usullidin ümümən imamlarnan sizin uyudrduğunuz usiliddinən seçilir.
ancaq mövzu bu deyil.
mövzu budur ki, Allah şirki bağışdayacaq bir insana ki, peyğəmbər, imam, görməyib! rəsul s.ə.v. və imamların aşağıdakı sözlərindən aydın olacaq Allah cahillik üzündən şirk edəni bağışdamaycaq.
Bismillah,birinci nağılı yaxşı yazmısan,amma nağıl ki,nağıl!!Allahı tanımayan birisi təhlükə anında Allaha hardan çağırsın???Gülməlidir eee,tovhiddən zərrə qədər də anlayışı olmayan iki daşın arasında Allaha hardan dua edecək!!Cənnəti Allahın vasitəsiz insana başa salması fikri çooox gülməlidir.Adam var Allahı varlılğından xəbəri yoxdur,qaldı ki,cənnət-cəhənnəm..
P.S sənə neçə dəfə dedim,amma duxun çatmadı deməyə??Ay insan,furuddində kimə iqtida edirsən????Hansı hədis/tarix kitablarını qəbul edirsən???Əqidəni niyə gizlədirsən??De görək
kənan və 3 rəngli həyatYƏNİ elə bir şey əqidə də yoxdur ki, insan Allahı tanımasın.
aşağıda yazdıqlarımdan özüvüzdə şahid olacaqsız ki,
insan,yaradılışının səbəbini unudsa belə,ona ya Allah özü bu dünyada ,xəbərdalıq həmdə xatırladır, edir,bu dünyada,ya da kı,peyğəmbər və onun ardıcıları ilə, sadəcə olaraq
cahil müşrüklərə xatırlanır və xıbırdalıq edilir.
mənim əqidəm elə imamların əqidəsindədir !yəni tovhid elə bir şeydir ki, evvəl necə idi,axıracan elə qalır.və qəlblər tək bir qəlb kimi birləşir mənəvi cəhətdən...
deməli deyirsən ki,
tovhiddən zərrə qədər də anlayışı olmayan iki daşın arasında Allaha hardan dua edecək!!
deməli qayıdırıq söhbətin əvvəlinə.
ümümən əraf 172,173 ci ayəsində,Allah bütün insanları yaratdı,və səndəndə,məndəndə,ehli beyt alimlərindəndə,abu cahildəndə,firondanda,yəni əvvəldən qiyamət gününəcən nə adəm övladı,qadınlı ,kişi olaraq dünyaya gələcək,Allah onlarən hamısından bu sözü aldı !və onlarda,bizdə, bax bunu dedik
O zaman Rəbbin Âdemoğullarından, onların belleri-dən soylarını almış və "Mən sizin Rəbbiniz deyiləmmi?" deyərək onları özlərinə şahid tutmuşdu da, onlar da: Bəli, Rəbbimizsən!” – deyə cavab vermişdilər. (Belə bir şahidliyin səbəbi) qiyamət günü: “Biz bundan qafil idik”........deməyin; Izah edilmək istənən budur: Biz Adəm oğullarının bellerine soylarını alaraq onları özlərinə şahid saxladıq. Onlar da bizim Rabliğimizi tanıdılar. Beləcə qiyamət günü bizə qarşı qarşıya süre bilecekleri heç bir səbəbləri qalmadı. Əgər biz bunu etməsəydik, yəni Adəm oğullarının fərdlərini bellərdən aldıqdan sonra hər birini şahid tutmasaydık və bu şahid tutmaq işini kökündən laqeyd etmeseydiler də Âdemoğullarından heç bir kimsə özünə və Allahın Rəbbi olduğuna şahid olmayıb bu barədə məlumat sahibi olmasaydı, o zaman qiyamət günü hamısı dünyada bizim rabbligimizdən xəbərdar olmadıqları səbəbini irəli süreceklerdi.Xəbərsiz olan adam da nə öhdəçilikli sayıla bilər və nə məsul tutula bilər. Məhz "Qiyamət günü, 'Biz bundan qafil idik.' deməyin deyə ... " ifadəsinin mənası budur
daha sonra imamlar bu haqqda deyir
Yenə eyni əsərdə verilən məlumata görə, Abdullah ibn Sinan belə deyər: İmam Cəfər Sadiğə (ə.s.), "Allahın yaratışına (fitrətinə) ki, insanları ona görə yaratmışdır." [Rum, 30] ayəsindəki fitrətin nə olduğunu soruşdum, mənə belə cavab verdi: "Bu fitrət əlbəttə, islamdır. Allah insanlardan söz aldıqda onları tövhid inancı üzərinə yaratdı. Mömin, kafir ayrımı etmədən onlara, 'Mən sizin Rəbbiniz deyiləmmi?' deyə soruşdu. " [C. 2, s.12, h: 2]Tefsir'ül-Ayyâşî'de verilən məlumata görə, Rıfaa belə deyər: İmam Cəfər Sadiğə (ə.s.), "Bir zaman Rəbbin Âdemoğullarından, onların bellerine soylarını almışdı." ayəsinin mənasını soruşdum. Mənə belə cavab verdi: "Bəli, insanların Allaha qarşı irəli sürebilecekleri heç bir səbəbləri yoxdur." Sonra əlini yumarak, "Söz alma günündə onları bu şəkildə almışdı." dedi.
Tefsir'ül-Kummî'de müəllifin atasına, onun İbn Əbi Umeyrə söykənərək verdikləri məlumata görə İbn Miskan belə deyər: İmam Cəfər Sadiğə (ə.s.), "Bir zaman Rəbbin Âdemoğullarından, onların bellerine soylarını almış və 'Mən sizin Rəbbiniz deyiləmmi ? 'deyərək onları özlərinə şahid tutmuşdu da, onlar da, 'Bəli, şahidik.'demişdilər. " ayəsində izah hadisənin gözlər qarşısında reallaşıb reallaşmadığını soruşdum. İmam mənə bu cavabı verdi: "Bəli, gözlər qarşısında reallaşdı. Allah ilə əlaqədar məlumat sabit oldu, lakin insanlar o səhnəni unutdular. Amma gələcəkdə onu hatırlayacaklar. Əgər bu hadisə olmasaydı, heç kim yaradıcısını və ruzisini verəni bilməzdi. Burda heç kim yaradıcını bilməzdi sözü, mömünlər qəsd olunur,
Yəni insanlar 2 cürdür,
1 ci Allahı ancaq ruzi verən, yerin göyün sahibi kimi tanıyır bunuynan kifayətlənir, və dünyanı Allaha şərik qoşmağa başdayır, yəni haqqı axtarmır.
2. ci növ insalar isə,
Allahı həm dünyada ruzi verən,oğul uşaq verən,yeri göyü yaradan kimi,
Həmdə axırət baxımından tanıyır,hər şeyi hökmü altında saxlayan,
əbədi əzab verən .və əbədi rəhmət bəxş edən kimi tanıyır,
və kimsə axirətə inanmırsa onlarıda da rədd eləyir qəlbindən.bax bu cür insanlardan Allah razıdır.buna quranda özüvüz şahidi ola bilərsiz.burda imamın Allahı tanımazdı, bilməzdi sözünü ,2 ci növ insanlar haqqında çəkir,məs bu insanlara demək olarki,Allahı tanıyır, bilir ! yoxsa ki,ruzi verənin,yeri göyü tək Allah olduğuna inanmaqnan insan,hələ də küfürdən canını qurtarmır.gərək Allaha axirət baxımından iman gətirsin.
Yenə Tefsir'ül-Ayyâşî'de verilən məlumata görə, Əbu Basar belə deyər: "Mən sizin Rəbbiniz deyiləmmi?" ifadəsi ilə əlaqədar olaraq İmam Cəfər Sadiğə (ə.s.), "Bu suala dilləri ilə bilərmi cavab verdilər?" deyə soruşdum. İmam mənə belə cavab verdi: "Bəli, ürəkləri ilə də söylədilər." Eyham-m'a, "Onlar o gün harada idilər?"deyə soruşdum. Mənə bu cavabı verdi: "Allah onları yetinebileceği bir xüsusiyyətdə yaratmışdı."
əl-Kafidə verilən məlumata görə, Əli b. İbrahim atasından, atası İbn Əbi Umeyrdən, o İbn Uzeyne'den, o da Zürare'den belə dediyini nəql edir: "İmam Məhəmməd Musa (ə.s.), 'Allaha şərik koşmaksızın onun Hanifler olun.' [66] ayəsinin mənasını soruşdum. Mənə, 'Həniflik, Allahın insanların yaratışına əsas olan fitrətinin nəticəsidir. Allahın yaratış dəyişməz. Allah insanları Onu biləcək xüsusiyyətdə yaratdı.' dedi. "
"Arxasından İmam, 'O zaman Rəbbin Âdemoğullarından, onların bellerine soylarını almış və' Mən sizin Rəbbiniz deyiləmmi? 'deyərək özlərinə şahid tutmuşdu da, onlar da, 'Bəli, şahidik.'demişdilər. ' ayəsinin mənasını soruşdum. Mənə, 'Allah Adəmin qiyamət gününə qədər gələcək olan nəsilini belindən çıxardı. Onlar zərrələr kimi çıxdılar. Allah onlara özünü tanıtdı və(qəlb gözü ilə) göstərdi. Bu hadisə olmasaydı, heç kim Rəbbini bilmeyecekti.' cavabını verdi. "
"İmam sözlərinə belə davam etdi: Peyğəmbərimiz, 'Hər doğulan uşaq fitrət üzrə doğar.' buyurur. Yəni Uca Allahın yaradıcısı olduğu şüuru ilə doğular. Bu ayədə buyurulduğu kimi: "Əgər onlardan özlərini kimin yaratdığını soruşsan sənə Allahın yaratdığını deyirlər." [67] [c. 2, s.12, h: 3]
İmam, sözlərinə belə davam etdi: "Özündən söz alınan hər şey sərt bir kayadan da olsa mütləq dünyaya çıxacaq." [Füru-i Kafi, c. 5, s.504, h: 4]
Imam sadiq dedi””--Allah-taala Həzrət Adəm əleyhissalamı yaratdığı gündən Qiyamətə qədər yer üzü heç vaxt hüccətsiz olmamış və olmayacaqdır. İstər zahiri və aşkar hüccət olsun, istərsə də qeybdə və gizlində olan hüccət. Əgər yer üzündə ilahi bir hüccət olmasa, Allaha sitayiş olunmaz”
Bihərul -Ənvar,c 52,səh.92Burda da imam sadiq buyurur ki, insanı(yəni səni,məni...) Allah əvvəldən tovhiddə yaratmasına baxmayaraq, yenə də Allahın mərhəmətinin bir əlamətidir ki, insana yer üzündə də hüccətsiz buraxmır ,yəni tovhidə,təmizdənməyə gedən yolu göstərir,
və ya insan tovhidədirsə, olanların yəqinliyini daha da gücləndirir. Yəni ümümən yer üzündə Allahın qəlblərə hüccəti bir mərhəmətidir ! siz isə deyirsiz ki, biz bu hüccəti görmədik ! ancaq qiyamət günü, bunu boynuvuza alacaqsız, şahiddik edəcəksiz
Ümümən bu boyda hədisləri gətirməyimdə məqsəd,nə cür, necə oldu, Allah belə etdi., deməyin ,və birdə özüvüzü indi sirkələyin, ört basdır etdiyivizi indi üzə çıxardın.
Yaradılışıvızın səbəbini Allahdan soruşun !