Перейти к содержимому

Фотография

Şiə mə`budunun sifətləri

• Авторизуйтесь для ответа в теме
Сообщений в теме: 450

#271 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 01 июня 2010 - 15:33

Bismillah
Salam olsun həqq əhlinə!

QARDASH!
Nə tez bezdin? Sənin bu suallarına dəfələrlə cavab verib izah etmişəm.

Çünki "əlin" ləfzi həqiqisinin mənası nöqsandır. Allah həmin ifadəni istiarə (məcazın bir növü) olaraq işlədib.. Ona görə də Allahın bu sözünün ifadə etdiyi sifət tam kamal və nöqsansızdır.. Sən isə bunu qəbul etməməklə iki dənə ziddiyyata düşmüş olursan. Birincisi budur ki, "Əlin" ləfzi həqiqisinin mənasını inkar etməklə ona yenə ləfzi həqiqi deyirsən bu ziddiyyatliqdir. İkincisi isə "əlin" ləfzi həqiqisinin mənasini Allaha nisbət edirsən və deyirsən ki, nöqsan deyil. Halbuki, Əlin ləfzi həqiqisinin mənası nöqsandır...

Allah biriyle ("El") QURANDA MECAZ SENETINI ortaya qoyub! Mecaz da ki, ma vuzie lehden xaric olmusha deyirler. "El" lefzinin MECAZI MENASININ IFADE ETDIYI HEQIQET Allahin sifetidir, ve kamaldir elbette ki. MEcazi menasinin ifade etdiyi heqiqet- bilirsen ne demekdir?? Sene her bir sheyi herf beherf basha salmaliyam? Yeni meselen, yuxarida vurdugum misallarda ki, "Kelle" demishdim. Hemin lefzin ifade etdiyi mecazi menanin heqiqeti "COX BILIKLI" demekdir. Men de "El" lefzinin mecazi menasinin ifade etdiyi heqiqeti Allaha nisbet tam kamal bir sifet qebul edirem.

"Əl" ləfzinin həqiqi mənası (ma vuziə ləhusu) Allah üçün nöqsandır.
Sən burda deyirsən : Deməli Allah özünü nöqsanlıqla vəsf edib?
Mən deyirəm: Xeyr! Əsla! Ayədən, ərəb bəlağətindən aydın olduğu kimi Allah həmin ləfzi məcaz olaraq işlədib. Kəlimənin məcaz olaraq işlənməsi isə , Onun nöqsanlıqla vəsf olunması demək deyil! Çünki, kəlimə bu zaman məcazi mənasının həqiqəti ilə Ona (c.c.) istinad edir. Çünki məcazda bu bir qanundur ki: Cümlədə məcaz işləndikdə həmin ləfzin özü (ma vuziə ləhusu) yox, onun ifadə etdiyi məna nisbət edir, vəsflənmişə yaxud istinad olunmuşa! Burdan da məlum olur ki, Allah təbarəkə və təala barədə "əllər" deyəndə onun məcazi mənası başa düşülür. Bu da Allah barədə nöqsan demək deyil. Ona görə də deyirik ki, Allah təala özünü nöqsanlıqla vəsf etmiyib... Bu ola bilməz....

Bax bunu dəfələrlə yazıb izah etmişəm.. Sən isə kor tutduğundan buraxmaz kimi, yapışmısan sən bu sözü dedin sən bu sözü dedin.. Halbu ki, bunu izah etmişəm....

Bax sənə bir az asan izah edim:
Mən deyirəm ləfz məcazidir. Sən deyirsən yox həqiqətdir. Ona görə də mən deyən sözləri sən ləfzin həqiqətdə işlənməsi baxımından deyib belə bir qənaətə gəlirsən ki, mənim sözümdən belə çıxır ki, Allah özünü nöqsanlıqla vəsf edib..
Ona görə də burda bir məsələ həll olunmalıdır. O da budur ki, Allah təbarəkə və təalaya məcazi mənalı ləfz nisbət vermək olar ya yox?
Bunu muzakirə etmək üçünsə Əhzab 56 məsələsini ortaya qoymuşam.. Hələ ki, mənim dəlilim var ki, Allaha məcazi mənalı ləfz ilə nisbət vermək olar. Bu əsasdan da çıxış edib deyirəm ki, bu cür ayələrdə də şübhəsiz ləfz istiarədir yəni məcazdır.. İndi isə sən bunu batil etməlisən . Yəni mən gətirdiyim dəlili batil edərək sübut etməlisən ki, xeyr Allah təala quranda məcazi mənalı ləfz ilə özünə nisbət verməyib. Bununçün də mən gətirdiyim dəlili əsasən Əhzab 56 və digər ayələr məsələn QƏSƏS 88-də mən irəli sürdüyüm iddiayı batil edib deməlisən ki, yox belə deyil belədir. Bununla da hər şey həll olur....

Cənab QARDASH! Cavab verməyə sözün yoxdursa denən yoxdur. Day məntiqsiz yazılarından bezdim nədir? Sən mənim hansı yazımda məntiqsizliyi sübut etmisən? Və yaxdu hansı sualıma düz-əməlli cavab vermisən?
Yapışmısan elə sən deyirsən ki, Allah özünü nöqsanlıqla vəsf edib..
Demişəm yenə də deyirəm:
Allah təala özünü nöqsanlıqla vəsf etməyib. Əgər bir cümlədə məcaz olaraq söz işlənibsə deməli sözün məcazi mənasının ifadə etdiyi həqiqət başa düşülür. Bu isə nöqsanlığa dəlalət etmir.
Əgər mən desəydim "əl" ləfzinin həqiqi mənası nöqsandır və ayədə bütün sözlər öz həqiqi mənasında işlənib, onda deyə bilərdin ki, hə Zəbur məllim , sənin əqidən budur ki, Allah özünü nöqsanlıqla vəsf edib. Amma nəinki əqidə heç mənim sözümnən belə bir şey çıxmır.

Bununçün də Qurandan bəzi ayələri dəlil olaraq gətirdim ki, Allah təalaya məcazi mənalı ləfz nisbət verilib Quranda. Sən isə cavab vermədin bunlara. Əlavədir deyib üstündən keçdin...
Əl-qərəz Mənim əqidəm budur: Allah təbarəkə və təala Qurani-Kərimi ərəbcə nazil edib. Ona görə də Qurani-Kərimdə ərəb dilinin bəyan etmə gözəlliklərindən olan, məcaz , istiarə , kinayə, vəs. kimi sənətlər yaradıb. Ona görə də Allah təalanın ayələrini incələdikdə Ərəb dilinin bəyan prinsiplərini də nəzərə almaq lazımdır.

Сообщение отредактировал Zəbur: 01 июня 2010 - 15:35

نحن أبناء الدليل نميل اين يميل

#272 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 01 июня 2010 - 15:44

Quranda məcaz işlənibmi? Allaha məcazi mənalı ləfz nisbət edilibmi?
"Əllərimizlə yaratdığımızı görmürlərmi" ayəsindən məqsəd nədir?

Cavab:

AHZAB 56

إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ

"Doğrudan da, Allah və Onun mələkləri Peyğəmbərə xeyir-dua verirlər. "

Behsimiz bu ayede يُصَلُّونَ (Yusellune) kelimesi haqqindadir. Bu sözün kökü صلاة (Salet) kelimesidir. "Salet" kelimesinin ise heqiqi menasi "dua"dir. Dua ise "telebur-rehmet" (rehmet istemek kimdense) demekdir. Umumiyyetle bir lefz ücün 3 cür heqiqi mena ola biler:
1.Heqiqeti Lugevi
2.Heqiqeti ürfi (camaat arasinda lefzin heqiqi menasi)
3.Heqiqeti sheri

Indi ise "selat" sözünün bu üc bendde menalarina baxaq:
1.Heqiqeti lugevi- "dua" (rehmet istemek kimdense)
2.Heqiqeti urfi- Namaz
3.Heqiqeti sheri- Namaz

Indi ise, "selat" sözünün bu üc bendle elaqeder ayede verdiyi menalara baxaq:
1.Heqiqeti lugevi
"Allah ve onun Melekleri Nebiye dua edirler."
Meleklerin duasini basha düshdük! Bes Allah? Allah kime dua edir?? Allah kimden rehmet isteyir Nebi (s) ücün?

2.Heqiqeti urfi
ve
3.Heqiqeti sheri
"Allah ve onun Melekleri Nebiye namaz qilirlar"
Sherhe ehtiyac yoxdur. Menanin sehv olmasi ortadadir.

Demeli, "selat" sözünün heqiqi menasini (ma vuzie lehu) ayede Allaha nisbet versek küfre düshmüsh olariq. Ona göre de deyirik:
"Yusellune" sözü Allah tebareke ve tealaya nisbet verilende "Rehmet göndermek" , Meleklere nisbet verilende ise "Rehtem istemek" menasina gelir. "Rehmet göndermek" ise "Selat" sözünün heqiqi menasindan (ma vuzie lehu) xaricdir. Demeli Allaha nisbetde lefzin menasini mecazi götürürük. Ve bu ayeden Allah tebareke ve tealanin bize melum olan heqiqi sifeti budur ki:
"Allah tebareke ve teala "Rehmet gönderendir.""
Indi QARDAW qardash! De görüm, bunu nece qebul edek? "Selat" sözünün heqiqi menasini Allaha nece nisbet edek?
Bir lefz iki heqiqi menani eyni anda ifade etmez. Bu batildir. Meselen "eyn" sözü. Bu sözün ereb dilinde heqiqi menalari coxdur. Mes: Göz, bulaq ve s. Bizde buna omonim deyirler. Yeni belaget ve fesahetden uzaqdir ki, bir cumlede lefzi-mushterek (omonim) sözü ishledesen ve bashqa-bashqa menalar niyyet etmish olasan. Meselen deyesen ki, "Men divana baxiram". Burda deye bilmezsen ki, menim bu sözden qesdim hem uzerinde oturulan divana baxmaqdir, hem de Füzulinin divanina. Bu batildir. El-qerez demeyim odur ki, bir lefzle iki heqiqet ifade edilmez cümlede. Ona göre de heqiqet birdir, ama verdiyi nisbetden asili olaraq "ma vuzie lehu"sunu (heqiqi menasini) deyishib mecaz ola biler.
DEMELI: BUNUNLA DA SÜBUT OLUNDU KI, ALLAH TEBAREKE VE TEALAYA MECAZI MENALI LEFZ ILE NISBET VERMEK OLAR.

Qayidaq yene "El" meselesine.
Yuxarida "El" lefzinin heqiqi menasini izah ederek, bildirdik ki, hemin heqiqi mena Allaha nisbetde küfrdür. Cünki "El"in heqiqi menasi üzv-orqan demekdir ki, insan bu üzvü ve orqani her hansi bir feli (ishi) heyata kecirerken istifade edir. Buna da "Alet" deyirler. Bu menanin ise Allah tebareke ve tealaya nisbet etmekde mümkünsüz , agila sigan bir shey olmadigini qeyd etdik. Nece deye bilerik ki, Allah tebareke ve teala "orqana, üzve ," sahibdir. Neuzu billah! Allaha penah!
Yasin suresinin 71ci ayesine diqqet edek:
أَوَلَمْ يَرَوْا أَنَّا خَلَقْنَا لَهُمْ مِمَّا عَمِلَتْ أَيْدِينَا أَنْعَامًا فَهُمْ لَهَا مَالِكُونَ

Məgər onlar görmürlər ki, (Biz) onlardan ötrü sahib olduqları mal-qaranı Öz əllərimizlə yaratmışıq? (tercume: Alixan Musayev)

Eger bu ayeden meqsed sirf Allahin eli olsaydi, camaat deye bilerdi ki, xeyir biz görmürük ki, Allah tebareke ve teala bizim mal-qaramizi öz elleri ile yaradib. Meger bunu gören var?? Kimse görübmü ki, Allah tebareke ve teala insanlarin sahib olduqlari mal-qarani öz elleri ile yaradib?? Indi ise bu ayeden QARDAW qardashimiza bir sual verirem:
MEGER ALLAH TEBAREKE VE TEALA BILMDIRDIMI KI, INSANLAR MAL-QARANI ONUN ELLERI ILE YARANDIGINI GÖRMÜYÜB?
Bu ayenin özü qeti shekilde delildir ki, Allah tebareke ve tealanin "Öz ellerimle" ifadesinden meqsedi Onun (c.c.) sonsuz qüdrete sahib olmasidir. Niye? Ayeye diqqet etsek görerik ki, Camaatin görmelerinden istenilen shey Allahin elleri ile yaratmasi yox qudreti ile yaratmasidir. Cünki agil sahibleri neinki mal-qara dunyada canli-cansiz her sheye diqqetle baxanda Allah tebareke ve tealanin sonsuz qüdretini görmüsh olur. Yeni, meselen, adice bir qushun nece bir hikmet ve qüdretle yaradilmish olmasini görmek mümkündür. Elece de mal-qaranin da nece bir qüdretle yaradilmish olmasini görmek mümkündür. Amma Onu Allahin "elleri ile" yaradilmish olmasini görmek ise mümkün deyil. Eger desek ki, bu ayeden meqsed heqiqi menada Allahin elleridir. Onda Allah tebareke ve tealaya mentiqsiz danishan sifetini vermish olariq. Allaha penah! Cünki ayeden de göründüyü Allah tebareke ve teala mal-qaranin onun elleri ile yox, qüdreti ile yaradilmasinin görülmeyini isteyir. Eger elleri ile yaradilmasinin görülmesini isteseydi bu shey ki, mümkün deyil. Biz hardan göre bilerik ki, Allah teala bunlari elleri-ile yaradib. Xahish edirem yazmish oldugum bu abzasi diqqetle oxuyun ve fikirleshin! Heqiqeti derk edeceksiniz!
Hemcinin lüget alimleri de, "El" lefzinin heqiqi menasindan (organ, üzv) elave istiare ve mecaz yolu ile diger menalar vermelerini de deyerler. Onlardan meselen:"Qüdret, güc, nemet ve s."
Meselen Erebler deyerler: "Senin bu ishde iki elin yoxdur." Bu söz her cür gücü ve nemeti inkar eden mübaligeli bir ifadedir. Meselen bizde de deyirler: "Menim bu ishde elim yoxdur" -Yeni menim bu ishe hec cure qarishacagim, hec bir elaqem yoxdur.
Ona göre de her bir dilin edebi gözelliyi sayilan, mecaz , istiare, kinaye ve s. ereb dilinde de vardir. Ve Allah tebareke ve teala sheir edebiyyatinin inkishaf elediyi bir dövrde Peygemberimize (s) möcüze olaraq gönderdiyi Quran da hec shubhesiz ki, bu cür edebi gözelliklerle zengindir!
Ona göre de Allah tebareke ve teala buyurub:
إِنَّا أَنْزَلْنَاهُ قُرْآنًا عَرَبِيًّا لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ
"Həqiqətən, Biz onu ərəbcə Quran olaraq nazil etdik ki, başa düşə biləsiniz."
Diqqet edin Allah tebareke ve teala "biz onu erebce nazil etdik" buyurur. Ve diger terefden de qebul edirik ki, Quran hemcinin edebi möcüzedir. Burdan da melum olmurmu ki, Ereb dilinin edebi gözelliyi ve xüsüsiyyetlerinden olan mecaz, istiare, kinaye ve s Quranda da var. Axi Allah buyurur:" Biz onu erebce nazil etdik." Yeni bu kitab ereb dilinin xüsusiyyetindedir. Ereb diline xas olan mecaz , istiare kimi anlayishlari ise yuxarida izah etmishdik...

Eger biz Allah tebareke ve tealaya nisbet verilen her bir lefzi onun heqiqi menasinda basha düshsek, Allaha bir cox küfr menali sifetler nisbet vermish olariq.
Meselen:
صِبْغَةَ اللَّهِ ۖ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ صِبْغَةً
Ayenin herfi tercumesi beledir:
"Allahin rengi (boyasi)! Allahin renginden gözel rengi olan kimdir?"

Burda ne deyek? Allahin rengi var deyek neuzu billah??? Deyek ki, biz ayeni Allaha nisbet verilen lefzleri heqiqi menasinda qebul edirik. Demeli Allahin rengi var! Neuzu billah! Allaha penah!
Halbu ki, ayenin menasi beledir:
“Budur Allahın dini! Kimin dini Allahın dinindən daha doğru ola bilər?" Beqere 138. (tercüme Alixan Musayev)
Xeyir ola burda Alixan Musayev,"Sibge" kelimesinin menasini "din" olaraq götürüb?? Meger O kelimenin heqiqi menasi "dindir"??? Niye yazmiyib Allahin rengi?? Heee... Bax sizin mentiqiniz budur, QARDAW qardash!

Сообщение отредактировал Zəbur: 01 июня 2010 - 15:45

#273 tatar.

tatar.

Amid – Brigadier General

• Murid
  • 3 058 сообщений

Отправлено 03 июня 2010 - 08:24

Tatar!

Cahil.

Hegigi sozumdu. Siz salafileri, sunniler Turkiyadan, dagestandan, Suriyadan govurlar, O ki galdi shiyalara nese cavab vermak)))

ЛАББЕЙК ЙА ХУСЕЙН!!

www.youtube.com/watch?v=ebPCpKIL_cs&list=PL897F31D2FFF56549

#274 qardaw

qardaw

Raqib Awwal – Master Seargeant

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 03 июня 2010 - 15:16

Zəbur!

Yazmısan ki, “Nə tez bezdin? Sənin bu suallarına dəfələrlə cavab verib izah etmişəm.

Cavab: Haçan cavab vermisən? Nəyi izah etmisən? Cavab verib nə demisən? Demisən ki, ƏL-in həqiqi mənası nöqsan deyil? Bunu harda demisən? Ay bala mən söhbəti uzatmıram, çünki sənin konkret əqidən məlum olub. Sən etiqad edirsən ki, Allah təala qurani kərimdə sözlər işlədib, yəni quran Allah təala tərəfindən nazil olub. Sonra isə etiqad edirsən ki, Allah təalanın orda dediyi sözlərin bəziləri nöqsandır. Bəli, bunu sən deyirsən, məs; sənin etiqadın budur ki, Allah təala orda özünü “eşidən”, “görən”, “danışan” kimi vəsf edib, bu sözlərin həqiqi mənası isə kamaldır, amma mən Zəbur etiqad edirəm ki, Bunlara baxmayaraq etiqad edirəm ki, Allahın quranda dediyi elə sözləri var ki, bunların həqiqi mənası bir başa nöqsanlıga qaildir. Bu sənin danılmaz etiqadındır. Yəni, sənin etiqadın budur ki, Allah təala quranda elə sözlər deyib ki, o sözlərin həqiqi mənasını Allaha versək Allahı nöqsanlıqla vəsf etmiş olarıq. Yəni,bu o deməkdir ki, Allah təala bilmirdi nə nöqsandır nə nöqsan deyil və bilmədiyinə görədə “yəd” deyib, amma sən demə bu “yəd” sözünün həqiqi mənası Allaha nöqsanlıga qaildir, bunu görən zəbur Allahın bu səhvini düzəltdi. Yəni, məcaz deyərək işi həll etdi.

Sonra isə yazmısan

“Əl ləfzini öz "ma vuziə ləhusunda" (həqiqi mənasında) götürərək Allaha nisbət etmək olarmı?”

Cavab; Mən sənin kimi cürət edib deyə bilmirəm ki, Allah təalanın dediyi “yəd”-kəlməsinin həqiqi mənası nöqsanlıqdır.Çünki mənim etiqadım budur ki, Allah təala quranda nöqsan yol vermiyib. Allah təala o sifəti ki, özünə izafət edib, deməli, onların hamsı həqiqidir və onlarda heç bir nöqsanlıq yoxdur, yəni mən Allah təalanı özündən yaxşı tanıya bilmirəm, əgər Allah təala özünə nəsə izafət edibsə mən cürət edib deyə bilmərəm ki, Allahın öznə izafət etdiyi o sözün həqiqi mənası nöqsanlıqıdr.

Bu qədər, hələ ki, sənin etiqadından bu görsənir. Tövbə etməsən işin agırdı. Sən Allahı özündən yaxşı tanıya bilmərsən. Allah “yəd” deyib, sən isə deyirsən ki Allah dediyi “yəd”-in həqiqi mənası nöqsanlıqdır. Bu kifayətdir ki, Allaha olan etiqadın küfürdür.
Bir özün fikirləşdə, bir insafla höküm ver gör kimi işi yüngüldür, sənin yoxsa mənim?

Mən deyirəm ki, var məxluq var xaliq, yəni 3-cü bir şey yoxdur.

Sifətlər ya xaliqə izafət olunur ya da ki, məxluqa. Allah təala quranda özünə sifətlər izafət edib, Eşidən, görən, danışan, əl, və.s həmçinin bu sifətlər insanda da vardır.

Bunlara baxmayaraq mən deyirəm ki, o sifət ki, Allaha izafət olunub deməli həqiqidir və özünə layiqdir, o sifətlər ki, insana insanda var deməli həqiqidir və özünə layiqdir. Məgər mən düz demirəm? Bundan salamt yol var?

Amma gör sən nə deyirsən, deyirsən ki, Allah təala özünə sifətlər izafət edib və mən zəbur bu sifətlərə baxmışam və nəticəyə gəlmişəm ki, Allahın özünə nisbət etdiyi bəzi sifətlərin həqiqi mənası kamladır və bəzi sifətlərin həqiqi mənası isə nöqsandır, və məcbur olub Allahın özünə izafət etdiyi bəzi sifətləri həqiqi mənasında çıxardıb qeyri həqiqi demişəm, yəni mən zəbur Allahı özündən yaxşı tanıyıram. Allahu akbar bu müsibətdir. Buda Rafizi əqidəsi. Vallahi burda başqa bir şey yoxdur, sənin yazdıqların bunu görsədir. Söhbəti uzatmaqda mənasızdır, çünki sən dirənmisən ki, məni öldürsənizdə bu küfürümdən dönmərəm.

Tatar!

Cahil.

Hegigi sozumdu. Siz salafileri, sunniler Turkiyadan, dagestandan, Suriyadan govurlar, O ki galdi shiyalara nese cavab vermak)))

nə türkiyə nə dagestan nə suriya sən nə danışırsan? Ay bala bura azərbaycandır.

#275 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 03 июня 2010 - 18:53

Qardash

Sən necə də qəliz bir məxluqsan.. Mən sənə yazıram izah edirəm. Sən isə özünü o yerə qoyursan. Bəli məhz "o" yerə!
Hələ sənə yazdığım izahlardan sitat da gətirmişəm. Sən isə...

Vətəndaş niyə özünü o yerə qoyursan? Xoşun gəlir?? Sən mənim dəlillərimə və suallarıma nə vaxt cavab verəcəksən. Bura boş-boş danışın papuqay kimi sözü təkrarlayanların yeri deyil..

Mövzunu bəhsimizin əvvəlindən oxuyan hər bir kəs də görər ki mən bu şeyləri izah etmişəm. Ayədə çıxılmaz vəziyyətdə qalıb məcazı seçməmişəm eee. Hər istədiyinə məcaz istiarə deyə bilməzsən ki. Məcazın qanunları var, mənalar arasında əlaqə olmalıdır, qərinə olmalıdır. Məsələn "iki əllərimizlə yaratdığımızı görmürlərmi" ayəsində məcazlığa qərinə "görmürlərmi" ləfzidir. Bunu da izah etmişəm yuxarıda.. Əfsus ki, hamısı cavabsız qalıb.. Məcaz həqiqətdən danışanda "ma vuziə ləhu" araşdırılmalıdır. Bunu da yuxarıdaki postumda sənə suallar verərək izah etmişəm əfsus ki, o suallar da cavabsız qalıb... Allah buyurur "innehu semiun" , buyurmur ki, "innehu sahibun elel-yedeyn" (heqiqeten o iki ele sahibdir)... Neynək sən ki, özünə söz vermisən ki, mən özümü o yerə qoyub hər dəfə eyni sözü deyəcəm dəlil və suallara da fikir vermiyəcəm bu sənin öz işindir..

Postumun əvvəlində sual yazmışam "
Əl ləfzini öz "ma vuziə ləhusunda" (həqiqi mənasında) götürərək Allaha nisbət etmək olarmı?"
Sən bunu yazıb guya buna cavab vermisən... Altındakı yazını görmürsən bəs???
Yaxşı... Bu mövzu bir məsələni sübuta yetirməklə həll ola bilər.
O da Quranda məcazın olmasını sübuta yetirməkdir.

Sual verirəm: Quranda məcaz varmı?
Cavab ver və dəlillərini de.

Qaldı ki, mən Allahın Quranda işlətdiyi sözü dəyişmişəm, Allahın sözünü düzəltmişəm nə bilim nə.. Sən bu fənləri əxilərin içində yeridə bilərsən. Əgər ayədə ləfzin məcaz olması sübuta yetsə bu o deməkdir ki, Allah ləfzi məcazda işlədib bu isə Allahın sözünü düzəltmək yox, onu isbat etmək deməkdir.. Bunu da yuxarıdaki postumda (01 Июнь 2010 - 16:39) izah edərək və sənə sual verərək göstərmişəm ki, bəli ayədə ləfz "məcazidir".. Sən isə hər dəfə olduğu kimi suallardan yayınmısan..
İstəsən cavab vermədiyin sualların siyahısını da təşkil edərəm səninçün..

Nə isə çox yormayım səni. Suala cavab ver:
QURANDA MƏCAZ VARMI?

#276 Koti

Koti

Arif – Corporal

• Murid
  • 96 сообщений

Отправлено 03 июня 2010 - 20:05

Qardash

Sən necə də qəliz bir məxluqsan.. Mən sənə yazıram izah edirəm. Sən isə özünü o yerə qoyursan. Bəli məhz "o" yerə!

Vətəndaş niyə özünü o yerə qoyursan? Xoşun gəlir??
Nə isə çox yormayım səni. Suala cavab ver:
QURANDA MƏCAZ VARMI?

Salam Ələykum.

Qardaş bilirsənki yatmiş adami oyatmag asandi,amma özünü yuxuluga vuran adami oyatmag mümkün deyil.
indu bu yaziq özünü yuxuluga vurub.Allah sənə səbr versin momin.Bu lom gədəni başa salasan səbrlə.

Birdə qardaş,inanirsanki o sənə Quranda məcaz yoxdur deyəndə,dəlil gətirəcək? :gizildish:

P.S bütün momin ve mominələri movlud munasibəti ilə təbrik edirəm!

Men Sen olmusham ey dust !

#277 MirMustafa

MirMustafa

Mulazzim Awwal – 1st lieutenant

• Murid
  • 691 сообщений

Отправлено 03 июня 2010 - 20:55

Salam!

O yorulan olsaydı dayanardı nala-mıxa vurmağı. Onun ləqəbi "Yorulmaz Arkedeş".

Mən indi bunu yazmasaydım bəlkə o sənin sualına belə cavab verə bilərdi

Zəbur!

"Sən indi dayan!" və ya "Sən artıq qırağa dur!"

Kişinin oğlu görünür dostlarıyla mərc qoşub ki buranı "mutit" edəcəyəm. İndi görür ki, alınmır.

Allah sənə səbr versin inşallah!
36:60-62
Ey Adəm övladı! Məgər Mən sizdən əhd almadımmı ki, Şeytana ibadət etməyin, o sizin açıq-aşkar düşməninizdir,
Və (sizə buyurmadımmı ki) Mənə ibadət edin, doğru yol budur?!
Həqiqətən, (Şeytan) içərinizdən çoxlarını yoldan çıxartdı. Məgər ağlınız kəsmirdi?

#278 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 03 июня 2010 - 22:38

koti!

Təəccübləndirə bilmədin məni. Biraz elmi yazsa idin təəccüblənərdim, cahil ki, cahil. Ümumiyyətlə siz hamınız beləsiniz. vallahi bu günüə qədər hələm birni görməmişəm ki, şiə olsun amma savadlı olsun, yəni, "şiə" savadlı, elmili bu sözlər bir birnə uygunlaşmır, şiə deyəndə adamın ilk aglına gələn şey bilirsən nə olur? mən bunu özünmdən demirəm, ümumiyyətlə saglam insanların ilk aglına gələn şey bu olur. ƏQL CƏHƏTDƏN ƏN TUPOY, NƏQL CƏHƏTDƏN ƏN YALANÇI.

Mir mustafa!

Sən davam elə.

#279 Koti

Koti

Arif – Corporal

• Murid
  • 96 сообщений

Отправлено 03 июня 2010 - 22:59

1-cisi eqlden istifade(məntiq,fəlsəfə) bizdə haram deyil.O sizsizki Allahin nemətindən imtina etmisiz.
2.cisi cahil,tupoy,manqurt kim oldugu göz qabagindadir.
3.Savaddan dəm vurub özünü güldürmə.Ay danqalaq "Yed"-in ma vuziə ləhusunu 1 aydi yaza bilmədin.bunada səbəb 2 variantdan biridir.
1 ya savadsiz oldugunu qəbul etməlisən
2 yadaki tülkü kimi sualdan qaçdigini etiraf etməlisən

4.cu sənin haqda sadə təhlil isə bu cürdür
Sən zindig vahabisən,Sənə haqq lazim deyil.

indi isə get fikirləşki necə firlayib Zeburun suallarina cavab verməkdən yayina bilərsən.

Son yazina indi fikir verdim.Yalançi elə sənin şeyxlərindir.ibni teymiyeden tutmuş osman xəmisinə kimi.
səndə elə bil firt eliyib onlarin burnundan duşmüsən.Bir bir yalanlarini bura yazmaga luzum gormurəm,Zeburun üzünə durmagini vurguluyaraq sözümü bitirirəm.

Men Sen olmusham ey dust !

#280 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 03 июня 2010 - 23:14

Əlhəmdulilləh. ibn teymiyyəni, osman xəmisi bildik, yəni hamı bilir ki, bu iki insan bəzilərinin belini qırıb, amma mənə qarşı belə yazmagıva bir söz deyə bilərəm. MAŞALLAH "qardaw" MAŞALLAH.

Zəbur.

Yazmısan ki, “Ayədə çıxılmaz vəziyyətdə qalıb məcazı seçməmişəm eee. Hər istədiyinə məcaz istiarə deyə bilməzsən ki. Məcazın qanunları var, mənalar arasında əlaqə olmalıdır, qərinə olmalıdır.”

Cavab: Nə qərinə, nə məna, nə qanun? Sən Allahın dediklərinə qanun qoyursan? Ay bala Allah təala bu ayələri nazil edəndə heç bir səhabə sən dediklərivi bilmirdi, sən dediklərin sonradan çıxan şeylərdir, bunlar hamsı sonradan çıxıb və girib qurana və beləcədə korlanıb. Mən düz demişəmdə, sən Allahın kəlamını istədiyin kimi, yəni, xoşuva gələn kimi başa düşürsən. Bir sifətə məcaz, digər sifətə isə həqiqi deyirsən. Hamsınında səbəbi batil məntiqindir. Bu ayələr nazil olanda heç bir səhabə sənin kimi danışmırdı, hamsı bilirdi “yəd” nə deməkdir və həqiqi mənasınıda qəbul edirdilər, çünki bu “yəd” sözü Allah izafət olunmuşdur, deməli orda heç bir nöqsanlıq ola bilməz, onların da əlləri var idi, lakin Allahın “əli” deyəndə özünə layiq şəkildə qəbul edirdilər, day durub sənin kimi “əl”-in həqiqi mənası nöqsandır deyib, həqiqi mənasından çıxardıb başqa məna verməmişdilər. Sən görsədə bilərsən mənə bir nəfər səhabə məsələyə sən deyin kimi yanaşıb? Bu ayələr səhabələrə nazil olmuşdur, onlar isə çox gözəl başa düşürdülər. Bir nəfər görsət ki, sən deyən kimi başa düşüb. 100-il də qalsan bunu edə bilməyəcəksən, çünki o vaxt belə şeylər yox idi, sən dediklərini hamsı islama sonradan girib.

Məni belə şeylər maraqlandırmır, düzdü mən sənin izahlarıva məhəl qoymuram, sən Allahın kəlamına nə deyə bilərsən ki? Mən bilirəmdə sən neyniyirsən və neynəmək istiyirsən, öz kəlam elmivi soxmusan Allahın kəlamına və korlamısan, öz batil məntiqivi, əqlivi soxmusan Qurana korlamısan. Məni belə şeylər maraqlandırmır.

Mən səndən fərqli olaraq Allahın kəlamını həqiqi və haqq olaraq qəbul edirəm.

Qardaş, demirsən ki, Allahın dediklərinin bəzilərinin həqiqi mənası nöqsanlıqıdr? Düzdür? Qutardı da burda nə var ki, mən bu sözün qarşısında heçnə deyə bilmirəm.

Sən mənə nə gətirə bilərsən, nə deyə bilərsən ki? Sən mənə öz məntiq elminlə nə sübut edə bilərsən ki? Məni belə şeylər maraqlandırmır.

Mən deyirəm ki, həmçinin etiqad edirəm ki, o sifətləri ki, Allah təala özünə nisbət edib deməli onların həqiqi mənası kamaldır, çünki Allah təala onları ÖZÜNƏ NİSBƏT EDİB, BAŞA DÜŞÜRSƏN BALA ÖZÜNƏ NİSBƏT EDİB. Necə ola bilər ki, Allah təala özünə izafət etdiyi sözün həqiqi mənası ÖZÜNƏ nisbətdə nöqsanlıq olsun? Bu necə ola bilər? Bu mümkün olmayan bir şeydir. Sən bu sözün müqabilində mənə nə sübut etmək istiyirsən? Allahu akbar.

#281 Ey_Qafil_Oyan

Ey_Qafil_Oyan

Jundi – Soldier

• Ibtidai
  • 2 сообщений

Отправлено 04 июня 2010 - 03:41

Allaın səlam və səlavati Hz.Resulullah ve Onun pak və pakizə Əhli əyalının üzərinə və Allahın yer üzərində məxsusən nəzər etdiyi Huccətinin qaiminin üzərinə olsun və siz Tovhidi-İbadini dərk edib, Tovhidi Əf'alı anlayıb və bu yolda istiqamətləndiricilərə iman edənlərin üzərinə olsun.

Əzizlər bu mənin şəxsi fikrimdirki özümə borc bildimki sizləriynən bölüşüm.Qardaşlar neçə zamanırdki, burda və bəzi Forumlardaki bəhsiləri izlədim və düşündümki bu "VOVA"-larla bəh etməyin artıq kərahəti vardır.İnanınki bu vaxtımızaki heyfimiz gelmir,qorxuram bunun kərahəti ola.Bu qədər haqqı,bu qədər dəlilləri divar eşitsə LƏBBEYK deyərdi.Düzdüki Allah (c.c) yaratdığı hər şey zikr edir. Amma burda məqsədim bu idiki ələz-zahir divar iqrar edərdiki LƏBBEYK (yani mən bu dəlillər qarşısında acizəm) deyərdi.Bunlar elə bilir kor bizik ,niyə elə bilirlər?Bəs adam düşünməzmiki bəlkə kor mənəm?
Acizannə bir şeyi yazmaq istərdim:Təfsir sözü lügətdə (Bir şeyin üzərindən niqabı götürməyə ) deylər.Bəs "Nur" və "Açıq Kəlam" olan Qurana Təfsir lazımdımı?Cavabda Alimlərimiz buyurubki:Xeyr lazım deyildir.Niqablı bizik ki, Qurani Kərimi anlamaq üçün əqillərimiz və düşüncələrimiz üzərindən pərdəni kənara atmalıyıq.
İndi niyə hansısa dəlil və haqqı bunlara deyəndə düşünmürlərki ayə bəlkədə mən deməməliyəmki bunlar qəliz və səhvidir, bəlkədə mən öz gözümün (yani qəəlb gözünün) üzərindəki pərdəni götürüm?Bəlkədə yanılıram amma bu mənim şəxsi düşüncəm idi.

#282 MirMustafa

MirMustafa

• Murid
  • 691 сообщений

Отправлено 04 июня 2010 - 07:28

koti!

Təəccübləndirə bilmədin məni. Biraz elmi yazsa idin təəccüblənərdim, cahil ki, cahil. Ümumiyyətlə siz hamınız beləsiniz. vallahi bu günüə qədər hələm birni görməmişəm ki, şiə olsun amma savadlı olsun, yəni, "şiə" savadlı, elmili bu sözlər bir birnə uygunlaşmır, şiə deyəndə adamın ilk aglına gələn şey bilirsən nə olur? mən bunu özünmdən demirəm, ümumiyyətlə saglam insanların ilk aglına gələn şey bu olur. ƏQL CƏHƏTDƏN ƏN TUPOY, NƏQL CƏHƏTDƏN ƏN YALANÇI.

Sən özüvü nə hesab edirsən? Kim sənə təqir etmək səlaiəti verib? Ədəbi və mərifəti olmayana bir kəsə Allahdan danışmaq haramdır.
Ey Adəm övladı! Məgər Mən sizdən əhd almadımmı ki, Şeytana ibadət etməyin, o sizin açıq-aşkar düşməninizdir,
Həqiqətən, (Şeytan) içərinizdən çoxlarını yoldan çıxartdı. Məgər ağlınız kəsmirdi?

#283 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 04 июня 2010 - 10:13

Allaın səlam və səlavati Hz.Resulullah ve Onun pak və pakizə Əhli əyalının üzərinə və Allahın yer üzərində məxsusən nəzər etdiyi Huccətinin qaiminin üzərinə olsun və siz Tovhidi-İbadini dərk edib, Tovhidi Əf'alı anlayıb və bu yolda istiqamətləndiricilərə iman edənlərin üzərinə olsun.

Əzizlər bu mənin şəxsi fikrimdirki özümə borc bildimki sizləriynən bölüşüm.Qardaşlar neçə zamanırdki, burda və bəzi Forumlardaki bəhsiləri izlədim və düşündümki bu "VOVA"-larla bəh etməyin artıq kərahəti vardır.İnanınki bu vaxtımızaki heyfimiz gelmir,qorxuram bunun kərahəti ola.Bu qədər haqqı,bu qədər dəlilləri divar eşitsə LƏBBEYK deyərdi.Düzdüki Allah (c.c) yaratdığı hər şey zikr edir. Amma burda məqsədim bu idiki ələz-zahir divar iqrar edərdiki LƏBBEYK (yani mən bu dəlillər qarşısında acizəm) deyərdi.Bunlar elə bilir kor bizik ,niyə elə bilirlər?Bəs adam düşünməzmiki bəlkə kor mənəm?
Acizannə bir şeyi yazmaq istərdim:Təfsir sözü lügətdə (Bir şeyin üzərindən niqabı götürməyə ) deylər.Bəs "Nur" və "Açıq Kəlam" olan Qurana Təfsir lazımdımı?Cavabda Alimlərimiz buyurubki:Xeyr lazım deyildir.Niqablı bizik ki, Qurani Kərimi anlamaq üçün əqillərimiz və düşüncələrimiz üzərindən pərdəni kənara atmalıyıq.
İndi niyə hansısa dəlil və haqqı bunlara deyəndə düşünmürlərki ayə bəlkədə mən deməməliyəmki bunlar qəliz və səhvidir, bəlkədə mən öz gözümün (yani qəəlb gözünün) üzərindəki pərdəni götürüm?Bəlkədə yanılıram amma bu mənim şəxsi düşüncəm idi.

hmmm, hər şey aydındır.

#284 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 04 июня 2010 - 10:25

Mir mustafa!

Bu nədir yazmısan? "Ədəbi və mərifəti olmayana bir kəsə Allahdan danışmaq haramdır."

Bu hansı dindədir? bizim dinimizdə belə şey yoxdur. Özüdə haram ee, yox bir.... Sən kimsən ki, nəisə halal və ya nəisə haram edəsən? Sən kimləri barədə Aləmlərin Rəbbi olan Allah təala buyurur ki, وَلاَ تَقُولُواْ لِمَا تَصِفُ أَلْسِنَتُكُمُ الْكَذِبَ هَذَا حَلاَلٌ وَهَذَا حَرَامٌ لِّتَفْتَرُواْ عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ إِنَّ الَّذِينَ يَفْتَرُونَ عَلَى اللَّهِ
الْكَذِبَ لاَ يُفْلِحُونَ

"Dilinizin uydurduğu yalana əsasən: "Bu halaldır, o haramdır!"– deməyin, çünki Allaha qarşı yalan uydurmuş olursunuz. Şübhəsiz ki, Allaha qarşı yalan uyduranlar nicat tapmazlar."

Hə mir mustafa, gördün Allah təala nə deyir? Ayənin axrını yaxşı yaxşı yadda saxla, "Allaha qarşı yalan uyduranlar nicat tapmazlar."

İndi mən sənə rahat deyə bilərəm ki, mir mustafa müəllim Allahın adınnan yalan danışma, əks halda ziyana ugrayanlardan olarsan.

#285 al-Fath

al-Fath

Amid – Brigadier General

• Naib
  • 3 239 сообщений

Отправлено 04 июня 2010 - 10:30

koti və qardaw hərənizin reytinqini 10% qaldırıram. Sözlərinizə fikir verin!
Пархаю как бабочка , жалю как пчела (Мухамед Али)

#286 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 04 июня 2010 - 10:58

QARDASH

Sən yenə də özünü o yerə qoymaqda davam edirsən??

Bəyəm Peyğəmbərin (s) dövründə "ətfi bəyan", "mosul və silə" , "tabe metbu" ve s. ve s. qramatik anlayışlar var idi? Yoxsa siz bunlara da batil məntiq deyirsiniz??
Feller "melum-mechul" ve "lazim-mute`eddi" olaraq iki yerə ayrılır-qanunu sonradan gelib.. Olma siz Quranı incələrkən bunlardan istifadə etmirsiniz? Xeber ne zaman mubtedadan qabaga kecer-qanunu sonradan gelmiyib? Yoxsa siz bunlardan da istifadə etmirsiniz??? Bəsdir də özünü o yerə qoyub gülünc vəziyyətə saldın.. Sən mənim batil məntiqimə hələ cavab ver öz sağlam məntiqinlə..

Ay qəliz məxluq! Quran nazil olmamışdan qabaq da ərəb dili var idi, və dilin mübtədası xəbəri, istisnasi, istisnai cüz minəl kulli-si, müstəsnası, musnədi, musnədin bihi, musnədin ləhu vəs. hamısı dildə var idi. Sadəcə olaraq adı yox idi. Qaydalarını öyrənib təqsim edən yox idi.
Necə ki, Nyutonun başına alma düşməmişdən də qabaq cazibə qüvvəsi var idi bu da elə. Bu Nyuton da gəlib ona ad qoyub da.. Və illa bu qanun dünya yaranan gündən var..

Məcaz da dilin bir xüsusiyyətidir. Eynən mübtəda xəbər, zərf və sifət kimi... Sadəcə olaraq sonradan buna ad qoyublar və bunun qayda və qanunlarını aşkar edib tərtib ediblər, digər qramatik qanunlar kimi..
Sən məktəbdə Azərbaycan dili dərsində sözün leksik, qramatik və məcazi mənaları adlı dərs keçiləndə harda idin?? Məcaz bəyəm dildən qeyri bir şeydir?? Quran nazil olmamışdan qabaq da məcaz var idi. Sadəcə olaraq adı yox idi və araşdırılmamışdı. Əgər sənin "sağlam" məntiqinlə yanaşsaq və desək ki, məcaz sonradan çıxıb və qanunları sonradan tərtib olunub və buna görə də onu inkar etməliyik, onda gəl daha qramatika da oxumayaq..Çünki qramatika da dillə əlaqəlidir və qanunları sonradan tərtib olunmuşdur..
Yenə deyirəm, mübtəda və xəbər kimi anlayışlar dilin xüsusiyyətidir və necə ki, onların da işlənmə qanunları var, məcaz da dilin xüsusiyyətidir və onun da qanunları var.. Necə ki, mən səndən məcazın tərifini soruşanda sən mənasını başa düşməsən də ərəbcə tərif gətirdin. Mənası da belə idi ki, "ləfzin qeyri ma vuziə ləhuda işlənməsinə deyilər." Gördüyün kimi öz gətirdiyin tərif də məcazın bir başa ləfzlə, dil ilə əlaqəli olduğunu isbat edir... Əgər məcaz anlayışının dildə sonradan yarandığını və qanunların sonradan gəldiyinə görə onu rədd etməliyiksə onda bütün qramatik qanunları da rədd etməliyik...

Nə isə yenə də bizim BATİL MƏNTİQİMİZə cavab verə bilmədin...
Əfsus sualı təkrarlamalı oluram:
Quranda məcaz varmı? Cavab ver və dəlillərini de!

Xahiş edirəm əlavə yazılarımı qabardıb mənasız yazılarınla mətləbin qıraqda qalmasına çalışma. Necə ki bunu həmişə etmisən..

Сообщение отредактировал Zəbur: 04 июня 2010 - 11:06

#287 tatar.

tatar.

Amid – Brigadier General

• Murid
  • 3 058 сообщений

Отправлено 04 июня 2010 - 11:23

nə türkiyə nə dagestan nə suriya sən nə danışırsan? Ay bala bura azərbaycandır.

Bali Azerbaycandi ve bu olke ahli beyt ashiglarinindir, yezida amiralmominin deyanlarin mekani deyil)))))))))))))))))

ЛАББЕЙК ЙА ХУСЕЙН!!

#288 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 04 июня 2010 - 11:40

Zəbur.

Sən guya yuxarda yazdıqların ilə mənə nə sübut etdin ki? yenə boş boş sözlər, sanki söhbətdən qaçmaq üçün əl atdıgın variantlar.

Ay bala mən sənə deyirəm ki, bir nəfər səhabə görsət ki, desin ki, Allahın dediyi "Yəd" sözünün həqiqi mənası nöqsanlıga qaildir. Sən bunu hardan çıxartmısan? bir nəfər görsədə bilərsən ki, desin ki, Allahın dediyi "yəd" sözünün həqiqi mənası nöqsandır? Sübut et, edə bilmirsənsə söhbəti uzatma. Sənin sübutun bilirsən nədir? sənin batil fəlsəfən. Mənə quran və hədisdən dəlil gətir ki, sən dediklərin haqdır. Qurandan bir ayə gətir ki, Allah təala desin ki, "yəd" sözünün həqiqi mənası nöqsandır və ya oeygəmbər s.a.s bir hədis gətir ki, desin ki, Allah təalanın deiyi "yəd" kəlməsinin həqiqi mənası nöqsanlıga qaildir. əgər bunları edə bilmirsənsə otur yerində. Bu sözü sən demisən və bu sözə sən etiqad edirsən, indi buyur mənə dəlil gətir.

Mən heçnə iddia etməmişəm, iddia edən sənə olmusan, sən demisən ki, Allahın deiyi bəzi sözlərin həqiqi mənasını götürüb Allaha versək, yəni ALLAHIN ÖZÜ ETDİYİ KİMİ ETSƏK BİZ MÜTLƏQ ALLAH BARƏSİNDƏ NÖQSANLIGA QAİL OLACAGIQ. ALLAHU AKBAR. İndi sən deiyin sözü əsaslandır.

Amma, məm neynəmişəm, mən deyirəm ki, Qurani kərimdə Allahı dedikləri haqqdır və O, sifətləri ki, Allah təala özünə izafət edib deməli onlar həqiqi mənadadır və özünə layiq şəkildədir. Məgər mən bunu da sübut etməliyəm? Mən açıb quranı oxumuşam, və orda ayələr görmüşəm və oldugu kimidə isabt etmişəm, məgər pis şey etmişəm? ayənin həqiqi mənası nöqsandır deyib dəyişən sən olmuşan, odur ki, sən dəlil gətirməlisən.

mənə başqa heçnə lazım deyil, Sən etiqad edirsən ki, Allahın dediyi "yəd" kəlməsinın həqiqi mənası nöqsanlıqdır. bu da o deməkdir ki, Allah təala quranda nöqsana yol verib. Çünki, sən özün etiqad edirsən ki, Allahın bəzi sifətləri həqiqidir, amma "yəd"-ə gələndə cəsarətin çatmır.

O, ki qaldı sənin sualıvın cavabına, mən buna dəfələrlə cavab vermişəm, sadəcə olaraq sənin səviyyən çatmır oxuyub başa düşməyə.

Mən neçə yerdə demişəm ki, O, sifətləri ki, Allah təala Qurani kərimdə özünə izafət edib, onların hamsı həqiqidir. Bundan artıq cavab istiyirsən? Həqiqidir, yəni məcaz deyil. Yəni, ən azından burdan başa düşülür ki, sifət ayələrində məcaz yoxdur. Bütün sifətlər həqiqidir.

Amma sənə görə, bəziləri həqiqi, bəziləri isə məcazdır. Niyə? təbii ki,bunun səbəbi var, çünki sən bunu boş yerə etməmisən, sənin bunu etməyivə böyük bir səbəb var. Çünki əgər səbəbi olmasa idi, ya hamsı həqiqi olardı, ya da ki, hamsı məcaz olardı. Amma sənin bəzilərinə məcaz, bəzilərinə həqiqi deməyivə səbəb budur ki, "Allah təalanın dediyi bəzi sözlərin həqiqi mənası nöqsandır, əgər nöqsandırsa deməli, dəyişib başqa məna verməlisən və bunuda etmisən və beləliklə küfürə girmisə"

indi buyur mənə başaq sal. Mənim dediklərimdən nəsə artıq bir şey yazsan cavab vermiyəcəm və istədiklərimi yenidən yazacam, çünki sənin Allah barəsində etdiyin bu cinayət olduqca təhlükəlidir, odur ki, yalnız buna cavba ver. day demə ki, buna bütün postlarımda cavab vermişəm, xeyir verməmisən, əgər vermisənsə nə demisən? demisən ki, bunu mən yox, Peygəmbər s.a.s deyir? yoxsa səhabə deyir? batil məntiqivi yazmısan da, mənə isə bunlar lazım deyil, mənə quran və sünnədən dəlil lazımdır.

#289 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 04 июня 2010 - 11:42

Tatar!

mən səni çox gözəl başa düşürəm, dogurdan da vəziyyətin acnacaqlıdır.

#290 Zəbur

Zəbur

Raqib – Seargeant

• Murid
  • 147 сообщений

Отправлено 04 июня 2010 - 11:43

Mən səndən fərqli olaraq Allahın kəlamını həqiqi və haqq olaraq qəbul edirəm.

Qardaş, demirsən ki, Allahın dediklərinin bəzilərinin həqiqi mənası nöqsanlıqıdr? Düzdür? Qutardı da burda nə var ki, mən bu sözün qarşısında heçnə deyə bilmirəm.

Sən mənə nə gətirə bilərsən, nə deyə bilərsən ki? Sən mənə öz məntiq elminlə nə sübut edə bilərsən ki? Məni belə şeylər maraqlandırmır.

Mən deyirəm ki, həmçinin etiqad edirəm ki, o sifətləri ki, Allah təala özünə nisbət edib deməli onların həqiqi mənası kamaldır, çünki Allah təala onları ÖZÜNƏ NİSBƏT EDİB, BAŞA DÜŞÜRSƏN BALA ÖZÜNƏ NİSBƏT EDİB. Necə ola bilər ki, Allah təala özünə izafət etdiyi sözün həqiqi mənası ÖZÜNƏ nisbətdə nöqsanlıq olsun? Bu necə ola bilər? Bu mümkün olmayan bir şeydir. Sən bu sözün müqabilində mənə nə sübut etmək istiyirsən? Allahu akbar.

Mən deyirəm ki, ləfz ayədə məcazi mənada işlənib. Çünki ərəb dilinin bəyan etmə növlərindən biri də məcazdır. Əgər desəydim ki, Allahın həmin ləfzi məhz ma vuziə ləhusunda işlənib və onun da ma vuziə ləhusu nöqsandır, onda sən məni belə şeydə ittiham edə bilərdin. Mən deyirəm ayədə ləfz MƏCAZİ mənadadır. Buna dair də dəlillərimi gətirmişəm... Demirsən mənim fikrim batildi?? Onda batil elə də mən deyən dəlilləri.. ALLAHU ƏKBƏR!!!!

#291 MirMustafa

MirMustafa

• Murid
  • 691 сообщений

Отправлено 04 июня 2010 - 11:54

Mir mustafa!

Bu nədir yazmısan? "Ədəbi və mərifəti olmayana bir kəsə Allahdan danışmaq haramdır."

Bu hansı dindədir? bizim dinimizdə belə şey yoxdur. Özüdə haram ee, yox bir.... Sən kimsən ki, nəisə halal və ya nəisə haram edəsən? Sən kimləri barədə Aləmlərin Rəbbi olan Allah təala buyurur ki, وَلاَ تَقُولُواْ لِمَا تَصِفُ أَلْسِنَتُكُمُ الْكَذِبَ هَذَا حَلاَلٌ وَهَذَا حَرَامٌ لِّتَفْتَرُواْ عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ إِنَّ الَّذِينَ يَفْتَرُونَ عَلَى اللَّهِ
الْكَذِبَ لاَ يُفْلِحُونَ

"Dilinizin uydurduğu yalana əsasən: "Bu halaldır, o haramdır!"– deməyin, çünki Allaha qarşı yalan uydurmuş olursunuz. Şübhəsiz ki, Allaha qarşı yalan uyduranlar nicat tapmazlar."

Hə mir mustafa, gördün Allah təala nə deyir? Ayənin axrını yaxşı yaxşı yadda saxla, "Allaha qarşı yalan uyduranlar nicat tapmazlar."

İndi mən sənə rahat deyə bilərəm ki, mir mustafa müəllim Allahın adınnan yalan danışma, əks halda ziyana ugrayanlardan olarsan.

Başa düşmürsən nə yazmışam?! Yoxsa yenədə özüvü korluğa qoymusan.

Ayəni misal cəkirsən, amma yenədə özün başa düşdüyün tərzdə yozursan. Sənin və sənin kimilərin prinsipləri tamam aydındır - nəfsinizin tərzinə üyğün olaraq Quran ayələrini yozmaq. Axırınızda bəllidir...

Yazdığın ayənin əvvəlini və axırını oxumusan? Yoxsa sizin sektada hər QURAN ayəyəsinə və ya sözünə ayrıca baxılır???

115. Allah sizə ancaq ölü heyvanı, qanı, donuz ətini və Allahın adı çəkilmədən (bismillah deyilmədən) kəsilmiş heyvanı haram buyurmuşdur. (Özgənin malına əl uzatmamaq şərtilə) başqa bir şey tapa bilməyib zəruri ehtiyacını ödəyəcək qədər bunlardan yeməyə məcbur olan şəxsə (günah yazılmaz). Çünki Allah (bəndələrini) bağışlayandır, rəhm edəndir!إِنَّمَا حَرَّمَ عَلَيْكُمُ الْمَيْتَةَ وَالدَّمَ وَلَحْمَ الْخِنْزِيرِ وَمَا أُهِلَّ لِغَيْرِ اللَّهِ بِهِ ۖ فَمَنِ اضْطُرَّ غَيْرَ بَاغٍ وَلَا عَادٍ فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِيمٌAyəni oxu | Dosta göndər | Səhv gördün? Xəbər et!
116. Diliniz (bizə belə əmr edildiyi deyə) yalana vərdiş etdiyi üçün (dəlilsiz-sübutsuz): “Bu halaldır, o haramdır!” – deməyin, çünki (bununla) Allaha iftira yaxmış olursunuz. Allaha iftira yaxanlar (axirət əzabından) nicat tapmazlar!وَلَا تَقُولُوا لِمَا تَصِفُ أَلْسِنَتُكُمُ الْكَذِبَ هَٰذَا حَلَالٌ وَهَٰذَا حَرَامٌ لِتَفْتَرُوا عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ ۚ إِنَّ الَّذِينَ يَفْتَرُونَ عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ لَا يُفْلِحُونَAyəni oxu | Dosta göndər | Səhv gördün? Xəbər et!
117. (Onlar üçün dünyada) az bir mənfəət vardır, (axirətdə isə) onları şiddətli bir əzab gözləyir!مَتَاعٌ قَلِيلٌ وَلَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌAyəni oxu | Dosta göndər | Səhv gördün? Xəbər et!
118. Yəhudilərə haram etdiyimiz şeyləri daha əvvəl sənə xəbər vermişdik. Biz (bunları haram buyurmaqla) onlara zülm etmədik. Onlar (günah işlər görməklə) özləri özlərinə zülm edirdilər. (Buna görə də Allah bir çox nemətləri onlara haram buyurdu).

Gözüvü aç və bax söhbət nədən gedir.

Sənin ədəb və mərifətinə hec bir aidiyyəti yoxdur bu ayə.

Yaxşı deyib İmam Hüseyn (ə):«Ağlı olmayanın ədəbi olmaz.»

Сообщение отредактировал MirMustafa: 04 июня 2010 - 11:57

#292 tatar.

tatar.

Amid – Brigadier General

• Murid
  • 3 058 сообщений

Отправлено 05 июня 2010 - 00:33

Tatar!

mən səni çox gözəl başa düşürəm, dogurdan da vəziyyətin acnacaqlıdır.

Ustelik siz salafiler artig camaatin nazarinde guzdan dushmusuz.)))
Hicab probleminda salafilerin hec sasi cixmadi)))

ЛАББЕЙК ЙА ХУСЕЙН!!

#293 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 05 июня 2010 - 04:49

Zəbur!

Ay sagol səni, maşallah zəbur ujə düzəlirsən. Yazmısan ki, "Əgər desəydim ki, Allahın həmin ləfzi məhz ma vuziə ləhusunda işlənib və onun da ma vuziə ləhusu nöqsandır, onda sən məni belə şeydə ittiham edə bilərdin. Mən deyirəm ayədə ləfz MƏCAZİ mənadadır."

cavab; Hə onda bəs niyə Allahın başqa sifətləri, məs; "Eşitmək, görmək, danışmaq" və.s başqa sifətləri məcaz işlənməyib? yəni, sən niyə bunlara məcaz deyə bilmirsən? ona görə ki, sənə görə bunların həqiqi mənası kamaldır, əgər bu sifətlərində həqiqi mənası sənə görə nöqsan olsa idi sən bunlara da məcaz deyəcəkdin. İndi məndə bunu deyirəmdə, Ö, sifətlərin hamsını Allah təala deyib, eşitməyidə, görməyidə, danışmagıda,həmçinin "əl"-idə, yəni bunların hamsını Allah təala özünə nisbət edib, indi mən sənə sual verirəm niyə bunların hamsı məcaz olmadı amma tək "əl" məcaz oldu? Niyə eşitmək, görmək, danışmaq məcaz olmadı? niyə bunlar olmadı "əl" məcaz oldu? hamsına məcaz denəndə, bax məni bu sual maraqlandırır. Sualın cavabını isə sən mənə yazmısan. Ona görə ki, onlarıın həqiqi mənası kamaldır, amma "əl"-in həqiqi mənası nöqsanlıqdır. Bax buda sənin cavabın. İndi məndə deyirəm ki, Zəbur qardaş, Allahı özündən yaxşı tanıyır, o məna da ki, bütün sözləri Allah təala işlədib, Zəbur isə Allah təalanın sözlərinə qıraqdan müşahidə edib və görüb ki, Allahın dediyi bəzi sözlərin həqiqi mənası nöqsan, bəziləri isə kamaldır, o cümlədən mən Zəbur Allahın dedikləri nöqsan kəlmələri məcaz edərək həqiqi mənasından çıxartmışam, hətta nöqsanlıga qail olmasın. Bax söhbət budur. Burda ikinci bir şey ola bilməz.

Əəgər desəydin ki, sifətlərin hamsı məcazidir, həə onda səni tam və rahat şəkildə başa düşərdim və bununla da bir mövzu açardıq və orda məcaz söhbətini həll edərdik, amma sənin deməyin ki, bəzi sifətlər həqiqi, bəziləri isə məcazdidir bax bu ziddiyatlıdır, çünki sən bunu ona görə deyirsən ki, bəzi sifətlərin həqiqi mənası nöqsandır, çünki nöqsandır ki, məcaz eləmisəndə, əgər nöqsan olmasa idi digət sifətlər kimi qəbul edəcəydin, deməli Allahın dedikləri sözlərin bəziləri nöqsandır deyə sən məcburi məcazə yol vermisən, bu da küfürdür. Kim desə ki, Allah təala qurani kərimdə nöqsana yol verib o artıq islamdan çıxır.

#294 Abu Sufyan ordusu

Abu Sufyan ordusu

Raid – Major

• Murid
  • 1 307 сообщений

Отправлено 05 июня 2010 - 07:08

Ay qəliz məxluq! Quran nazil olmamışdan qabaq da ərəb dili var idi, və dilin mübtədası xəbəri, istisnasi, istisnai cüz minəl kulli-si, müstəsnası, musnədi, musnədin bihi, musnədin ləhu vəs. hamısı dildə var idi. Sadəcə olaraq adı yox idi. Qaydalarını öyrənib təqsim edən yox idi.
Necə ki, Nyutonun başına alma düşməmişdən də qabaq cazibə qüvvəsi var idi bu da elə. Bu Nyuton da gəlib ona ad qoyub da.. Və illa bu qanun dünya yaranan gündən var..

Məcaz da dilin bir xüsusiyyətidir. Eynən mübtəda xəbər, zərf və sifət kimi... Sadəcə olaraq sonradan buna ad qoyublar və bunun qayda və qanunlarını aşkar edib tərtib ediblər, digər qramatik qanunlar kimi..

Так было угодно Аллаху, что языком последнего Пророка ﴿صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ﴾ явился арабский язык. И через него Всевышний обратился к человечеству в своем последнем Откровении с призывом к единобожию. Аллах благословил эту умму – общину последнего Пророка-араба ﴿صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ﴾, и она выросла настолько, что численность мусульман-неарабов превысила численность арабских мусульман в несколько раз. Но смешение арабов с неарабами привело к тому, что исконный арабский язык начал подвергаться искажениям, и даже сами арабы начали произносить неправильно те или иные слова. И ученые, обеспокоенные судьбой арабского языка, начали создавать науки, изучающие его грамматические и другие правила. Так возник синтаксис (عِلْمُ النَّحْوِ), а потом – морфология (عِلْمُ الصَّرْفِ). Затем были заложены основы стилистики (عِلْمُ البَلاَغَةِ). Однако в то время не было отдельной книги по этой науке, а имелись только короткие труды, написанные учеными арабского языка в качестве ответа на некоторые вопросы[1]. Позже наука о стилистике начала развиваться, и первым, кто составил по ней книгу, был Абу Убайда (ум. в 825 г.), написавший «Иносказание Корана» (مَجَازُ الْقُرْآنِ). Причиной написания этой книги стало то, что один из визирей халифа Мамуна спросил у Абу Убайды о смысле слов Аллаха

﴿طَلْعُهَا كَأَنَّهُ رُؤُوسُ الشَّياطِينِ﴾

Его плод подобен головам шайтанов (Сура «Выстроившиеся в ряд», 65):

– Почему плод дерева сравнивается с головами шайтанов, ведь никто их пока не видел? Ведь сравнение нужно проводить с тем, что известно, чтоб разъяснить то, что сравнивают?..

И Абу Убайда ответил:

– Поистине, Аллах говорит с нами соответственно нашему языку. Это подобно словам Имру аль-Кайс:

أَيَقْتُلُنِي وَالْمُشْرَفِيُّ مُضَاجِعِي وَمَسْنُونَةٌ زُرْقٌ كَأَنْيَابِ أَغْوَالِ

Он убьет меня? Мой сирийский меч не покидает меня, а также голубые копья, подобные клыкам демонов!

То есть, Абу Убайда имел в виду, что арабы уподобляют нечто некрасивое и страшное с Шайтаном или демоном, хотя они и не видели их.
Этот ответ понравился визирю, а Абу Убайда после этого случая начал искать в Коране иносказательные выражения и собрал их в упомянутой книге
.

فقال رسول الله(صلى الله عليه وآله وسلم): يا علي اكفني هذه الكتيبة
Rasulallah (s.a.a.s.) buyurdu:
"Ya Əli, məni müşrik dəstəsinin həmləsindən müdafiə et!"(Uhud döyüşü)

#295 Abu Sufyan ordusu

Abu Sufyan ordusu

Raid – Major

• Murid
  • 1 307 сообщений

Отправлено 05 июня 2010 - 08:04

Zəbur nikli qardaş, əgər kürd İbn Teymiyyə (l.a.) ərəb dilində və xüsusən də Quranda mə`cazın olmadığını deyibsə və bu barədə kitabçalar yazıbsa məcazi mə`nada kor vəhhabi ilə məcaz haqqında danışmaq faydasızdır. Sözlərin daşa dəyib qayıdır.(Məcazi mə`nada). Əbu Ubeydə "Məcazul-Quran", Əbu Osman Əl-Cahiz "əl-Bəyan vat-Təbyin", "İ`cazul-Quran", Mubarrad "əl-Kamil" kitablarını yazanda İslam aləmində İbn Teymiyyədən əsər-əlamət yox idi.

Əlhəmdulillah, ən fəsih ərəb olan(أَنَا أَفْصَحُ الْعَرَبِ) Muhəmmədin (s) övladları olan mə`sumlar (a) öz əshabına Quranda "2 əl"in hansı mə`nada işləndiyini anlatmışlar. Əməvi,yəhudi və kürdün ümidinə qalmış vəhhabilərin söylədikləri heç də təəccüblü deyil.
Vəhhabilər dərk eləmək istəmirlər ki, nöqsan Allahın kəlaminda deyil, insanların vəz` etdiyi kəlimələrin çatdırdığı mə`nalarda və biz insanların əqlindədir.

Biz hər bir elçini ancaq öz xalqının dilində danışan göndərdik ki, (haqqı) onlara bəyan etsin.(İbrahim-4)

Vəhhabilər anlamaq istəmirlər ki, Allah Quranda insanlarla anlayacağı dildə danışıb. İnsanlar isə normal halda öz danışıqlarında yorucu olmamaq üçün, fikirlərini müxtəlif formalarda və daha yaxşı çatdırmaq üçün dilin bütün xüsusiyyətlərindən maximum istifadə edirlər. Taxtabaş (məcazi mənada)Vəhhabi özünün fikir çatdırmağı ilə dərin(məcazi mə`nada) ədəbi biliyə sahib olan yazıçı və şairin fikir çatdırmağı arasında fərqi görə bilmir. Vəhhabinin yazıları yorucu və anlaşılmaz olduğu halda yazıçı və şairlərdə bunun tam əksidir.

Elm şəhərinin qapısı Əli a.s. gözəl buyurub:«О, elə bir məbuddur ki, dərin düşüncəlilər belə Оnu idrak etməkdə acizdir. Əql və fikir dəryasına dalanlar оnun zatının əslinə vara bilməz. Elə bir hüdud yоxdur ki, sifətlərini əhatə edə bilsin, bir vəsf yaradılmayıb ki, zatına layiq оlsun....
«Xalisliyinin kamalı Оnu sifətlərdən uzaq bilməkdir.».

#296 Abu Sufyan ordusu

Abu Sufyan ordusu

Raid – Major

• Murid
  • 1 307 сообщений

Отправлено 05 июня 2010 - 09:19

deməli Allahın dedikləri sözlərin bəziləri nöqsandır deyə sən məcburi məcazə yol vermisən, bu da küfürdür. Kim desə ki, Allah təala qurani kərimdə nöqsana yol verib o artıq islamdan çıxır.

Allahın Quranda buyurduğu sözlərin bə`zilərinin həqiqi mə`nası nöqsana dəlalət etdiyi üçün həmin sözlərin həqiqi mə`nasını Allaha nisbət vermək Allahı nöqsanlamaqdır. Nöqsan dedikdə: Əl həqiqi mə`nada insanın müəyyın işlər görməsinə xidmət edən alətdir. Yə`ni insan bə`zi işləri onun vasitəsi görür, ona möhtacdır. Möhtac olmaq isə nöqsanlı olmaq əlamətidir. Allahın nəyəsə möhtac olduğunu söyləmək küfrdür. Əl həqiqi mə`nada insanın tərkib tapdığı bədən üzvlərindən biridir. Allahın nələrdənsə tərkib tapdığını söyləmək küfrdür.
Allahın keyfiyyəti bilinməyən özünə layiq həqiqi 2 əli, 2 gözü və 2 ayağı olduğuna inanmaq onun ən azından keyfiyyəti bizə mə`lum olmayan, özünə layiq 6 hissədən ibarət olduğuna inanmaqdır.(əl-əyəzu billah) Deməli vücudu ən azı bu 6 hissəyə möhtacdır.(əl-əyəzu billah) Bu isə küfrdür.

Allah Möhtac deyildir.(İxlas-2)
Onlar: “Sən paksan, müqəddəssən! (Bütün eyib və nöqsanlardan kənarsan!) (Bəqərə-32)

Söhbət həqiqi mə`nanı Allaha nisbət verməkdən gedir sözün özünü yox. Şübhəsiz, hər bir mö᾿min şəxs Allahın Özünü vəsf etdiyi şeylərə imanlı olmalıdır. Bundan əlavə, Allah kəlamını onun zahirindən başa düşülən başqa bir mə᾿naya yozmaq və aşkar nəssin (Qur᾿an və ya rəvayətin) əsasında olmayan yozumlara əl atmaq olmaz.
Bu zaman bir tərəfdən təşbih və təcsimdən pəhriz etmək, digər tərəfdən isə əsaslı olmayan bir yozumdan qaçmaq üçün mö᾿tədil və orta bir mövqe seçmək lazımdır.

Allah Quranda nöqsana yol verməyib.

Biz (onlara) nöqsansız-qüsursuz ərəbcə bir Quran nazil etdik ki, Allahdan qorxub pis əməllərdən çəkinsinlər.(Zumər-28)

Vəhhabilərin Quranı anlamaqda nöqsana yol veriblər necə ki, saleh sələflərindən bə`ziləri də bu bəlaya düçar olmuşlar.

Hicri tarixi ilə birinci əsrin axırlarından e᾿tibarən, müsəlmanlar arasında yayılmış ən mühüm məsələlərdən biri də ilahi sifətlər barəsində olan bəhslər idi. Allahın sifətlərinin Onun zatı ilə eyniyyət təşkil etməsi, yoxsa bu sifətlərin sonradan onun Zatına artırılması, zati sifətlərlə fe᾿li sifətlərin arasında təfavütün olub-olmaması, eləcə də bə᾿zi ayə və rəvayətlərdə Allahın ərşin üstündə yerləşməsi, Onun göz, əl və bu kimi digər bədən üzvlərinə malik olmasının nə kimi məfhum daşıması barəsində bəhslər qarşıya çıxmışdı. (Bu sifətlər ayə və rəvayətlərdə qeyd olunduğu üçün onları xəbəriyyə sifətləri adlandırırlar).
Bu kimi məsələlərin izah edilməsində İslam alimləri müxtəlif dəstələrə bölünmüşdülər. Onlardan bir dəstəsi Allahın sifətlərinin Onun zatına artırılmasını inkar edirdilər. Bunları «mö᾿təzilə», onların müxaliflərini isə «müəttilə» adlandırırdılar. Digər bir dəstə isə Allahın sifətlərinin (xüsusilə, xəbəriyyə sifətlərinin) Onun zatına artırılmasını iddia edirdilər. Onlar bunu isbat etməkdə elə bir ifratçı həddə çatmışdılar ki, xəbəri sifətləri zahiri mə᾿nalara yozub, onları insani sifətlərə təşbih etmişdilər. Bunlara da «müşəbbihə» deyilirdi.
Sonra bu iki qrup arasında orta mövqe tutan əhli-hədis firqəsi yarandı. Onlar bir tərəfdən Allahın sifətlərinin Onun zatına artırılmasına və Allah-taalanın zatı barəsində xəbəriyyə sifətlərin isbat olunmasına inanır, digər tərəfdən isə xəbəri sifətlərin zahiri mə᾿nalara yozulmasını düzgün hesab etmirdilər.
Amma ayə və rəvayətlərdə bu sifətlər Allah haqqında işlədildiyindən, məsələn Qur᾿anda «Ər-rəhmanu ələl ərşistəva» (Rəhman Allah ərş üzərində müstəqərr olmuşdur); «Xələqtu biyədəyyə» (İki əlimlə yaratdım); «Vəcaə rəbbukə» (Sənin Rəbbin gəldi) və s. ifadələr gətirildiyindən, Əhli-hədis bu qəbildən olan sifətləri Allah üçün qəbul etdiklərinə baxmayaraq, onların barəsində heç bir təfsir və yozumu rəva görmürdülər. Onların əqidəsinə görə, bu kimi ifadələrin təfsir və yozumu Allah-taalanın məxluqata oxşadılmasına səbəb ola bilər.

#297 Abu Sufyan ordusu

Abu Sufyan ordusu

Raid – Major

• Murid
  • 1 307 сообщений

Отправлено 05 июня 2010 - 09:44

Kəlmənin zahiri mə᾿nasını əxz etmək iki cür ola bilər:
Hərfi zahir və cümlə ilə əlaqədar olan zahir. Yə᾿ni, hər hansı bir sözə cümlə tərkibində deyil, təklikdə diqqət yetirildikdə, onun leksik və xüsusi mə᾿nası nəzərdə tutulur. Həmin sözə cümlə tərkibində baxıldıqda, mümkündür ki, o, öz həqiqi mə᾿nasında deyil, məcazi mə᾿nada işlədilmiş olsun. Məsələn, «əl» kəlməsi təklikdə işlənəndə, onun bədən üzvü olması başa düşülür, amma cümlə tərkibində işləndikdə, onun məcazi mə᾿nalarından biri olan güc və qüdrət mə᾿nasını çatdırması da mümkündür. Belə ki, «Sad» surəsinin 17-ci ayəsində bu söz məhz həmin mə᾿nada işlənmişdir. Aydındır ki, bu ayə «Bizim bəndəmiz olan Davudun əlləri vardır», yə᾿ni «onun bədənində «əl» adlı xüsusi bir üzv vardır» mə᾿nasını çatdırmaq istəmir. Çünki ələ malik olmaq təkcə Davud əleyhissəlama məxsus deyildir.

Maraqlıdır ki, vəhhabi Əlixan Musayev Sad Surəsinin 17-ci ayəsində "yəd" sözünün həqiqi mənada yox məcazi mənada tərcümə etmişdir. Lakin eyni surənin 75-ci ayəsində bu cür etməmişdir.

Onların dediklərinə səbr et və qüdrətli qulumuz Davudu yadına sal!(Sad-17)

(Allah) dedi: “Ey İblis! Sənə Mənim iki əlimlə yaratdığıma səcdə etməyə mane olan nə idi?(Sad-75)

#298 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 05 июня 2010 - 12:19

Abu Sufyan ordusu!

Əvvəla məsləhət görərdim ki, əgər qıraqdan durub baxmaq yaxşı idisə gərək davam edərdin.

ikinci demək istiyirəm ki, məni Əlixan musayev, kələntərov əziz aga, qaracalarov Əmiraslan bu kimi adamlar məni maraqlandırmır. Keçim mətləbə.

Sən yuxardakıları yazmaqla nə sübut etdin ki? Burda gedən söhbət çox sadə bir söhbətdir, kənardan oxuyanlar üçün heçdə çətin deyil.

Yazmısan ki, “Allah Quranda nöqsana yol verməyib.”

“Biz (onlara) nöqsansız-qüsursuz ərəbcə bir Quran nazil etdik ki, Allahdan qorxub pis əməllərdən çəkinsinlər.(Zumər-28)”

Cavab; Bu həqiqət də belədir, amma çox təəssüflər olsun, sənin Zəbur qardaşın bunun tam əksini deyir. Mənə isə bunlar kifayətdir. Konkret nəticə budur ki, şiə əqidəsinə görə, Allah təala o sifətləri ki, özünə izafət edib, bu sifətlərin bəziləri həqiqidir, yəni, bəzilərinin həqiqi mənası kamaldır, bəzilərinin isə həqiqi mənası nöqsandır.

Yenə deyirəm, sözümü diqqətlə oxu “O, SİFƏTLƏRİ Kİ, ALLAH TƏALA ÖZÜNƏ İZAFƏT EDİB” BAŞA DÜŞÜRSƏN ÖZÜNƏ, ÖZÜNƏ İZAFƏT EDİB.

Bax, şiələrin etiqadına görə, Allah təalanın özünə izafət etdiyi bu sifətlərin bəzilərinin mənası həqiqidir və kamaldır, bəzilərinin mənası isə nöqsandır və məcazidir. Halbu ki, ya hamsı məcaz olmalı idi və bununlada məcaz bəhsini etməli idik, ya da ki, bəziləri kimi hamsı həqiqi olmalı idi və bununla da iş qurtarırdı. Yoxsa ki, birinin məcaz, digərinin həqiqi olması bir başa əqidənin ziddiyatlıə olmasına dəlildir. Birinin məcaz, digərinin isə həqiqi olmasına gətirib çıxardan səbəb isə aşagdakıdır.

“Şiələr, kənardan Allah təalanın Quranda ÖZÜNƏ İZAFƏT ETDİYİ sifətlərə nəzər salıblar və görüblər ki, Allahın ÖZÜNƏ İZAFƏT ETDİYİ sifətlərin bəzilərinin həqiqi mənası kamaldır və həqiqidir, bəzilərinin isə həqiqi mənası nöqsandır. Beləliklə də, şiələr belə nəticəyə gəliblər ki, “həqiqi mənası kamal olan sifətlər necə varsa eləcədə qalamlıdır, yəni, Allah təala necə deyibsə o cürdə götürülməlidir, çünki Allahın dedikləri haqqdır, həqiqi mənası nöqsan olan sifətlər isə, yəni Allah təalanın dediyi sözlərin bəzilərinin həqiqi mənası nöqsan olan sifətlər isə, yəni, Allah təalanın bu dediyi sözlərin həqiqi mənası nöqsandır deyə mütləq məcaz yolu ilə başqa mənaya keçməlidir”
Allahu Akbar.

#299 JAFAR

JAFAR

Raid – Major

• Emir
  • 1 496 сообщений

Отправлено 05 июня 2010 - 14:27

Qardaw, sən Zəburnan bəhs etdiyinə görə day bu mövzuya girişmədim, amma görürəm ki, özünü doğurdan da "vəhhabiliyinə" qoymusan. "Məcaz" ancaq sənin cılız əqlində "nöqsan" sayıla bilər. Girib 1-2 postu oxudum və sənə sual vermək istəyirəm ki, heç yazdığlarına həya etmirsən? Sən bütün misallarında məxluqları Xaliqnən müqayisə etmisən. Nə bilim cənnət meyvələri belə gəldi, lavaş-çörək belə getdi. Bunu sənə kim icazə verib? Küfrün ən böyüyü helə budur. Səlbi sifətləri, sübüti sifətlərə qatmısan. Vacibəl-vücüdü mümkün sifətlərlə vəsf etmisən. Sizin "allahınızın" tərkib hissələri var: əli, qolu, baldırı, barmağı qivrım saçları, gözəl yaşıl libası. Sizin "allahınızın" hərəkəti var ki, zaman və məkan tələb edir: enməyi-qalxmağı, qaçmağı və s. Sizin "allahınızın" məkanı var: qərarlaşıb göydə və digər yerlərdə yoxdur və onu görmək mümkündür. Sizin "allahınızın" zamanı var: Gecənin 1/3-də yerə enir və onu görmək mümkündür. Bu hələ harasıdır, sənin alimlərin utanmadan Allahı yuxuda gördüklərini iddia edirlər, özüdə gözəl libasda. Əhməd Hənbəlindən tutmuş, nasibi Alusi Bağdadiyə kimi. Sonra hansı üznən gəlib deyirsən ki, biz Allahı cism bilmirik? Bütün dunya sizə mücəssimə deyir, çünki helə bir-başa cismə etiqad edirsiz. Əhli-beytdən (a) uzaq düşənin "tövhidi" helə bu gündə də olmalıdır. Yazzıqlar olsun!

İmam Mehdi (ə.f): "Yer üzü heç vaxt höccətsiz qalmayacaq. İstər o höccət gizli olsun, istər - aşkar."
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم

#300 qardaw

qardaw

• Murid
  • 211 сообщений

Отправлено 05 июня 2010 - 14:45

Ehh, sən heçnə bilmirsən ki, içivizdə bir elm əhli yoxdur? bu uşaq söhbətlərini qurtarında.

Количество пользователей, читающих эту тему: 1

0 пользователей, 1 гостей, 0 скрытых пользователей

Рейтинг@Mail.ru