıza dikkat ediniz.”

hansi yollarla onlara xeber chatib?

#116 vusal114

vusal114

Aqid – Colonel

• Emir
  • 2 429 сообщений

Отправлено 24 августа 2008 - 16:06

eger Ehli Beyt(a) hansisa dini meseleden xebersiz olsaydilar, Resulellah(s) onlara uymaqi bize tapwirmazdi.

yene Tirmizinin Suneninde amma Alinin(a) ozellikleri bolumunde

3722- Abdurrahman b. Abdullah b. Amr b. Hind el Hubelî (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ali şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.)’e sorduğum zaman bana cevap verirdi. Sustuğum zaman da benimle söze başlardı.

3726- Cabir (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Taif vakasında Rasûlullah (s.a.v.), Ali’yi çağırdı. Onunla baş başa konuştu. Bubun üzerine Müslümanlar Rasûlullah (s.a.v.)’in amcasının oğluyla baş başa konuşması uzadı dediler. Rasûlullah (s.a.v.) de şöyle buyurdu: “Gizli konuşmayı ben istemedim. Allah emir buyurdu.”

#117 zz79

zz79

Raqib – Seargeant

• Ibtidai
  • 164 сообщений

Отправлено 25 августа 2008 - 09:56

eger Ehli Beyt(a) hansisa dini meseleden xebersiz olsaydilar, Resulellah(s) onlara uymaqi bize tapwirmazdi.

yene Tirmizinin Suneninde amma Alinin(a) ozellikleri bolumunde

3722- Abdurrahman b. Abdullah b. Amr b. Hind el Hubelî (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ali şöyle demiştir: Rasûlullah (s.a.v.)’e sorduğum zaman bana cevap verirdi. Sustuğum zaman da benimle söze başlardı.

3726- Cabir (r.a.)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Taif vakasında Rasûlullah (s.a.v.), Ali’yi çağırdı. Onunla baş başa konuştu. Bubun üzerine Müslümanlar Rasûlullah (s.a.v.)’in amcasının oğluyla baş başa konuşması uzadı dediler. Rasûlullah (s.a.v.) de şöyle buyurdu: “Gizli konuşmayı ben istemedim. Allah emir buyurdu.”

bu,menim sualima cavab deyil

#118 vusal114

vusal114

Aqid – Colonel

• Emir
  • 2 429 сообщений

Отправлено 25 августа 2008 - 16:38

bu,menim sualima cavab deyil

cvb texminen ne cur olmali idi?

#119 al-Fath

al-Fath

Amid – Brigadier General

• Naib
  • 3 239 сообщений

Отправлено 25 августа 2008 - 18:15

Hansı yolla peyğəmbərdən 100 il sonra yaşayan Əbu Hənifəyə xəbərlər çatıb?
Ümumiyyətlə Siz hansı xəbərlərdən danışırsız, TV-də gördüyümüz şok xəbərlərdən? Əhli-beyt islamı, Quranı və şəriəti peyğəmbər kimi bilirdilər. Məhz buna görə peyğəmbər deyir ki, dini əhli-beytdən öyrənin, Allahı əhli-beytlə yada salın (tanıyın)! Əhli-beyt peyğəmbərdən sonra bu ümmətin ağası-imamı idi və ümmət ona tabe olmalı idi (amma olmadı).

#120 JAFAR

JAFAR

Raid – Major

• Emir
  • 1 496 сообщений

Отправлено 26 августа 2008 - 01:09

Allah Teala Qurani Kerimi ve Ahli Beyti (a) bir meqamda tutur. Ikisini en agir emanet («Seqeleyn») adlandirir. Bunu anlamaq lazimdir. Ne geder ki Ahli Beyte (a) qarshi biganelik olacaq, o vaxta geder Islam ummetinde qarshidurmalar davam edecek. Peygember (s) vehdete gelmek uchun ve parchalanmamaq uchun Qurana ve Ahli-Beyte (a) sarilmagi buyurmushdur.

Cabir ibni Ebdullah el-Ensari neql edir ki, hezret Peyğember (s) buyurmuşdur:

«Ey camaat! Mәn sizin aranızda elә bir şey qoyub gedirәm ki, onlara tabe olsaz, heç vaxt yolunuzu azmayacaqsınız: Allahın kitabı vә mәnim Әhli-beytim»

El-Camius-Sehih (Suneni Termezi), 5 /662, hedis /3786
Yenabiul-meveddet, 4-cü bab, 1/37 ve s

Teberani «Möcemul-ovset» kitabında ibn Hacerden nəql etmişdir:

«Peyğemberin (s) ömrünün son anlarında söylediyi sözler bunlar idi: Menden sonra Ehli-Beytimin (hüquqlarını) riayet edin.»

Süyuti «Ehyaul-meyyit» (seh-20),
Teberani «el-Ovset»,
Heysemi «Möcemüz-zevaid» (9-cu culd, seh-163),
İbn Hecer «es-Sevaiqul-muhriqe»de (seh-90)

Gor hech Peygemberden (s) sonra Ahli-Beyte (a): Aliye (a), Fatimeye (sa), Hesene (a), Huseyne (a) hormet qoyuldu? Yazziqlar olsun.

Количество пользователей, читающих эту тему: 3

0 пользователей, 3 гостей, 0 скрытых пользователей

Рейтинг@Mail.ru